Ελλάδα-Κύπρος: Ναι μεν, αλλά για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ...

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για το Κίεβο το οποίο συμπλήρωσε τα δυο ερωτηματολόγια της ΕΕ για να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, καθώς αρκετά κράτη μέλη δεν επιθυμούν fast track ένταξη.

Τα λόγια που εύκολα ειπώθηκαν από ηγέτες της ΕΕ για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας, στο ξεκίνημα, αντικαταστάθηκαν από σκεπτικισμό και ναι μεν, αλλά στην ένταξη.

Αντίστοιχα Ελλάδα και Κύπρος παρότι είναι σύμφωνες με την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, δεν επιθυμούν μια fast track διαδικασία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 49 της Συνθήκης της ΕΕ.

Παράλληλα, η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πρέπει να συνεχισθεί και να επιταχυνθεί.

Ενώ, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει σύνδεση με τα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα συμφωνεί να δοθεί τον Ιούνιο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Αθήνα απαντά πως πρώτα θέλει να δει την πρόταση της Επιτροπής αν και γενικά είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική αλλά αν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως σημειώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

Όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, κυβερνητικές πηγές τόνισαν στην EURACTIV ότι θα πρέπει να δει πρώτα σε ποια κατεύθυνση θα κινείται το Avis που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν αυτό είναι θετικό, τότε η Κύπρος θα συναινούσε σε πρόταση υπέρ της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό, σύμφωνα με τις πηγές, ότι οι σχετικές διαδικασίες που προνοούνται θα τηρούνται απαρέγκλιτα, οπότε ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη διαδικασία θα ήταν μια μακρά πορεία.

Σε μια τέτοια εξίσωση, θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι χώρες των υποψηφίων από τα Δυτικά Βαλκάνια, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης, προβαίνοντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πληρώντας σειρά από ορόσημα.

«Σύγχυση» ορολογιών

Σύμφωνα με έρευνα της EURACTIV, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη, μόλις οκτώ χώρες είναι υπέρ του να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας «χωρίς αστερίσκους» στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

Η πρόταση της Γαλλίας για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υποψήφιες χώρες χωρίς όμως να έχουν την ιδιότητα κράτους-μέλους της ΕΕ, δεν βρίσκει πολλούς θετικούς στην Ευρώπη. [EURACTIV]

Πηγές κοντά στο θέμα είπαν στην EURACTIV ότι η συζήτηση για το θέμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χαρακτηρίζεται από «σύγχυση των ορολογιών» δεδομένου ότι δεν παρουσιάζεται από τους ηγέτες μια σαφής εικόνα της κατάστασης.

«Το να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, δεν σημαίνει ότι θα ενταχθεί αύριο, απλά ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», τόνισε κοινοτική πηγή κοντά στο θέμα.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία θα μπει στο κλαμπ των χωρών που είναι ήδη υποψήφιες, όπως πχ η Σερβία, η οποία περιμένει εδώ και πάνω από 10 χρόνια για ένταξη.

Αλλαγή ισορροπιών στην ΕΕ

Η πρόταση της Γαλλίας για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υποψήφιες χώρες χωρίς όμως να έχουν την ιδιότητα κράτους-μέλους της ΕΕ, δεν βρίσκει πολλούς θετικούς στην Ευρώπη.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει να «αγοράσει χρόνο» με μια τέτοια «παράλληλη δομή», δη ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ειδικά στην ανατολική Ευρώπη εκτιμούν ότι ενώ μπορεί εν τέλει να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα, με την έλευση του χρόνου η Ουκρανία θα παραμείνει «παγιδευμένη» στην παράλληλη δομή του Μακρόν και θα απομακρυνθεί η πιθανότητα πλήρους ένταξης στην ΕΕ εφόσον αποκλιμακωθεί η κατάσταση με τη Ρωσία.

Ένα άλλο επιχείρημα της δυτικής Ευρώπης κατά της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία είναι η διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικών ισορροπιών με την ζυγαριά επιρροής να γέρνει ολοένα και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη.

Με σχεδόν 45 εκ πληθυσμό, η ισορροπία των δυνάμεων στην ΕΕ θα ανατραπεί υπέρ της ανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δυτικοευρωπαίοι βλέπουν σκεπτικά ένα τέτοιο σενάριο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη EURACTIV, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη μετατοπίζεται προς την Ανατολή.

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον οι δυτικοί μας [τους ανατολικοευρωπαίους] ακούν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν», υπογράμμισε.

euractiv.gr  Σπύρος Σιδέρης