Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής...

Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματικη αλλαγηΒλέπω «εναλλακτικά» σάιτ να προβάλουν την έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής Προσαρμογής (Global Commission on Adaptation-GCA) για την κλιματική αλλαγή και απορώ που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα μέλη της Επιτροπής την προκαλούν.

H Επιτροπή Προσαρμογής δημιουργήθηκε το 2018 και σ' αυτή συμμετέχουν 20 χώρες καθώς και υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ιδού τι λένε οι συντάκτες της  Έκθεσης: «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες»(Μπαν Κι-Μουν). Ο κόσμος(sic) οφείλει, προσθέτουν, να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες! 
Προσέξατε την αθώα φράση; «μια διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες». Εδώ βρίσκεται το μυστικό, στις οικονομικές ευκαιρίες. Αυτό επιχείρησε να πραγματοποιήσει και ο «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» Μακρόν, επιβάλλοντας στους Γάλλους της επαρχίας να αγοράσουν νέα οικολογικά αυτοκίνητα! Ιδού λοιπόν, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την «προσαρμογή στις συνθήκες» με τους «από κάτω» να πληρώνουν το μάρμαρο. Έτσι ξεκίνησαν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες οι επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Από ποιους θα προκύψει αυτό το τεράστιο κέρδος; Από αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί…
 Ο Μπιλ Γκέητς και η γυναίκα του Μελίντα πριν δέκα χρόνια «είδαν» την φιλανθρωπία (όπως τώρα την κλιματική αλλαγή) με όρους επιχειρηματικούς, δίκην δηλαδή βιομηχανίας φιλανθρωπιών(charity must be considered as an industry). Για να γίνει εύκολα αντιληπτό τι συμβαίνει, αρκεί να πούμε ότι στη Νιγηρία το ίδρυμα Γκέητς επένδυσε σε μία μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών. Θεάρεστο έργο θα έλεγε κανείς. Τα παιδιά, όμως, που αντιμετώπισαν τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκαν την φαρμακευτική φροντίδα των Γκέητς  ήταν αυτά που κατοικούσαν σ’ ένα χωριό δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ENI, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα είναι μέτοχοι! Δηλαδή «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»!
Το ζεύγος των… φιλανθρώπων υπολογίζεται ότι είχε επενδύσει το 2009, 128 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος και 2 δις δολάρια στη «φιλανθρωπία». Συγχρόνως δαπάνησαν 428 εκατομμύρια για να αγοράσουν μετοχές στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell, Exxon Mobil, Chevron, Total, που δημιούργησαν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στη συνέχεια δαπάνησαν 12 δις δολάρια σε προγράμματα δημόσιας υγείας και σε φαρμακευτικές βιομηχανίες(GSK, MERCK).
Όμως η αιχμή του δόρατος είναι η «συμμετοχική» εταιρεία GAVI που ίδρυσε η οικογένεια Γκέητς το 2000, επιχειρώντας να κινητοποιήσει νέες πηγές και να δημιουργήσει ένα δίκτυο από κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες, ινστιτούτα έρευνας, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. Όταν ιδρύθηκε η GAVI, οι τιμές των φαρμάκων ήταν σε χαμηλά επίπεδα στις φτωχές χώρες. Σήμερα, τα φάρμακα έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε στην Αφρική, το ίδιο και η παιδική θνησιμότητα.
Τώρα το δίκτυο των καπιταλιστών… φιλανθρώπων είναι η Παγκόσμια Επιτροπή Προσαρμογής. Είναι πρόδηλο ότι αυτοί που κερδίζουν «προσαρμοζόμενοι» στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής είναι οι ίδιοι που την προκαλούν, είναι ο Μπιλ Γκέητς, η σύζυγός του και όλοι οι άλλοι, που παρουσιάζονται ως οι ευεργέτες της ανθρωπότητας! Στην πραγματικότητα είναι οι χρυσοκάνθαροι του πλανήτη κατά το ανάλογο των δικών μας «Χρυσοκάνθαρων των Αθηνών», τον Συγγρό και τους άλλους…
Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Πηγή: