Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξήγησε σε δήλωση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ότι «το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη «νομιμότητα της κατοχής» – μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην παραβίαση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί το ίδιο ενάντια σε υπαρξιακές απειλές και ότι η διαδικασία στη Χάγη είναι «μέρος της προσπάθειας των Παλαιστινίων να υπαγορεύσουν το αποτέλεσμα μιας διπλωματικής διευθέτησης χωρίς διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να το απορρίπτουμε», είπε.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η Κνεσέτ είναι ενωμένες απορρίπτοντας αυτή την απαράδεκτη πορεία δράσης, σημειώνει το TASS.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ειδική ανακοίνωση σημειώνει:
«Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, την οποία η παλαιστινιακή πλευρά δεν αναφέρει καθόλου στη δήλωσή της, κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς εκτέλεσαν συστηματικά και σκόπιμα, βίασαν και σκότωσαν περισσότερους από 1.200 πολίτες του κράτους του Ισραήλ, εκείνους που ζητούν μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια (ισραηλινή ονομασία για τη Δυτική Όχθη – σημείωση TASS), χωρίς όρους ή διαπραγματεύσεις, ζητά στην πραγματικότητα μια νέα σφαγή Ισραηλινών πολιτών», συνέχισε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η προσπάθεια της παλαιστινιακής ηγεσίας να μετατρέψει το διεθνές σύστημα σε πολιτικό εργαλείο για να επιτεθεί στο Ισραήλ υπονομεύει τόσο την παγκόσμια εμπιστοσύνη στο διεθνές νομικό σύστημα όσο και κάθε πιθανότητα επίλυσης της σύγκρουσης», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Επί χρόνια, η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει τις άμεσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης, ενώ ενθαρρύνει την υποκίνηση της τρομοκρατίας, προωθεί τον αντισημιτισμό και παρέχει οικονομικά κίνητρα σε τρομοκράτες που σκοτώνουν Εβραίους.
Μονόπλευρα τα ζητήματα που έθεσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία προσπαθεί έτσι να προκαθορίσει τα αποτελέσματα της δίκης, αγνοώντας τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε αυτή τη σύγκρουση», συνόψισε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα βάσει του οποίου ζητήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών να εκδώσει συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τις νομικές συνέπειες της πολιτικής και των πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Το Δικαστήριο θα απευθυνθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη πριν εκφράσει τη γνώμη του.
Συνολικά, περισσότερες από 50 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Δικαστηρίου.
—