Ο αγώνας κατά της Ρωσίας, αν και κρυφός, οξύνεται και γίνεται ολοένα πιο βίαιος. Εξοπλίζουμε τους Ουκρανούς με προηγμένους πυραύλους και πληροφορίες προκειμένου να εκδιωχθούν οι Ρώσοι. Παρότι αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τον ηρωισμό των Ουκρανών, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στις επιτυχίες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Ουδείς μπορεί, όμως, να προβλέψει πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Σήμερα θέλω όμως να εστιάσω στον αγώνα κατά της Κίνας, που είναι λιγότερο εμφανής και δεν αφορά ανταλλαγή πυρών, καθώς διεξάγεται κυρίως στο πεδίο των ημιαγωγών. Οι επιπτώσεις του θα είναι, ωστόσο, εξίσου σημαντικές για την παγκόσμια ισορροπία ισχύος όσο και οι μάχες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο για τους ημιαγωγούς, τον θεμέλιο λίθο της ηλεκτρονικής εποχής μας. Η συμμαχία, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει τα καλύτερα τσιπάκια, θα διαθέτει επίσης τα καλύτερα οπλικά συστήματα ακριβείας, τα πιο παραγωγικά και έξυπνα εργοστάσια και τα καλύτερα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα, ικανά να «σπάσουν» κάθε κρυπτογράφηση. Για την ώρα, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους κυριαρχούν στον τομέα, αν και η Κίνα είναι αποφασισμένη να καλύψει το κενό. Το σήμα εκκίνησης του αγώνα έχει δοθεί.
Στις αρχές της εβδομάδας μίλησα με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, αρμόδια για την επιβολή των νέων κανόνων εξαγωγών τεχνολογίας αιχμής και την προώθηση πακέτου στήριξης ύψους 52,7 δισ. δολαρίων προς όφελος της έρευνας για τη νέα γενιά ημιαγωγών και την κατασκευή τους σε αμερικανικό έδαφος. Η υπουργός επιμένει ότι οι νέοι εμπορικοί κανόνες, που τόσο έχουν εξοργίσει το Πεκίνο, δεν αποτελούν casus belli.
«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Σήμερα αγοράζουμε το 100% των προηγμένων τσιπ μας από χώρες του εξωτερικού, από αυτά το 90% προέρχεται από την Ταϊβάν και το 10% από τη Νότια Κορέα.
»Εχουμε πάψει να κατασκευάζουμε τα τσιπ που χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη, ο στρατός μας, οι δορυφόροι μας, το διαστημικό μας πρόγραμμα, κι ας μη μιλήσω για τις μυριάδες μη στρατιωτικές εφαρμογές των ημιαγωγών που κινητοποιούν την οικονομία μας. Ο πρόσφατος εμπορικός νόμος ήταν το μόνο μας αμυντικό όπλο», είπε η υπουργός.
Επιβολή περιορισμών
Η επιβολή νέων κανόνων και περιορισμών στις αμερικανικές εξαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής προς την Κίνα «ήταν το μόνο λογικό βήμα προκειμένου να εμποδίσουμε τη διαρροή των τεχνολογικών μας μυστικών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατασκευάζουν τα πιο προηγμένα μικροτσίπ και δεν επιθυμούμε αυτά να πέσουν στα χέρια της Κίνας», είπε η κ. Ραϊμόντο. Κύριο μέλημά μας, σημείωσε η υπουργός, είναι η επιθετική χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας προκειμένου να ξεπεράσουμε την Κίνα. Την ίδια στιγμή, όμως, συνέχισε η κ. Ραϊμόντο, είναι σημαντικό να επιδιώξουμε την αποκλιμάκωση και να ενισχύσουμε την εμπορική συνεργασία όπου αυτό δεν είναι επιζήμιο. «Πρέπει όμως να αυτοπροστατευθούμε, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες», κατέληξε η υπουργός Εμπορίου.
Σε κύριο άρθρο της, η ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος εφημερίδα Global Times τόνισε ότι οι νέοι περιοριστικοί εμπορικοί κανόνες θα «ενισχύσουν τη θέληση της Κίνας και την ικανότητά της να είναι επιστημονικά και τεχνολογικά αυτάρκης». Από τη μεριά του, Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφιλίωσης». Καλώς ήρθατε στο μέλλον…
ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ / THE NEW YORK TIMES
14.10.2022
Καθημερινή anixneuseis.gr