«Παζάρι» ποινής, όπως Αμερική: Πρεμιέρα σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη...

Παν. Σ. Παναγιωτόπουλος: Μήπως ήγγικεν η ώρα κατάργησης της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων  
Είναι όπως το βλέπαμε στις αμερικάνικες ταινίες: Για να μην πάει σε δίκη μια υπόθεση (χαμένα χρήματα φορολογουμένων, αυξημένα ή μειωμένα στοιχεία για τους κατηγορούμενους κλπ) ο εισαγγελέας έρχεται σε διαπραγμάτευση με τους δικηγόρους του κατηγορούμενου και προτείνει ομολογία και μια ποινή. Μικρότερη από αυτή που είναι το ταβάνι της προβλεπόμενης. 

Ο κατηγορούμενος αντιπροτείνει και τελικά έρχεται μια συμφωνία. Υπογράφεται ένα πρακτικό και χωρις να γίνει δίκη, εκτελείται η ποινή.
Στις 12 Ιουλίου λοιπόν, αυτή σκηνή επαναλήφθηκε , αλλά όχι στο Σικάγο: Στη Θεσσαλονίκη, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, με βάση την οποία , εισαγγελέας και κατηγορούμενος συμφωνούν σε μια ποινή, η οποία κατόπιν δεν μπορεί να μεταβληθεί προς τα πάνω.
Πρόκειται για την λεγόμενη ποινική διαπραγμάτευση σύμφωνα με το άρθρο 303 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάση του οποίου συντάχθηκε το «πρακτικό διαπραγμάτευσης» μεταξύ του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης και ενός κατηγορούμενου ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης. Η αίτηση μάλιστα έγινε δεκτή ήδη από Μονομελές Εφετείο.
Η υπόθεση
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» (Τάσος Τέλογλου) το πρακτικό συνετάγη στις 12 Ιουλίου του 2019 μετά διαπραγμάτευση του συνηγόρου του κατηγορουμένου –είναι ο Α.Σ. του Ρ., Πακιστανός υπήκοος κάτοικος Θεσσαλονίκης και ήδη κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού–Ζαχαρία Κεσσέ και του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ευάγγελου Μπακέλα. Ο κατηγορούμενος από την αρχή φάνηκε διατεθειμένος να ομολογήσει την πράξη του, δηλαδή τη συμμετοχή του επί τριετία (2016-2019) σε εγκληματική οργάνωση (την αποτελούσαν 28 αλλοδαποί και ένας ημεδαπός), με σκοπό την αποθήκευση και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο εξαιτίας διαφυγόντων φόρων και δασμών ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
Μέλη της ομάδας συνελήφθησαν το 2018 στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης και στην πλατεία Αριστοτέλους να διακινούν τσιγάρα. Επίσης, σε διαμερίσματα-αποθήκες μέλη της ομάδας κατείχαν περίπου 1.500 πακέτα τσιγάρων προς πώληση.
Κατάλληλη
Ο εισαγγελικός λειτουργός της Θεσσαλονίκης αφού έλαβε υπόψη του τις πράξεις του κατηγορουμένου αλλά και την προσωπικότητά του, αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατάλληλη για ποινική διαπραγμάτευση. Έτσι αποφάσισε την πρώτη εβδομάδα της ισχύος του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι θα δεχθεί τη διαπραγμάτευση.
Ο Α.Σ. του Ρ. ομολόγησε τη συμμετοχή του στις πράξεις που του αποδίδονται –σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες χρειαζόταν τα χρήματα για να ξεπληρώσει τα χρέη του σε όσους τον βοήθησαν να εισέλθει στη χώρα (παράνομα)– και στη συνέχεια συμφώνησε με τον εισαγγελέα την ποινή:
  • Σε 6 χρόνια για την πράξη της ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε λαθρεμπορία.
  • Ποινή φυλάκισης 30 μηνών για την πράξη της συγκρότησης σε εγκληματική οργάνωση.
Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ποινή 6 ετών και 10 μηνών. Στις 22 Ιουνίου το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή που είχαν συμφωνήσει εισαγγελέας και κατηγορούμενος. Ο κρατούμενος δεν μετήχθη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων που με βάση τον νέο δικονομικό κανόνα δεν μπορεί να μεταβάλει το ύψος της ποινής προς τα πάνω. Αντίθετα υποχρεούται να δεχθεί το ύψος της ποινής ή και να τη μειώσει.
Η πλευρά του κατηγορουμένου δήλωσε ότι δεν υποβάλλει κάποιο επιπλέον αίτημα και ζήτησε να γίνει δεκτό το πρακτικό που είχε συμφωνηθεί (πράγμα που έγινε). Ταυτόχρονα επικυρώθηκαν κανονικά οι σχετικές κατασχέσεις και επιβλήθηκαν οι δημεύσεις και τα δικαστικά έξοδα στον κατηγορούμενο.
Τι αναφέρει το άρθρο 303 ΚΠΔ
Ιδού το νέο άρθρο στον  νέο ΚΠΔ:
Άρθρο 303.- Ποινική διαπραγμάτευση. 1. Στις περιπτώσεις των αυτεπαγγέλτως διωκομένων πλημμελημάτων και των κακουργημάτων που τιμωρούνται με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, ο κατηγορούμενος δικαιούται μέχρι την τυπική περάτωση της κύριας ανάκρισης ή της προανάκρισης να ζητήσει εγγράφως ο ίδιος ή δια του συνηγόρου του την έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης, αντικείμενο της οποίας μπορεί να είναι μόνο η επιβλητέα κύρια ή παρεπόμενη ποινή.
  1. Μετά την υποβολή του ανωτέρω αιτήματος η δικογραφία διαβιβάζεται επί μεν των πλημμελημάτων στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών επί δε κακουργημάτων στον εισαγγελέα εφετών, οι οποίοι, αν κρίνουν ότι η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση είναι κατάλληλη προς διαπραγμάτευση, καλούν προς τον σκοπό αυτό τον κατηγορούμενο να εμφανισθεί ενώπιόν τους μετά ή δια συνηγόρου. Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο ο εισαγγελέας του διορίζει υποχρεωτικά από τον σχετικό πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Στα εγκλήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 301 ο εισαγγελέας δικαιούται κατά την κρίση του να εξαρτήσει την έναρξη της διαπραγμάτευσης, από την πλήρη αποκατάσταση της ζημίας ή από τη σοβαρή προσπάθεια του υπαιτίου να αποκαταστήσει τη ζημία.
  2. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η γραπτή αίτηση του κατηγορουμένου θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα, καταστρέφεται με το οικείο υλικό και τυχόν αντίγραφά της δεν λαμβάνονται υπόψη σε κανένα στάδιο της δίκης και σε καμία άλλη διαδικασία.
  3. Αν ο κατηγορούμενος, αφού λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, συμφωνήσει με τον εισαγγελέα την επιβλητέα ποινή, συντάσσεται πρακτικό διαπραγμάτευσης, που υπογράφεται από τον εισαγγελέα και από τον κατηγορούμενο και τον παριστάμενο συνήγορό του. Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, την συμφωνηθείσα ποινή καθώς και τον τρόπο έκτισής της. Η προτεινόμενη ποινή καθορίζεται με βάση την απαξία, τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, τον βαθμό της υπαιτιότητας καθώς και την προσωπικότητα και τους οικονομικούς όρους του κατηγορουμένου και δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, τα επτά έτη στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη άνω των δέκα ετών, και τα δύο έτη στα πλημμελήματα, ούτε μπορεί να είναι κατώτερη των δύο ετών στα κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη. Για την αναστολή ή μετατροπή της προτεινόμενης ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 99, 100, 104Α και 105Α του ΠΚ. Στο πρακτικό διαπραγμάτευσης ορίζεται υποχρεωτικά πληρεξούσιος δικηγόρος και αντίκλητος του κατηγορουμένου, στον οποίο παρέχεται η εντολή να τον εκπροσωπήσει στο ακροατήριο.
  4. Αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί πριν από την απολογία του κατηγορουμένου η ανάκριση θεωρείται περατωμένη ως προς αυτόν, εκτός αν ο εισαγγελέας θεωρεί ότι συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, οπότε ο ανακριτής λαμβάνει απολογία του κατηγορουμένου, μετά την οποία ο ανακριτής μπορεί να αφήσει τον κατηγορούμενο ελεύθερο ή να εκδώσει διάταξη για την επιβολή περιοριστικών όρων κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 283 ΚΠΔ. Αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας εφετών μπορεί με διάταξή του να άρει ή να αντικαταστήσει τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού που τυχόν έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο. Η διαδικασία του παρόντος άρθρου δεν επεκτείνεται στα συρρέοντα εγκλήματα που δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα της παραγράφου 1, ως προς τα οποία η δικογραφία χωρίζεται με πράξη του ανακριτή.
  5. Μέσα σε πέντε ημέρες από τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης, η υπόθεση εισάγεται με απευθείας κλήση στο Μονομελές Εφετείο. Στον απόντα κατηγορούμενο ορίζεται υποχρεωτικά ως συνήγορος ο αναφερόμενος στο πρακτικό διαπραγμάτευσης και αν αυτός κωλύεται άλλος συνήγορος από τον πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Το δικαστήριο σε δημόσια συνεδρίαση κηρύσσει ένοχο τον κατηγορούμενο βάσει του πρακτικού διαπραγμάτευσης και των στοιχείων της δικογραφίας και επιβάλλει σ’ αυτόν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια του άρθρου 79 ΠΚ ποινή, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει την συμφωνηθείσα μεταξύ Εισαγγελέα και κατηγορούμενου. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπαγγέλτως, χωρίς να δεσμεύεται από το πρακτικό διαπραγμάτευσης, τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 368 περ. β και γ του ΚΠΔ και δικαιούται να μεταβάλλει τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης μόνο προς όφελος του κατηγορουμένου.
  6. Διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει και στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, με αίτηση του κατηγορουμένου ή του συνηγόρου του, που έχει ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση που καταχωρείται στο ειδικό πρακτικό κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 141 παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση διεξάγεται μεταξύ του κατηγορουμένου και του εισαγγελέα της έδρας. Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο, το δικαστήριο του διορίζει υποχρεωτικά από τον σχετικό πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Η υποβολή του αιτήματος διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί υποχρεωτικό λόγο αναβολής της δίκης. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 3 του παρόντος.
  7. Σε περίπτωση συρροής εγκλημάτων η διαπραγμάτευση μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα από αυτά.
  8. Κατά της απόφασης του δικαστηρίου χωρεί μόνο αναίρεση.
Πηγή: