Ο Μακρόν γονατίζει τον Έντι Ράμα: Ο Μητσοτάκης επικεφαλής της ΕΕ...

 «Σημαντική εξέλιξη έρχεται από την Αθήνα, που θέλει να δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Αλβανοί, αλλά ο Έντι Ράμα, ο οποίος, σύμφωνα με την Αθήνα, έχει παίξει παιχνίδια με τον Ερντογάν που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα», γράφει η αλβανική Pamfleti.

Τις τελευταίες ώρες δυναμώνει και η θέση του διορισμού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μακρόν επιδιώκει μια λύση μετά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αποφεύγοντας μια γερμανική εκδοχή στο τιμόνι της ΕΕ.

Όμως, όπως γνωρίζουμε, μια γαλλική πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή και αναζητούνται άλλες συναινετικές λύσεις.

Ο Μακρόν προτιμά τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίο είναι αρεστός και στους Γερμανούς, αλλά οι ίδιοι οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να τον προτείνουν.

Το νούμερο δύο της ιταλικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε ότι η λύση πρέπει να έρθει εντός της ομάδας των Ευρωπαϊκών Λαϊκών Κόμμάτων.  Εάν ο Ντράγκι συμφωνήσει να γίνει μέλος του ΕΛΚ, τότε η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει, είπε.

Μετά από αυτή την απόρριψη, υπήρξαν δύο ευκαιρίες για συζήτηση, αλλά η μία είναι δύσκολη για την Αλβανία, λόγω και του γεγονότος ότι είναι η πιο δυνατή.

Ως έκπληξη, το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε χθες το βράδυ στο δείπνο.

Ο άλλος υποψήφιος είναι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένλοβιτς, ο οποίος αρέσει στους Γερμανούς αλλά όχι στους υπόλοιπους.

Περισσότερες επιλογές έχει ο Μητσοτάκης

Με λίγα λόγια, ο Μητσοτάκης έχει περισσότερες επιλογές, και του έδωσαν ακόμη και μια εφεδρική έκδοση. Εάν δεν βρεθεί συναίνεση ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκδοχή ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να ηγηθεί της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί του Σαρλ Μισέλ.

Και οι δύο εκδοχές, ειδικά η πρώτη, αποτελούν τρομερό πρόβλημα για την κυβέρνηση των Τιράνων , που έχει ξεκινήσει μετωπική σύγκρουση με την Αθήνα για την υπόθεση «Μπελέρη».

Έχοντας έναν Έλληνα στην κεφαλή της Ευρώπης, που θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό και επιρροή ατζέντηδων που έρχονται από την Αθήνα.

Η εμφάνιση της ελληνικής εκδοχής στην ΕΕ φαίνεται να αρέσει στον Μακρόν, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα το είπε στον Έντι Ράμα κατά τη συνάντησή του στο Ellysee.  Έτσι ο Ράμα άλλαξε λουκ και φόρεσε απαλό δέρμα αρνιού.

Η λογική του Μακρόν είναι να παίζει με έναν πιο αυθεντικό συμβολισμό της Ευρώπης, αυτόν του 19ου αιώνα, της Αρχαίας Ελλάδας ως παράδειγμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Και αν συμβεί αυτό, οι Αλβανοί θα βρίσκονταν κάτω από ισχυρή χαλαζόπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική κληρονομιά.

Αν και η Αθήνα έχει δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στους Αλβανούς, στην πρωτοβουλία για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την οποία παρουσίασε και υπερασπίστηκε η αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως και να έχει, αυτή η πτυχή, δηλαδή οι σχέσεις της Αθήνας με τον Άλμπιν Κούρτι και τον Έντι Ράμα, είναι μέρος μιας νέας συζήτησης.

 Γεγονός είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη, που αν συμβεί και είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τότε θα ακολουθήσει μια πιο περίπλοκη περίοδος, όπου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα επιβάλει άλλο βάρος σε αυτή τη χώρα, ίσως μια νέα απομόνωση, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team