Χωρίς τη Δεδηλωμένη η κυβέρνηση!

Παραβιάζουν το Σύνταγμα ΠτΔ και Πρόεδρος της Βουλής! Συνταγματική εκτροπή η «επαναβίωση» (επανάκτηση) της Δεδηλωμένης στα πλαίσια της παρούσας Βουλής! Από χτες το μεσημέρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απώλεσε οριστικά τη Δεδηλωμένη!

Με την παραίτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ.Πάνου Καμμένου και την επίσημη δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν παρέχει πλέον ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση έχασε τη Δεδηλωμένη και μάλιστα δεν μπορεί να την επαναποκτήσει στα πλαίσια τής παρούσας Βουλής. Γιατί «άπαξ απωλεσθείσα, δια παντός απωλεσθείσα».
Δεν μπορεί, δηλαδή, μια κυβέρνηση που κατά το Σύνταγμα δεν υπάρχει, δεν υφίσταται και δεν είναι νόμιμα συγκροτημένη, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ανόητοι.
Όλα τα άλλα είναι θεσμική ανομία και επικίνδυνη συνταγματική εκτροπή!
Σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος, η σημερινή κυβέρνηση υπό τον κ.Αλέξη Τσίπρα σχηματίστηκε επειδή διέθετε την -κατά το Σύνταγμα πάντα- απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Με την παραίτηση όμως χτες του Προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, με τη στήριξη του οποίου κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία, τώρα διαθέτει μόνο σχετική. Συνεπώς δεν διαθέτει την Δεδηλωμένη και δεν μπορεί να την ανακτήσει (επαναβιώσει) στα πλαίσια της παρούσας Βουλής.
Υπάρχει γι’αυτό ρητή και απαράβατη συνταγματική υποχρέωση του κ.Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από προηγούμενη ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, να αρχίσει ο κύκλος των διευρευνητικών εντολών προς σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην περίπτωση αυτή και μετά την παραίτηση των ΑΝΕΛ, ο πρώτος που θα πρέπει να κληθεί από τον ΠτΔ είναι ο πρόεδρος του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, αφού μόνο τέτοια υπάρχει σήμερα στη Βουλή και την έχει ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα τα άλλα είναι ανοησίες και οδηγούν σε συνταγματική εκτροπή, από την οποία ο ΠτΔ υποχρεούται να απόσχει ή να αναλάβει την επιτασσόμενη από το Σύνταγμα πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Πηγή: