Το κείμενο ανέφερε ότι το νορβηγικό κοινοβούλιο «ζητά από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος όταν αυτή η αναγνώριση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία , αλλά χωρίς να εξαρτηθεί από την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας».
Το κείμενο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, παρόλο που εκδόθηκε από τα κόμματα Εργασίας και Κέντρου, τα οποία σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά επωφελήθηκε από την υποστήριξη των Συντηρητικών βουλευτών, του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών κομμάτων.
Ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί αμέσως γιατί απαιτεί αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Δύο χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η Ισλανδία και η Σουηδία, αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, καθώς και άλλες χώρες της ηπείρου όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επανεκλέχθηκε την Πέμπτη για δεύτερη κυβερνητική θητεία, δεσμεύτηκε «να εργαστεί στην Ευρώπη καθώς και στην Ισπανία για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους ».
Η απόφαση του νορβηγικού κοινοβουλίου έρχεται στο πλαίσιο των αυξανόμενων εκκλήσεων για αναβίωση της λύσης των δύο κρατών, προκειμένου να τεθεί τέλος στον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τη νορβηγική “Fri Fagbevegelse”, 138 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, εντός των συνόρων πριν από τον πόλεμο του 1967, που αποτελείται από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
—