Έρχονται διώξεις;


 H εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου είναι η δικαστικός που έχει υπογράψει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις («τηλεφωνικές επισυνδέσεις») του προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και πολλών άλλων δημοσιογράφων, κλπ. προσώπων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η Β. Βλάχου θα κληθεί να καταθέσει στις τρεις (μέχρι τώρα) έρευνες, που διενεργούνται από τους:

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο, που διερευνά τα καταγγελλόμενα στη μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη
Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιώργο Νούλη, που διερευνούν την παρακολούθηση του κινητού Κουκάκη,
Του προέδρου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου «για το πώς διέρρευσαν οι υποκλοπές που έκανε η ΕΥΠ»!

Το πόσο δύσκολη είναι η θέση της (αν όντως έχει υπογράψει αυτές τις παρακολουθήσεις, όπως λέει η κυβέρνηση) θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των εγγράφων που θα προσκομίσει ή ίδια, βάσει των οποίων της ζητούσαν να εγκρίνει τις παρακολουθήσεις και αυτή έκρινε ότι πρέπει να παρακολουθηθεί π.χ. ο Ν. Ανδρουλάκης. Από αυτά θα κριθεί αν υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να εγκρίνει τις παρακολουθήσεις.

Τι ανέφεραν τα έγγραφα αυτά που ζητούσαν τις παρακολουθήσεις και υποβλήθηκαν στην εισαγγελέα; Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι παρακολουθούμενοι ήταν ύποπτοι ή είχαν σχέση με υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων καθαρά ποινικού κακουργηματικού χαρακτήρα (ναρκωτικά, δολοφονίες, κυκλώματα λαθρεμπορίου κλπ.) ή αντεθνικού χαρακτήρα (κατασκοπεία, διαρροή μυστικών Πολιτείας κλπ.), έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η ανάγκη έγκρισης των υποκλοπών.

Ακόμα και αν ισχύει ότι χώρες όπως η Ουκρανία ή η Αρμενία (οι Αρμένιοι το διαψεύδουν) όπως υποστηρίζει ανεπίσημα η ΕΥΠ, είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, αυτός ΔΕΝ είναι λόγος να υπογραφεί η έγκριση παρακολούθησης. Ούτε βέβαια ακόμα και αν ήθελαν να υποκλέψουν συνδιαλέξεις του με την… Κίνα! Ακόμα και για σημαντικές συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τα στοιχεία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά για να εγκριθεί τηλεφωνική παρακολούθηση. Τουλάχιστον αυτό λέει ο νόμος. Αυτή είναι και η ουσία της «νόμιμης επισύνδεσης».

Για την περίπτωση Ανδρουλάκη είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτό ότι ένας ευρωβουλευτής που εν συνεχεία έγινε πρόεδρος κόμματος, είναι ύποπτος διάπραξης εγκλημάτων ποινικού ή αντεθνικού χαρακτήρα. Ειδικά στην περίπτωση Ανδρουλάκη αν δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ήταν ύποπτος για τα ανωτέρω εγκλήματα, τότε έρχονται «κλειδωμένες» διώξεις για κακούργημα.

Ποιους θα αφορά η ποινική διερεύνησης για έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: 

  • σε αυτούς από την ΕΥΠ που υπέβαλαν το αίτημα στην εισαγγελέα και εκτελούσαν την παρακολούθηση
  • στην ίδια την εισαγγελέα που τις ενέκρινε και
  • βάσει του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, στον προϊστάμενη πολιτική αρχή, δηλαδή το γραφείο του πρωθυπουργού!

Η Β. Βλάχου με οριακή πλειοψηφία 6-5, τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Αρείου Πάγου), που συνεδρίασε με 11 μέλη υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του τότε Εισαγγελέα του Α.Π. Βασίλη Πλιώτα. Καθήκον της, να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της υπηρεσίας, δηλαδή, εκτός των άλλων, τις υποκλοπές.

Η Β. Βλάχου εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών.

press-gr.com