Τι κέρδισε η Ρωσία από τη σύγκρουση με την Ουκρανία;

Η στρατιωτική δράση πηγαίνει χέρι-χέρι με βαρβαρότητα, πόνο και θύματα, γράφει η αραβική εφημερίδα «Okaz».

Αλλά ακόμη και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν πλεονεκτήματα, και δεν ωφελείται μόνο ο νικητής. Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι ΗΠΑ ήταν πάντα οι δικαιούχοι. Στην Ουκρανία, αυτό δεν λειτούργησε: ο άνεμος φύσηξε προς τη Ρωσία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις φέρνουν σκληρότητα, φρίκη και πόνο. αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να οδηγήσει στην καταστροφή των πόλεων, να διαταράξει την εκπαιδευτική διαδικασία και να υπονομεύσει τα θεμέλια της εκπαίδευσης,  να οδηγήσει σε πολλά θύματα και τραυματίες,  έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζουν αρνητικά τις υποδομές, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια τάξη. Υπάρχουν και άλλες αρνητικές συνέπειες που είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν ή να ξεχαστούν.

Υπάρχουν όμως και θετικά

Η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τα ρωσικά χέρια των Ουκρανών. Θέλει να συντρίψει τη Ρωσία, να τη διασπάσει σε μικρά κράτη, να αρπάξει τεράστιους πόρους και να καταστρέψει τον πολιτισμό της.

Όμως οι άνεμοι δεν έπνεαν όπως ήθελαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Η Μόσχα μπόρεσε να αποσπάσει αρκετά οφέλη από αυτή την αντιπαράθεση. Όπως μεταξύ των άλλων:

Οικονομία

 Παρά την επιβολή κυρώσεων, η «ρωσική αρκούδα» έχει επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς όπως η ιατρική, η βιομηχανία τροφίμων και η στρατιωτική βιομηχανία, η γεωργία, οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι μεταφορές.

Εγκατέλειψε την ηγεμονία του δολαρίου και του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ξεκινώντας να αναπτύσσει ένα ρωσικό αντίστοιχο με βάση τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη.

Στρατός

 Η Ρωσία έχει αναβαθμίσει την άμυνά της, έχει δοκιμάσει νέο στρατιωτικό υλικό, διπλασίασε την παραγωγή όπλων που χρειαζόμασταν και αξιοποίησε τη χρήση παλαιών όπλων και πυρομαχικών.

Μετέτρεψε τις συμβατικές βόμβες σε κατευθυνόμενες βόμβες ικανές να πετάξουν περίπου 70 χιλιόμετρα.

 Τα ρωσικά μαχητικά δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν σε περιοχές υπό την κάλυψη της ουκρανικής αεράμυνας. Οι βόμβες είναι εξοπλισμένες με «φτερά» και είναι ικανές να πετούν σε πολύ χαμηλά ύψη, χωρίς να πέσουν στο οπτικό πεδίο των ραντάρ.

 Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει όπλα κατά των drones.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε το ψεύδος της δυτικής προπαγάνδας σχετικά με την «αναποτελεσματικότητα» των ρωσικών όπλων, κάτι που απέδειξε το αντίθετο, για παράδειγμα, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Δείγματα ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού έδειξαν τι είναι ικανά κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ιατρική

Ένοπλες συγκρούσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η ιατρική εξελίσσεται για να συμβαδίζει με τις ανθρώπινες ανάγκες και να βοηθά τα θύματα του πολέμου.

Πρόσφατα, έχουν σημειωθεί πολλές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής.

Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί, για παράδειγμα, έχουν δημιουργήσει μια νέα μέθοδο για την πλήρη αποκατάσταση των άκρων μετά από τραύματα από ναρκοεκρηκτικά και πυροβολισμούς, η οποία, ειδικότερα, σας επιτρέπει να αναδημιουργήσετε αποτελεσματικά τα οστά των τραυματιών.

Πολιτική

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει ο κύριος λόγος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών, οι οποίες έχουν επιβάλει σειρά οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση έχει τροφοδοτήσει τις εντάσεις στην περιοχή, έχει θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, έχει βαθύνει τις διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης Ζελένσκι και έχει επηρεάσει τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

 Αυτή η σύγκρουση θα έχει μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Υπάρχουν όμως πλεονεκτήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η κατάργηση του καθεστώτος των Ηνωμένων Πολιτειών ως του μοναδικού πόλου και του «παγκόσμιου αστυνομικού», περιορίζοντας την ηγεμονία και τον έλεγχό τους στους πόρους άλλων λαών. Η Ουάσιγκτον έχει δείξει έλλειψη δέσμευσης για τα συμφέροντα των συμμάχων της.

Συμπέρασμα

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις είναι τρομερό κακό. Παρόλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα υποκινήσει πολέμους σε διάφορες περιοχές του κόσμου προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από τις παγκόσμιες εντάσεις. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι όλα υπέρ τους.

echedoros.blog   Οσάμα Γιαμανί