Η Ουκρανία δεν έχει ούτε έναν εκπαιδευμένο στρατιώτη, καταρρέει η αμυντική βιομηχανία του ΝΑΤΟ...

Τίτλοι τέλους: Η Ουκρανία δεν έχει ούτε έναν εκπαιδευμένο στρατιώτη, καταρρέει η αμυντική βιομηχανία του ΝΑΤΟ Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του SIPRI για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμυντική βιομηχανία των χωρών του ΝΑΤΟ - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post για την έλλειψη εκπαιδευμένων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Μόνο ως σοκαριστική μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, γεγονός το οποίο παραδέχονται και με τον πλέον επίσημο τρόπο η συλλογική Δύση και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Εντυπωσιακά είναι, την ίδια ώρα, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η στρατιωτική βιομηχανία του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν πόλεμο υψηλής έντασης, όπως αυτός με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία δεν έχει σχεδόν κανέναν εκπαιδευμένο στρατιώτη για το πεδίο της μάχης ενώ οι στρατεύσιμοι αρνούνται να πολεμήσουν για τις ουκρανικές αρχές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
«Ειλικρινά, χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες.
Το επαγγελματικό στρατιωτικό προσωπικό εξαντλείται», αναφέρει η εφημερίδα, μεταφέροντας τη δραματική έκκληση ενός Ουκρανού αξιωματικού με το διακριτικό όνομα Dolphin, που είναι επικεφαλής ομάδας της 68ης Ταξιαρχίας.
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «συνεντεύξεις με Ουκρανούς σε ηλικία στράτευσης δείχνουν ότι πολλοί εξ αυτών είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για μια στρατιωτική κυβέρνηση που θεωρείται διεφθαρμένη και ανίκανη».

Ούτε με απαγωγές δεν βρίσκουν στρατιώτες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν τα πάντα, από πρόσθετες περιπολίες έως συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν τους άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για στράτευση να φύγουν από την Ουκρανία.

Η απόλυτη απόγνωση για τη συγκέντρωση περισσότερων μαχητών είχε ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά να αρπάξουν άνδρες από τους δρόμους.
«Ακόμα κι αν σου λείπει ένα πόδι, θα πουν ότι μπορείς να χειριστείς drones», φέρεται να είπε ένας άνδρας.
Πρόσθεσε ότι καθώς απλοί Ουκρανοί σκοτώνονται στο μέτωπο «μέλη του Κοινοβουλίου και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα.
Το καθεστώς του Κιέβου γεμίζει τις στρατιωτικές του τάξεις με... «εθελοντές και κληρωτούς».
Η μαζική επιστράτευση έχει επεκταθεί επανειλημμένα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.
ukraine_soldier_2.jpg
 Εξάλλου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιστρατεύονται άτομα ακατάλληλα για υπηρεσία για λόγους υγείας.
Τον Σεπτέμβριο 2023, η Ουκρανία διεύρυνε τον κατάλογο των επιλέξιμων για επιστράτευση ενώ αναθεώρησε τον κατάλογο των ιατρικών αντενδείξεων.
Τον Οκτώβριο το υπουργείο Παιδείας απέστειλε ειδοποίηση προς όλα τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές πρέπει να επιστρατευθούν.
Επιπροσθέτως, η Ουκρανία ψήφισε νόμο που απαιτεί από όλες τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 60 ετών που είναι ειδικευμένες ιατροί, οδοντίατροι, μαίες, νοσοκόμες και φαρμακοποιοί να εγγραφούν ως πιθανές στρατεύσιμες.
ukraine_soldier.JPG
SIPRI: Στα όρια της κατάρρευσης η δυτική αμυντική βιομηχανία

Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η δυτική στρατιωτική βιομηχανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο των παραγγελιών και επιπλέον, δεν μπορεί να προσαρμόσει την παραγωγή της σε «πόλεμο υψηλής έντασης».
Αυτό έχει εκθέσει τις δυτικές χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν διαθέτουν τις ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες
που θα ήθελαν οι άλλοι να πιστεύουν, επισημαίνει το Associated Press, που δημοσιεύει την ανάλυση του SIPRI.
«Πολλές εξοπλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσαρμογή της παραγωγής σε πόλεμο υψηλής έντασης», δήλωσε η Lucie Béraud-Sudreau, διευθύντρια του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων του ανεξάρτητου ινστιτούτου.
Ο Nan Tian, ανώτερος ερευνητής στο SIPRI, είπε: «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια εισροή νέων παραγγελιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ανέφερε ορισμένες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Lockheed Martin και Raytheon Technologies, και σημείωσε ότι «λόγω των υφιστάμενων καθυστερήσεων στις παραγγελίες και των δυσκολιών στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, τα έσοδα από αυτές τις παραγγελίες πιθανότατα θα αντικατοπτρίζονται στα οικονομικά αποτελέσματά τους σε δύο έως τρία χρόνια».
Το 2022, οι μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας παρουσίασαν πτώση εσόδων κατά 3,5%, και οι κύριες αμερικανικές εταιρείες υποχώρησαν κατά 7,9% σε σχέση με τα έσοδα του 2021.
Η αποκάλυψη του SIPRI συμπίπτει χρονικά με την έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, που διαπιστώνει ότι η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ δεν διαθέτει την ικανότητα και την ταχύτητα που απαιτείται για να καλύψει πλήρως τη στρατιωτική ζήτηση.
Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, που επικαλείται το Politico, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τα όπλα τους
αρκετά γρήγορα και η αναντιστοιχία μεταξύ ποιότητας και ταχύτητας παρουσιάζει έναν «αυξανόμενο στρατηγικό κίνδυνο», καθώς η Ουάσιγκτον χρειάζεται να υποστηρίξει ενεργές επιχειρήσεις μάχης και να αποτρέψει τη μεγάλη απειλή στην περιοχή του Ειρηνικού.
nato.JPG
Η Ουκρανία αποδυνάμωσε τη Δύση

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη δυτική χώρα που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα αμυντικής βιομηχανίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίσουν έλλειμμα χρηματοδότησης στον εξοπλισμό ύψους 17 δισεκατομμυρίων λιρών τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου (NAO) .

Σύμφωνα με το Reuters, η NAO αύξησε την εκτίμηση του προϋπολογισμού για νέα όπλα και εξοπλισμό στα 305,5 δισεκατομμύρια λίρες για την περίοδο 2023–2033, 16,9 δισεκατομμύρια πάνω από τον προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο έλλειμμα από την πρώτη έκθεσή του το 2012.
Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 5 δισεκατομμύρια στερλίνες νωρίτερα το 2023, ανεβάζοντάς τες από 2% σε περίπου 2,25% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024.
Η φρενήρης προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου
να χρηματοδοτήσουν και να εξοπλίσουν την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, άφησε πιο αδύναμες τις δύο χώρες και χωρίς κανένα κέρδος έναντι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να επιδείξουν.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον έχει αποστείλει στην Ουκρανία περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2022 και 76 δισεκατομμύρια δολάρια
σε άλλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζήτησε να εγκριθούν περισσότερα δισεκατομμύρια, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τώρα τον Mike Johnson παραμένει σταθερή στη θέση της να μην αποσταλούν πρόσθετα κεφάλαια στο Κίεβο έως ότου υπάρξει κάποια εποπτεία των δαπανών.
Παρόλο που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μείνει εκτεθειμένες στην αδυναμία της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό, διεξάγουν επί της ουσίας έναν χαμένο πόλεμο στην Ουκρανία, η ηγεσία της οποία αρνείται να τερματίσει τις μάχες παρά την αδυναμία νίκης.

www.bankingnews.gr