ΑΔΑΕ - «Ναι» στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για υποκλοπές...

Η ΑΔΑΕ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου - «Ναι» στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για υποκλοπές - Οι 49 λέξεις που προμηνύουν εξελίξεις Ανοιχτό παραμένει για την κυβέρνηση, το μέτωπο των υποκλοπών, τη στιγμή που ΕΕ και ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις - κόλαφους για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με μια ανακοίνωση 49 λέξεων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διαμηνύει ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
«Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση προς την απόφαση 465/2024 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά αίτηση ακυρώσεως του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο (25/4/2024), η ΑΔΑΕ αναμένεται να στείλει τη σχετική επιστολή στην ΕΥΠ από την οποία θα ζητά τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του προέδρου ΠΑΣΟΚ. Με βάση τα προβλεπόμενα η ΕΥΠ θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΑΔΑΕ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την ΕΥΠ κάθε στοιχείο που έχει αρχειοθετηθεί για την παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο νόμος ρητά αναφέρει ότι πρέπει να παρασχεθεί ενημέρωση στο θύμα της παρακολούθησης, δηλαδή στον κ. Ανδρουλάκη και μάλιστα με γνωστοποίηση της αιτιολόγησης της παρακολούθησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στα δικαστήρια κατά όσων παραβίασαν το προσωπικό του απορρήτου, εάν προκύψει πως ο λόγος που επικαλέστηκαν οι υπηρεσίες της ΕΥΠ για την παρακολούθησή του ήταν προσχηματικός, κατασκευασμένος και αυθαίρετος.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στις αρχές Απριλίου, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ομόφωνα, έκρινε ότι ο νόμος 4790/ 2021 που εφαρμόστηκε απαγορεύοντας την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη είναι αντισυνταγματικός. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαριλένα Τριπολιτσιώτη) έκανε μερικά δεκτή την αίτηση ακυρώσεως κατά της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να του γνωστοποιηθούν η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του, του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

www.bankingnews.gr