Το ΝΑΤΟ δεν θέλει την Ουκρανία στη Συμμαχία - Φοβάται άρθρο 5 και πυρηνική σύγκρουση με Ρωσία...


Το ΝΑΤΟ δεν θέλει την Ουκρανία στη Συμμαχία – Φοβάται άρθρο 5 και πυρηνική σύγκρουση με Ρωσία

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση των κρατών – μελών του να μην προσκαλέσει την Ουκρανία να γίνει μέλος της στη

Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Vilnius της Λιθουανίας τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν μεν να μην απευθύνουν πρόσκληση στην Ουκρανία για να γίνει μέλος της αλλά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την «απογοήτευση», αν όχι τη δυσαρέσκεια και την οργή του Κιέβου, εξετάζουν το ενδεχόμενο της αυξημένης αλληλεπίδρασης με την ουκρανική πλευρά και του καθορισμού των όρων για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Συναίνεση και… διχασμός

Βάσει του δημοσιεύματος που επικαλείται αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, «ανάμεσα στα 31 μέλη της Συμμαχίας και παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου, υπήρξε consensus (συναίνεση) στο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αποστείλει επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία για να γίνει μέλος του κατά τη διάρκεια της Συνόδους στις 11 και 12 Ιουλίου.
Πάντως, και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης θέλουν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτόν τον στόχο, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών δεσμεύσεων για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας, αν και οι ΗΠΑ και κάποια δυτικά κράτη τάσσονται υπέρ πιο μικρών βημάτων.
Όπως αναφέρεται, αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να είναι «μια γραφειοκρατική αναβάθμιση σε ένα σώμα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας ή αποφάσεις για περαιτέρω επέκταση της τεχνικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας».
Αξιωματούχοι κρατών της Βαλτικής πρότειναν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «να στείλει επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί» στο ΝΑΤΟ ή να ξεκινήσει τη διαδικασία «καθορισμού ενός χρονικού πλαισίου ή ορισμένων όρων» για αυτό.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky έκανε λόγο για την παροχή στην Ουκρανία ενός πραγματικού δρόμου προς το ΝΑΤΟ.

Φρένο από ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και Δυτικοευρωπαϊκά κράτη «προτιμούν μια πιο αργή και πιο προσεκτική προσέγγιση».
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Biden επιμένει ότι η παροχή συνεχούς υποστήριξης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης καθώς προετοιμάζεται για την από αντεπίθεσή της αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική πλευρά θεωρεί «την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας, ως ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας μελλοντικής διευθέτησης» στην Ουκρανία.
«Σε αυτό το στάδιο, η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην πρακτική υποστήριξη και στο πώς μπορούμε να διατηρήσουμε καλύτερα τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουμε στην Ουκρανία» φέρεται να υποστηρίζει Αμερικάνος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας δεν θα είναι υψίστης σημασίας εάν η Συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ικανότητα «να υποστηρίξει το Κίεβο στον τομέα της ασφάλειας».

Το άρθρο 5

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια κράτη τονίζουν ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε την «αυτόματη ενεργοποίηση του άρθρου 5» της Βορειοατλαντικής Συνθήκης που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον το 1949, η οποία προβλέπει συλλογική απάντηση σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
«Αυτό θα έσυρε τη συμμαχία σε μια τεράστια σύγκρουση με τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου» αναφέρει το δημοσίευμα, με αξιωματούχο κράτους της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίζει ότι «υπάρχει κάτι σαν πινγκ πονγκ μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών».
Όπως λέει, εκπρόσωποι καθεμιάς από αυτές τις χώρες αναφέρουν ότι «οι υπόλοιπες έχουν τις πιο σοβαρές ανησυχίες».

Διαβουλεύσεις

Όπως επισημαίνεται, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας, θέμα που έχει «ανάψει» για τα καλά στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τη Washington Post, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας «διενεργούν διαβουλεύσεις για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική συμμαχία».
Προσπαθούν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το «πόσο γρήγορα θα πρέπει το Κίεβο να βρίσκεται κάτω από τη διατλαντική ασπίδα».
Βρετανός διπλωμάτης αναφέρει ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να φτάσουν σε μια συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα έδειχνε «ενότητα και απτή υποστήριξη για την Ουκρανία», που θα διατηρούσε «την πολιτική των ανοιχτών θυρών» και που θα υποδείκνυε «την αργή πρόοδο στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας αλλά που θα σεβόταν και τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών»

Πιέζει το Κίεβο

Η Washington Post αναφέρει ότι το Κίεβο πιέζει έντονα για να γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα επικαλείται δηλώσεις της μόνιμης Αντιπροσώπου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ Natalia Galibarenko, η οποία αναφέρει ότι «η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους δεν θα είναι ιστορική χωρίς απόφαση για το μέλλον της Ουκρανίας στη συμμαχία».
Η Galibarenko.πιστεύει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «πρέπει να καθορίσουν τον δρόμο» για την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία και επίσης να αποφασίσουν για τον «αλγόριθμο για την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Κληθείσα να σχολιάσει το σενάριο να επαναληφθούν διατυπώσεις ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, είπε: «Αυτό δεν αρκεί».

www.bankingnews.gr