Η Σουηδία κυβερνάται σήμερα από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό των Μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδοδημοκρατών του Åkesson. Αν και τυπικά δεν συμμετέχει στη σουηδική κυβέρνηση, έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της μεταναστευτικής της πολιτικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Indikator Opinion για λογαριασμό του Radio Ekot, το 18% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει τον Åkesson πρωθυπουργό, ενώ μόνο το 17% προτιμά τον Kristersson.
Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Åkesson είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο, με 41% έναντι 37% των ψηφοφόρων που προτιμούν τον Kristersson.
«Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Σουηδοδημοκράτες αυξάνονται στην κοινή γνώμη και οι ψηφοφόροι τους θέλουν να δουν τον Jimmie Åkesson στην εξουσία. Αλλά είναι επίσης επειδή ο Ulf Kristersson έχει σχετικά αδύναμη υποστήριξη μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Indikator Opinion, Per Oleskog Tryggvason.
Επιπλέον, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των κυβερνητικών κομμάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση οι Σουηδοί Δημοκράτες.
Αν εξετάσουμε τα κόμματα ξεχωριστά, το 39% των ψηφοφόρων των Μετριοπαθών (ΕΛΚ) επιθυμεί τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση και το 59% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) επιθυμεί το ίδιο.
«Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι ψηφοφόροι των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν να αφαιρέσουν από τους Σουηδούς Δημοκράτες τη δυνατότητα να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», δήλωσε ο Tryggvason.
Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (Renew Europe) είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει ένα ακροδεξιό κόμμα, καθώς μόνο το 11% των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων δήλωσαν ότι είναι υπέρ της συμμετοχής των Σουηδοδημοκρατών στην κυβέρνηση.
Οι εντάσεις μεταξύ των Φιλελευθέρων και των υποστηρικτών των ακροδεξιών Σουηδοδημοκρατών δεν ήταν κρυφές από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε ο συνασπισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 36% των Φιλελευθέρων θα συμμαχούσε αντ’ αυτού με τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D).
Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός Magdalena Andersson, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη συνολική υποστήριξη με 43%.