Σάλος στην Ισπανία - Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ...

Σάλος στην Ισπανία - Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez - Εμπλοκή της συζύγου του σε σκάνδαλο διαφθοράς Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez ανακοίνωσε απόψε 24/4, με επιστολή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Carta a la ciudadanía. pic.twitter.com/c2nFxTXQTK

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) April 24, 2024

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ» προκειμένου να αποφασίσει όπως αναφέρει, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», γράφει ο Sanchez.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας για διαφθορά η σύζυγος του Sanchez

Επισημαίνεται ότι Ισπανός δικαστής άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του πρωθυπουργού Pedro Sanchez που περιλαμβάνει κατηγορίες για διαφθορά  και αθέμιτη άσκηση επιρροής.
Φυσικά η σχετική είδηση προκάλεσε σάλο στη Μαδρίτη και αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, η αιφνιδιαστική κίνηση του δικαστή εναντίον της Begoña Gómez προκάλεσε αγανάκτηση στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Sánchez, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς» και τους κατηγόρησε τους δεξιούς εχθρούς.
Ο Juan Carlos Peinado, ο δικαστής, ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες αφού έλαβε μια καταγγελία από εργατικό σωματείο, σύμφωνα με την οποία, η Gomez χρησιμοποίησε την ιδιότητά της ως συζύγου του πρωθυπουργού για να εμπλακεί στη χρηματοδότηση μιας εταιρείας.
Ακολούθως, η Gómez καταγγέλλεται ότι έλαβε κάποιας μορφής ... αντίτιμο από ιδιωτικές επιχειρήσεις που κέρδισαν κρατικούς διαγωνισμούς και τους χορηγήθηκαν επιδοτήσεις.
Πάντως, ο Félix Bolaños, υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, κατήγγειλε την υπόθεση ως «έναν ακόμη ψευδή ισχυρισμό».
Ενώ ο ίδιος ο Sanchez τόνισε την Τετάρτη (24/4) ότι «μια μέρα σαν τη σημερινή, και παρά τα νέα που άκουσα, παρ' όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη στη χώρα μου».
Το σωματείο που κατέθεσε την καταγγελία ήταν το Manos Limpias («Καθαρά χέρια»), το οποίο έχει ιστορικό δρομολόγησης αγωγών κατά της διαφθοράς και του οποίου ο αρχηγός έχει σχέσεις με την ακροδεξιά.
Με τη σειρά της, η καταγγελία τους βασίστηκε σε μια σειρά από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Ισπανίας, ιδίως την El Confidencial.
Ο δικαστής καλείται τώρα να ακούσει τους μάρτυρες και να αξιολογήσει τα στοιχεία προτού αποφασίσει εάν η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Στην καταγγελία του, το σωματείο ισχυρίζεται ότι η Gomez έλαβε χάρες από στελέχη της Air Europa και της μητρικής της εταιρείας, Globalia, με την ιδιότητά της ως διευθύντριας ενός ερευνητικού κέντρου στην Αφρική που διηύθυνε για σχεδόν τέσσερα χρόνια έως το 2022, μέσω του Πανεπιστήμιο IE της Μαδρίτης.
Το σωματείο συσχετίζει τη δραστηριότητά της με τη διάσωση ύψους 475 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η αεροπορική εταιρεία στα τέλη του 2020 καθώς αγωνιζόταν να επιβιώσει οικονομικά εν μέσω της πανδημίας.

Λαϊκό Κόμμα και ... καταλανικό ζήτημα πιέζουν αφόρητα τον Sanchez

Η συντηρητική αντιπολίτευση κάλεσε τον Sánchez να παράσχει άμεσες «εξηγήσεις» στη Βουλή σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, η Esther Muñoz, αναπληρώτρια γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Ο αρχηγός της κυβέρνησης είναι αυτός που στρέφει τα φώτα στη σύζυγό του με τη σιωπή του, όχι το Λαϊκό Κόμμα».
Ωστόσο, η πλειονότητα των κυβερνητικών υπουργών του Sanchez ανταπάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Η María Jesús Montero, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, υποστήριξε ότι «αντιμετωπίζουμε το χειρότερο PP στην ιστορία» και το κατηγόρησε ότι μπλέκει με «πρακτικές και τη ρητορική της ακροδεξιάς».
Η κυβέρνηση του Sánchez έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, καθώς και τις Ευρωεκλογές, εντούτοις έχει καθυστερήσει το διακηρυγμένο νομοθετικό της έργο.
Και αυτό διότι υο PP μπλοκάρει την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.
Επισημαίνεται ότι η συμμαχική κυβέρνηση μειοψηφίας του Sánchez βασίζεται στις ψήφους των Καταλανών βουλευτών που δεν θα υποστηρίξουν περισσότερα νομοσχέδια έως ότου περάσει από τη βουλή ο αμφιλεγόμενος νόμος περί αμνηστίας.
Οι περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας στις 12 Μαΐου πρόκειται να αποτελέσουν σκληρή δοκιμασία για τον Sánchez στον απόηχο αυτής της συμφωνίας.
Πάντως στη σχετική περιφέρεια το καταλανικό παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Sanchez προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενο από τους σκληροπυρηνικούς αυτονομιστές Junts per Catalunya.

www.bankingnews.gr