Η κυβέρνηση Νετανιάχου ψήφισε ομόφωνα το κλείσιμό του Al Jazeera στο Ισραήλ...


 

 

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισε ομόφωνα το κλείσιμο του δικτύου Al Jazeera στο Ισραήλ.

Η ψηφοφορία ήρθε αφότου το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την απόφαση στο Twitter (X): «Η κυβέρνηση με εμένα επικεφαλής αποφάσισε ομόφωνα: το κανάλι-υποκινητής Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με το haaretz.com το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον Υπουργό Επικοινωνιών και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, δίνει στον Υπουργό την εξουσία να επιβάλει κλείσιμο καναλιού για 45 ημέρες. Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον Σλόμο Κάρχι να διατάξει τη διακοπή των εκπομπών του καναλιού στο Ισραήλ στα αραβικά και στα αγγλικά, να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ, να κατάσχει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από το προσωπικό, με εξαίρεση τηλέφωνα και υπολογιστές και να περιορίσει την πρόσβαση από το Ισραήλ στον ιστότοπο του δικτύου.

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο Υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Σλόμο Κάρχι:

«Έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος και πάρα πολλά περιττά νομικά εμπόδια για να μπορέσουμε επιτέλους να σταματήσουμε τη μηχανή υποκίνησης του Al Jazeera που βλάπτει την ασφάλεια της χώρας. Για μήνες έκανα τα πάντα και θα συνεχίσω να κάνω τα πάντα ώστε να μην μπορούν πλέον να λειτουργούν από το Ισραήλ».

Η απόφαση του Ισραήλ κλιμάκωσε τη μακροχρόνια κόντρα της χώρας με το Al Jazeera. Απειλεί επίσης να εντείνει τις εντάσεις με το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί το κανάλι, τη στιγμή που η Ντόχα διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό μια «δύσκολη σχέση» με το Al Jazeera, κατηγορώντας το για προκατάληψη εναντίον του και συνεργασία με τη Χαμάς.

Το δίκτυο με έδρα το Κατάρ, έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες αυτές, ενώ είναι ένα από τα λίγα διεθνή ΜΜΕ που παρέμειναν στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταδίδοντας αιματηρές σκηνές αεροπορικών επιδρομών και κατηγορώντας το Ισραήλ για σφαγές.

olympia.gr