Η Δύση δεν τολμά να επιβάλει κυρώσεις κατά των μετάλλων και των πολύτιμων λίθων από τη Ρωσία, που αποφέρουν στην επιτιθέμενη χώρα επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως,
γράφει ουκρανικό δημοσίευμα.Σύμφωνα με την «Ουκρανική Αλήθεια», τον τελευταίο χρόνο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν ή περιόρισαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου , άνθρακα και φυσικού αερίου . Αυτές είναι οι κύριες, αλλά όχι οι μοναδικές, πηγές εισοδήματος για το Κρεμλίνο.
Εάν δεν λάβουμε υπόψη τα ευαίσθητα ζητήματα της πώλησης σιτηρών και λιπασμάτων , υπάρχουν ακόμη ορισμένα ρωσικά προϊόντα που δεν αναφέρονται στα πακέτα κυρώσεων. Μιλάμε για μέταλλα και πολύτιμους λίθους.
Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, η εξαγωγή αυτών των δύο κατηγοριών αγαθών σε δυτικές χώρες εξακολουθεί να αποφέρει στην επιτιθέμενη χώρα επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτά τα έσοδα είναι διάσπαρτα σε δώδεκα διαφορετικές ονομασίες μετάλλων και πολύτιμων λίθων, αλλά από αυτά τα ψίχουλα, οι ρωσικές εταιρείες συγκεντρώνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διαμάντια για το Βέλγιο
Σύμφωνα με την UN Comtrade, το 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία προμήθευσε διαμάντια στη δυτική αγορά αξίας σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Το 95% αυτού του ποσού πήγε σε αγοραστές από το Βέλγιο – στην Αμβέρσα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος κόμβος διαμαντιών στον κόσμο. Η λεγόμενη διαμαντένια συνοικία αυτής της πόλης περνά μέσα από διαμάντια σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι όλα τα ρωσικά διαμάντια στο Βέλγιο. Η επιτιθέμενη χώρα αντιπροσωπεύει μόνο το 25% της προσφοράς πολύτιμων λίθων, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θεσπίσει ακόμη περιορισμούς στην προμήθεια αυτού του προϊόντος.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας διαμαντιών της Αμβέρσας αντιτίθενται στις κυρώσεις, επειδή η άρνηση των ρωσικών πολύτιμων λίθων φέρεται να οδηγήσει σε χρεοκοπία μικρών εμπόρων και απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας.
Το 2022, μιλώντας στο βελγικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να πείσει τις τοπικές αρχές ότι «η ειρήνη αξίζει περισσότερο από οποιαδήποτε διαμάντια».
Η βελγική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν εμποδίζει την εισαγωγή του εμπάργκο, ωστόσο, σε κάθε πακέτο κυρώσεων, η χώρα αυτή καταφέρνει να αποφύγει μέτρα κατά των ρωσικών διαμαντιών.
Ο όμιλος εταιρειών Alrosa, ο οποίος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, λαμβάνει βελγικά χρήματα από την πώληση διαμαντιών. Ο όμιλος είναι ένα από τα μεγάλα «πορτοφόλια» από τα οποία το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η «Alrosa» εξακολουθεί να αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις. Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν επιβάλει περιορισμούς μόνο κατά της διαχείρισης . Την ίδια ώρα, η ΕΕ και η Ελβετία δεν βιάζονται να επιβάλουν ακόμη και προσωπικές κυρώσεις κατά των διευθυντών.
Προηγουμένως, η Alrosa πλήρωνε φόρους για τη χρήση καταθέσεων στον προϋπολογισμό της περιφέρειάς της (Δημοκρατία της Σάκχα), αλλά το 2023 η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους αύξησε και διέταξε να εισπράξει τους μισούς από αυτούς για την κάλυψη του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού .
Εκτός από τους πόρους της Alrosa που κινητοποιούνται για πόλεμο, η ομάδα διατηρεί το υποβρύχιο που φέρει το όνομά της. Το ντίζελ-ηλεκτρικό σκάφος Alrosa είναι μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και φέρει πυραύλους Kalibr.
Υποβρύχιο «Alrosa»
Το «Alrosa» δεν είναι μόνο ένα πορτοφόλι, αλλά και το γεωπολιτικό εργαλείο του Πούτιν για την κατάκτηση της Αφρικής. Η ομάδα έχει ορυχεία διαμαντιών στην Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και κοιτάζει την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, όπου ήδη επιχειρούν Ρώσοι μισθοφόροι του Ομίλου Wagner. Μαζί με τις ρωσικές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες έρχεται και η επιρροή στους τοπικούς πολιτικούς.
Παρόλα αυτά, το Βέλγιο συνεχίζει να πληροί την «Alrosa» με χρήματα. Πέρυσι, οι Βέλγοι μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, αλλά μόνο κατά ένα τέταρτο.
Η Αμβέρσα ανησυχεί ότι εάν επιβληθεί το εμπάργκο, οι Ρώσοι θα ανακατευθύνουν τα διαμάντια τους σε ανταγωνιστικούς κόμβους στην Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.
«Εάν το Βέλγιο συμφωνήσει με τις κυρώσεις, θα πρέπει να συντονίσει ένα εμπάργκο κατά των ρωσικών διαμαντιών με άλλες δυτικές χώρες. Τα σχέδια είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της προέλευσης των διαμαντιών και να απαγορεύεται στις χώρες να αγοράζουν διαμάντια από ρωσικές πρώτες ύλες».
Τότε οι ινδικοί και αραβικοί κόμβοι δεν θα μπορούν να βγάλουν χρήματα από την πώληση τοξικών ρωσικών διαμαντιών και το Βέλγιο θα επωφεληθεί από την πώληση «σωστών» διαμαντιών», όπως δήλωσε στην «Ευρωπαϊκή Αλήθεια», η Σβιτλάνα Ταράν, αναλύτρια στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Οι Financial Times γράφουν ότι το Βέλγιο φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους της Ουκρανίας, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
«Στο προσχέδιο της 11ης δέσμης κυρώσεων, που προβλήθηκε στις 9 Μαΐου, δεν υπάρχει ούτε λέξη για το εμπάργκο στα διαμάντια», δήλωσε Ουκρανός παρατητηρής, ο οποίος γνωρίζει το περιεχόμενο του επόμενου πακέτου κυρώσεων. εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ενώ το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονται, η Ρωσία θα κερδίσει χρόνο για να κυριαρχήσει στις αγορές της Ινδίας και των ΗΑΕ. Με κάθε μέρα καθυστέρησης, το ενδεχόμενο εμπάργκο χάνει το νόημά του.
Πλατίνα για δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η Ρωσία πουλάει επίσης μέταλλα της ομάδας πλατίνας. Το 2022, οι εξαγωγές τους σε δυτικές χώρες απέφεραν στους Ρώσους 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια . Σε αντίθεση με τα διαμάντια, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την επιβολή εμπάργκο σε αυτά.
Τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας περιλαμβάνουν το ρουθήνιο, το ρόδιο, το παλλάδιο, το όσμιο, το ιρίδιο και την πλατίνα. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Οι πωλήσεις πλατίνας και παλλαδίου αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στους Ρώσους. Οι κύριοι αγοραστές στη Δύση είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Τα κύρια κέρδη προέρχονται από δύο ρωσικές εταιρείες – τη «Russkaya Platina» και τη «Norilsk Nickel». Η τελευταία είναι ένα από τα αγαπημένα «παιχνίδια» των ολιγαρχών του Πούτιν.
Η «Norilsk Nickel» ελέγχεται από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία – τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Αυτή είναι μία από τους πέντε μεγαλύτερους ρωσικές εταιρείες και ο ίδιος ο Potanin είναι ολιγάρχης προσκείμενος του Πούτιν. Ο δεύτερος κύριος μέτοχος της «Norilsk Nickel» είναι η «Rusal» εταιρεία του Όλεγκ Ντεριπάσκα, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλα με ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Και οι δύο ολιγάρχες υπόκεινται επί του παρόντος σε προσωπικές κυρώσεις ορισμένων χωρών, αλλά καθεμία από αυτές κατέχει λιγότερο από το 50% των μετοχών της Norilsk Nickel, επομένως αυτές οι κυρώσεις δεν ισχύουν για την ίδια την εταιρεία .
Οι χώρες της ΕΕ, η Ελβετία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη επιβάλει προσωπικές κυρώσεις κατά του Ποτάνιν. Ο τελευταίος επίσης δεν εισάγει περιορισμούς κατά του Ντεριπάσκα .
Υπάρχει πιθανότητα να ταρακουνήσει το «Norilsk Nickel» με κυρώσεις. Σύμφωνα με πηγές στην εταιρεία, το 2022 η διοίκηση αντιμετώπισε έλλειψη αυστριακού εξοπλισμού. Εξαιτίας αυτού, η διοίκηση αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές εξοπλισμού «ανεξήγητης ποιότητας», οι οποίοι κοστίζουν 70% περισσότερο.
Μη σιδηρούχα μέταλλα για την Ε.Ε
Το 2022, οι πωλήσεις αλουμινίου και χαλκού στις δυτικές χώρες θα αποφέρουν στη Ρωσία 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια . Σχεδόν όλο το μέταλλο εξήχθη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι είναι οι ίδιοι: Rusal, Norilsk Nickel, καθώς και το UMMC, του οποίου ο ιδιοκτήτης Αντρίι Κοζίντσιν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.
Αυτά τα μέταλλα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επομένως η ζήτηση για αυτά αυξάνεται συνεχώς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προμηθεύεται χαλκό και αλουμίνιο από την επιτιθέμενη χώρα, αν και δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν. Οι εισαγωγές από τη Ρωσική Ομοσπονδία αντιστοιχούν μόνο στο 8% και 17%, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία στέλνει το ένα τέταρτο του αλουμινίου της και περίπου το ένα τρίτο του χαλκού της στην ΕΕ. Επομένως, ένα πιθανό εμπάργκο θα πλήξει τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο η εξάρτηση από το ρωσικό νικέλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών της ΕΕ και 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων του επιτιθέμενου , είναι σημαντική.
Η Φινλανδία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μετάλλου, όπου η «Norilsk Nickel» έχτισε μια θυγατρική επιχείρηση επεξεργασίας «Nornickel Harjavalta».
Τιτάνιο για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία
Το 2022, οι δυτικές χώρες αγόρασαν ρωσικό τιτάνιο για 365 εκατομμύρια δολάρια . Οι μεγαλύτεροι όγκοι πηγαίνουν στους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing στα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η εταιρεία «VSMPO-Avisma», η οποία λαμβάνει δυτικά χρήματα από την πώληση τιτανίου, εξυπηρετεί τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Το προμηθεύει για την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων, πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων.
Οι επιχειρήσεις «VSMPO-Avisma» είναι στρατηγικές για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, επομένως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία ως κατασκευαστή όπλων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο η Ουκρανία το έχει κάνει αυτό.
Το 2022, το ρωσικό τιτάνιο αφαιρέθηκε από τη λίστα κυρώσεων την τελευταία στιγμή, επειδή έτσι το ήθελαν οι χώρες κατασκευής αεροσκαφών της Airbus.
Το ίδιο το αμερικανικό Boeing αρνήθηκε τον Ρώσο τιτάνα. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Airbus. Για το σκοπό αυτό, ο ευρωπαϊκός κολοσσός των αερομεταφορών μαζί με τους συνεργάτες του αγόρασαν τον γαλλικό προμηθευτή τιτανίου Aubert&Duval. Ωστόσο, η απαγόρευση σε επίπεδο χώρας δεν έχει ακόμη επιβληθεί, επομένως οι προμήθειες συνεχίζονται.
Χάλυβας και σίδηρος για όλους
Η σιδηρούχα μεταλλουργία της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί σε πακέτα κυρώσεων, αλλά οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να μην μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τον ρωσικό σίδηρο, χάλυβα, μετάλλευμα και σιδηροκράματα. Το 2022, αυτά τα αγαθά πωλήθηκαν σε αυτούς για 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια .
Ο μεγαλύτερος παραγωγός χυτοσιδήρου στη Ρωσία είναι το μεταλλουργικό εργοστάσιο Novolypetsk (NMK), το οποίο ανήκει στον ολιγάρχη Βλαντίμιρ Λισίν. Τον Δεκέμβριο του 2022, δημοσιογράφοι των Times ανακάλυψαν ότι η εταιρεία του Λισίν προμήθευε χάλυβα για ρωσικά πυρηνικά όπλα.
Παρά το γεγονός αυτό, ο Λισίν και η εταιρεία του δεν έχουν υποστεί ακόμη δυτικές κυρώσεις και ο ρωσικός σίδηρος και τα σιδηροκράματα έχουν παραμείνει εκτός του εμπάργκο. Στη δομή των εισαγωγών της ΕΕ, καταλαμβάνουν 28% και 4%, αντίστοιχα.
Μέχρι στιγμής , μόνο η Ουκρανία και η Αυστραλία έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του Βλαντίμιρ Λισίν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού σιδηρομεταλλεύματος κατά τέσσερις φορές, αλλά εξακολουθεί να το αγοράζει. Η ΕΕ πλήρωσε στη Ρωσία 600 εκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2022. Ταυτόχρονα, το μερίδιο του ρωσικού μεταλλεύματος στις εισαγωγές της ΕΕ είναι ασήμαντο – μόνο λίγο τοις εκατό.
Η πτώση της παραγωγής χάλυβα στη Ρωσία το 2022 δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χωρών που επέβαλαν κυρώσεις. Σύμφωνα με το GMK Center , η Worldsteel Association τον Απρίλιο του 2022 προέβλεψε πτώση 20%, αλλά η μείωση ήταν μόνο 7%.
Οι επικριτές των αυξημένων κυρώσεων ισχυρίζονται ότι η Ρωσία επαναπροσανατολίζει όλα τα αγαθά της προς την Ασία και θα λάβει έσοδα σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον Taran, η Ινδία και η Κίνα δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως την πλούσια και υλικοτεχνικά στενή αγορά των χωρών της G7, επομένως αυτή η άρνηση είναι εσφαλμένη.