Γιατί η Eurovision «έκοψε» τον Ζελένσκι...

Γιατί η Eurovision «έκοψε» τον Ζελένσκι – Εντονες αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU) αποφάσισε να μην επιτρέψει στην Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στο κοινό της Eurovision λόγω της θέσης της διοργανώτριας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικοποίηση της εκδήλωσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία όπου φιλοξενείται η φετινή διοργάνωση τραγουδιού.

Το Κίεβο είχε ζητήσει να απευθύνει μήνυμα στο πανευρωπαϊκό κοινό της Eurovision ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του τελικού το Σάββατο, σε μια διοργάνωση που κανονικά θα διεξαγόταν στην Ουκρανία λόγω της περυσινής νίκης της χώρας, αλλά εξαιτίας του πολέμου συνδιοργανώνεται με τη Βρετανία στο Λίβερπουλ.

«Η Eurovision είναι ένα διεθνές ψυχαγωγικό σόου που διέπεται από αυστηρούς κανόνες και αρχές που καθιερώθηκαν από την ίδρυσή της», είπε εκπρόσωπος της ένωσης. «Ενας από τους ακρογωνιαίους λίθους του διαγωνισμού είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αρχή αυτή αποκλείει τη δυνατότητα να γίνουν πολιτικές ή παρόμοιες δηλώσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού».

«Το αίτημα του κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, αν και εκφράστηκε με αξιέπαινες προθέσεις, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες της εκδήλωσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της EBU.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Λόρδων για τις Επικοινωνίες και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και πρώην επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του BBC, βαρόνη Τίνα Στόβελ, δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Είναι λάθος απόφαση να αρνηθείς ένα μήνυμα με δικαιολογία ότι δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις».

Επίσης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Λόρδος Εντ Βέιζι πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί στον κ. Ζελένσκι να εμφανιστεί στη Eurovision.

«Είναι μια χαρούμενη βραδιά και μια συνάντηση ευρωπαϊκών εθνών και καλλιτεχνών, αλλά όλοι ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό και είναι αξιολύπητο να κρυβόμαστε από αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος λόγος που διεξάγεται ο διαγωνισμός στη Βρετανία είναι λόγω του πολέμου.

«Θα ήταν ευγενικό να επιτρέψουμε στον κ. Ζελένσκι να κάνει μια δήλωση σχετικά με το γιατί η Ουκρανία βρέθηκε σε μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, μη έχοντας την ευκαιρία να υποδεχθεί τον διαγωνισμό», πρόσθεσε.

Πίσω στην Ουκρανία, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform καταγγέλλει τη στάση των ευρωπαϊκών κρατικών ραδιοτηλεοράσεων με τίτλο: «Δεν άφησαν τον Ζελένσκι να μιλήσει».

Η EBU, η οποία περιλαμβάνει περίπου 100 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, μεταξύ τους και το BBC, τόνισε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή Ουκρανών καλλιτεχνών. Σύμφωνα με αυτήν, συνολικά, τουλάχιστον 11 καλλιτέχνες από την Ουκρανία θα εμφανιστούν στον διαγωνισμό.

Επιπλέον, 37 μέρη στην Ουκρανία παρουσιάζονται στην οθόνη σε σύντομα βίντεο που δίνουν μια ιδέα για τον καθένα από τους καλλιτέχνες πριν από την εμφάνισή τους στη σκηνή.

«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος… για να δείξουμε ότι η μουσική μας ενώνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε η Ενωση.

Πηγή: The Times, Ukrinform, Καθημερινή