Μας περνάνε για ηλίθιους; Ή μήπως είμαστε;

tuncay_sagun_6-thumb-large
Λιμενικό: Τα Τουρκικά αλιευτικά τα πήρε ο αέρας στην… Μύκονο.
Αυτό που σε κάθε κακοκαιρία τα πιο κοντινά νησιά για τα Τουρκικά Αλιευτικά είναι η Μύκονος και η Σύρος; 
Δηλαδή για ένα πλοίο που αναχωρεί πχ από την  Σμύρνη, όταν το πιάσει καιρός το πιο φυσικό είναι βρεθεί στην Μύκονο ή την Σύρο;  Ποιον δουλεύετε;

Έτοιμη και πάλι η μετακύλιση των ευθυνών στον καιρό όπως και στην περίπτωση του Oruc Reis από το λιμενικό σώμα κι όχι από το υπουργείο άμυνας, αυτή την φορά.Σύμφωνα με το Λιμενικό, η παρουσία τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών ανοιχτά της Μυκόνου οφείλεται στις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», ως η Μύκονος να βρίσκεται πλησίον των Τουρκικών παραλίων, δηλαδή η πρώτη επιλογή των αλιευτικών που έχρηζαν προστασίας
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τα σκάφη που είναι αγκυροβολημένα έξω από τη Μύκονο δεν είναι τουρκικά αλιευτικά, αλλά πλοία μεταφοράς ιχθυοκλωβών με αλίευμα από τη Μεσόγειο και προορισμό τη Τουρκία. Και η παραμονή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν αποτελεί κάποιου είδους πρόκληση στο Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με τον καιρό. Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από τουρκικά σκάφη εντός των χωρικών υδάτων της χώρας. Πάντως οι κάτοικοι του νησιού είναι εξαγριωμένοι με τις τουρκικές ψαρότσαρκες στο Αιγαίο, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι Τουρκικά παράλια. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από Τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των Ε.Χ.Υ».
720_729596_c81a1ada9d-9d9c534b8bec5d0a
Ανάλογη αναστάτωση είχε προκληθεί και πριν από περίπου 15 ημέρες, όταν και πάλι ψαράδικα από την Τουρκία είχαν εντοπιστεί έξω από την Σύρο. Η επίσημη δικαιολογία για την παρουσία τους εκεί ήταν ότι οι Τούρκοι όπου και πάλι τους έπιασε καιρός και έδεσαν σε υπήνεμο μέρος στην Σύρο.

netakias.com