Ρωσία: Διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας...

 Μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών αντιμετωπίζει μέλος της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, το Περιφερειακό Δικαστήριο Μπάσμανι της Μόσχας δέχθηκε το αίτημα της έρευνας κατά του αναπληρωτή

υπουργού Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ. Αποφασίστηκε η προφυλάκισή του για δύο μήνες έως τις 23 Ιουνίου.

Ακόμη ένα άλλο άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο συνεργάτης του, Σεργκέι Μποροντίν, τέθηκε υπό κράτηση για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 Και οι δύο κατηγορήθηκαν για δωροδοκία ιδιαίτερης μεγάλης κλίμακας και η  μέγιστη ποινή, βάσει του άρθρου 290 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι μέχρι 15 χρόνια φυλάκιση, γράφουν τα ρωσικά media.

Σύμφωνα  με  τους ανακριτές, ο Ιβάνοφ και ο Μποροντίν «συνεργάστηκαν σε μια εγκληματική συνωμοσία με τρίτους, συνεργάστηκαν μαζί τους εκ των προτέρων για να διαπράξουν ένα έγκλημα σε μια οργανωμένη ομάδα».

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η δωροδοκία ελήφθη με τη μορφή παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ιδιοκτησία κατά τη διάρκεια εργασιών με σύμβαση και υπεργολαβία για τις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παραδέχεται την ενοχή του για δωροδοκία,  ανέφεραν  οι αρχές επιβολής του νόμου. «Ο Ιβάνοφ αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο έγκλημα που του κατηγορείται και επιμένει στην αθωότητά του»,  γράφει χαρακτηριστικά το ρωσικό Interfax  επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο και την υπεράσπιση, οι πράξεις του ήταν αστικού χαρακτήρα.

Ο Ιβάνοφ  συνελήφθη από αξιωματικούς της FSB την Τρίτη στις 17.00. Λίγες ώρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργείου Άμυνας στην οποία παρευρέθηκε. Όπως  ανέφερε η Kommersant , ο κρατούμενος πέρασε τη νύχτα σε προσωρινό κέντρο κράτησης.

Ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν  ενημερώθηκε  για την κράτηση του Ιβάνοφ. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημερώθηκε επίσης εκ των προτέρων.

Η κοινότητα των ειδικών σημειώνει ότι η υπόθεση του υφυπουργού μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στο πλαίσιο της επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς στον στρατό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο θετικά, καθώς αυτή η διαδικασία βοηθά στη διασφάλιση της τάξης στα στρατεύματα. Επιπλέον, στο μέλλον, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας»,  δήλωσε  ο στρατιωτικός ειδικός Μαξίμ Κλίμοφ.

The Hellenic Information Team