Δύο
μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το κίνημα BESA
και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του Συντάγματος
για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μια καλή ευκαιρία
για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς για τους Αλβανούς που
ζουν στη χώρα.
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό σάιτ Balkan Insight και υπογραμμίζει ότι αυτά τα δύο κόμματα ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ (και) η αλβανική προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις επόμενες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.
«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι από το κίνημα BESA.
Και συμπλήρωσε ότι το κόμμα του έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο και οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, είχε προηγουμένως δηλώσει πως και το δικό του κόμμα θέλει αλλαγές στην υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι Αλβανοί είναι και συνταγματικά λαός της χώρας.
Όπως αναφέρει το Balkan Insight, μαζί αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών, που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι κατά τη διάρκεια των επόμενων ψηφοφοριών για τη συμφωνία.
Πάντως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο, το DUI, ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία αλλαγής του ονόματος με πρόσθετες απαιτήσεις.
«Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι απόλυτη προτεραιότητα. Έχουμε εργαστεί επί πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία με πρόσθετες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Άρτμαν Γκρούμπι. Και δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι οι βουλευτές θα καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως «όλα τα αλβανικά κόμματα θα υποστηρίξουν και θα ψηφίσουν για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για το όνομα».
Υπενθυμίζεται ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν ακόμα δύο φορές. Πρώτα θα πρέπει να περάσουν τα σχέδια τροπολογιών που υπέβαλε η κυβέρνηση (με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών) και στη συνέχεια, μετά από δημόσια συζήτηση, θα πρέπει να ψηφίσουν για τρίτη και τελευταία φορά, που απαιτήσει εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτές).
Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο από τα 2,1 εκατ. κατοίκους της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της βελτίωσης των δικαιωμάτων των Αλβανών ήταν στην ατζέντα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και στην αρχή του τρέχοντος έτους. Και παρά τη δυσαρέσκεια του VMRO-DPMNE και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ, το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο δεν έγιναν τότε συνταγματικές αλλαγές για το θέμα.
Πηγή: