Ορισμένοι, μάλιστα, στρατιώτες και διπλωμάτες είπαν, «Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο στο κείμενο υπέρ της Τουρκίας».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πολιτικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για τη «Διακήρυξη της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία» που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο απόστρατος αντιναύαρχος Mustafa Özbey είπε: «Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο υπέρ της Τουρκίας στο μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
«Αντίθετα, προσφέρει μια ευκαιρία να νομιμοποιηθούν τα λεγόμενα κέρδη που έχει δημιουργήσει de facto η Ελλάδα», δήλωσε, επίσης, ο συνταξιούχος πρέσβης Tugay Uluçevik, επισημαίνοντας ότι η διακήρυξη είναι πολύ επιρρεπής στην εκμετάλλευση από την Ελλάδα και ότι η Τουρκία έχει τραβηχτεί από τη θέση της τα τελευταία χρόνια.
«Νίκη των Ελλήνων»
Αξιολογώντας τη διακήρυξη προς την Cumhuriyet, ο απόστρατος υποναύαρχος Cem Gürdeniz, θεωρητικός της Γαλάζιας Πατρίδας, είπε:
«Αυτή η διακήρυξη είναι μια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα, που εγκαταλείπει τη Γαλάζια Πατρίδα».
«Η Τουρκία δεν είναι η πηγή των γεωπολιτικών προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο Gürdeniz, προσθέτοντας, «δεν είναι η Τουρκία που διαταράσσει την ισορροπία της Λωζάνης, δεν είναι η Τουρκία που εξοπλίζει τα νησιά. Αντίθετα, ήταν εναντίον της Τουρκίας που ήθελαν να την στριμώξουν στην ήπειρο με την απειλή των 12 μιλίων.
«Είναι η πλευρά που απειλεί με έναν χάρτη ότι θα εμποδίσει ένα πλοίο που φεύγει από τα Δαρδανέλια να φτάσει ακόμη και στην Αλεξανδρέττα», είπε ο Γκιουρντενίζ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έκανε τις παραμικρές παραχωρήσεις σε αυτές τις πρωτοβουλίες στο παρελθόν».
«Η Ελλάδα στοχεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας με τη χρόνια προσέγγισή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο χώρες που δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα κυριαρχίας τους δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία.
Είναι επικίνδυνο να αναφέρεται ο ΟΗΕ ως «λύτης προβλημάτων» στη δήλωση. Η υπογραφή μιας τέτοιας δήλωσης υπό την ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα δημιουργούσε μια αντίληψη αδυναμίας.
Το 2005, ο Arinç ζήτησε την απόσυρση της απόφασης ανταποκρινόμενος στην απειλή της Ελλάδας, αναφερόμενος στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995. «Με αυτή τη δήλωση, βλέπουμε ότι ο Arinç επιστρέφει έμμεσα στη γραμμή του».
Cumhuriyet
—