Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν έχει «κλειδώσει»...

Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν έχει «κλειδώσει»: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να την χάσει (και δεν είναι λίγοι)Πολύ δυσκολότερη από ότι περιμένουν θα είναι η προσπάθεια συσπείρωσης στη ΝΔ και να πετύχουν όλοι οι πολίτες που ψήφισαν το κόμμα στις 21 Μαΐου, να το ψηφίσουν και πάλι, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Η μεγάλη νίκη της Κυριακής είναι αναπόφευκτο ότι θα φέρει χαλαρότητα στην κάλπη που στη ΝΔ φοβούνται ότι θα προκαλέσει «διόρθωση» στα εκλογικά της ποσοστά με αποτέλεσμα το ζήτημα της αυτοδυναμίας και ακόμα περισσότερο της άνετης αυτοδυναμίας να μην έχει «κλειδώσει».

Συν τοις άλλοις υπάρχουν δύο κόμματα από τις πρώτες εκλογές, το ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, που έχουν «unfinished bussiness» και βρίσκονται στο όριο για να μπουν στην Βουλή και τώρα που ο κόσμος το γνωρίζει αυτό, είναι πολύ πιθανό αρκετοί ψηφοφόροι να τα ψηφίσουν για να γίνει η Βουλή επτακομματική.

Όλοι ξέρουν πως στις πρώτες εκλογές από την μία επιδοκιμάστηκε η πολιτική Μητσοτάκη από μία μερίδα ψηφοφόρων (δεν εξετάζουμε το γιατί) αλλά από την άλλη αποδοκιμάστηκε από μία εξίσου μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, κυρίως η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπαρχουν άνθρωποι που παρά το γεγονός ότι αποδοκίμαζαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν σε όλη την 4ετία, ψηφίσαν εν τέλει ΝΔ διότι δεν τους ενοχλούσε ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρότερη διακυβέρνησή του.

 Αυτό σημαίνει πως όσοι ψήφισαν για να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει πως «αγαπούν» και τη ΝΔ και ότι θα την στηρίζουν αενάως, δηλαδή με λίγα λόγια δεν είναι «NΔ lovers».

Υπάρχει μία σιγουριά από όλους πως η ΝΔ θα κερδίσει άνετα την αυτοδυναμία αλλά η αλήθεια όμως είναι πως ακριβώς επειδή οι εκλογές θα γίνουν στη μέση σχεδόν του καλοκαιριού ανησυχούν ακόμα παραπάνω γιατί οι νέοι που μπορεί τελικά να την επέλεξαν με μία σχετική πλειοψηφία, μπορεί τώρα να μην την ψηφίσουν και να απέχουν από την εκλογική διαδικασία είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διακοπών.

Το οξύμωρο είναι πως η ΝΔ ήθελε να γίνουν εκλογές στο βάθος του καλοκαιριού ακριβώς επειδή πίστευαν μέσα στο κόμμα πως οι νέοι μεταξύ 17-24 ετών, συντριπτικά θα ψήφιζαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και άρα καλό θα ήταν να γίνουν οι εκλογές σε μία περίοδο κατά την οποία θα απουσίαζαν, οι εν πάσει περιπτώσει δεν θα τους ενδιέφερε να ψηφίσουν.

Βέβαια μετά τα αποτελέσματα που είδαν άλλαξα γνώμη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσπευσε την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, ελπίζοντας ότι θα προλάβει τους νέους πριν αρχίσουν να έχουν άλλες πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες ασχολίες.

Ένας άλλος λόγος που ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσπευση των εκλογών ήταν για να προλάβει τυχόν ατυχήματα, όπως κάποια μεγάλη πυρκαγιά, κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ισπανία.

Στις αρχές του καλοκαιριού κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ειδικά μετά από μία χρονιά ξηρασίας και λίγων βροχοπτώσεων όπως η φετινή.

Για όσους δεν το κατάλαβαν οι επερχόμενες εκλογές έχουν αναχθεί σε εκλογική μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΠΑΣΟΚ.

Στην Πειραιώς φοβούνται ότι όλη αυτή η εκλογική διαδικασία θα μετατραπεί σε ένα δημοψήφισμα για το ποιον θέλουν οι πολίτες ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ.

Έτσι λοιπόν οι εκλογές αυτές στην πραγματικότητα έχουν δύο αφηγήματα. Το πρώτο αφήγημα αφορά την αυτοδυναμία – παντοδυναμία της Ν.Δ., το δεύτερο αφήγημα αφορά το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα και θα παίζει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέλλον.

Να προστεθεί επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή.

Αυτό από μόνο του αλλάζει τα πάντα. Με εξακομματική Βουλή η ΝΔ μάλλον δεν χάνει τιποτε σε όρους αυτοδυναμίας, με επτακομματική όμως το πράγμα «στραβώνει» πολύ αφού θα χρειάζεται ποσοστό 37,5 % για να έχει… 151 βουλευτές.

Θα πρέπει επιπλέον να προστεθεί ότι σε αυτές εκλογές θα συμμετάσχουν κι άλλα δεξιά κόμματα τα οποία είχαν αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο στις πρώτες εκλογές για διάφορους λόγους οι οποίοι ήταν κυρίως διαδικαστικοί.

Είναι σίγουρο ότι σε αυτές εκλογές θα είναι πολύ πιο προσεκτικά στις διατυπώσεις τους, στα ονόματά τους και στα σήματά τους.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον διαμοιρασμό της δεξιάς ψήφου. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν θα το ήθελαν στην ΝΔ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη Νέα Δημοκρατία έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

pronews.gr