Δείτε πόσο πίσω είμαστε στους σιδηροδρόμους...

«Πρεμιέρα» για τα πρώτα τρένα στον κόσμο που κινούνται με υδρογόνο

Δύο τρένα κατασκευασμένα στη Γαλλία, τα οποία άρχισαν από τη Δευτέρα να κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας, είναι τα πρώτα στον κόσμο που κινούνται με υδρογόνο.
Τα τρένα Coradia iLint φωτεινού μπλε χρώματος είναι δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας Alstom, που φτιάχνει και τα γρήγορα γαλλικά τρένα TGV. Ήδη κινούνται σε μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες έως τώρα συνδέονταν με ντιζελοκίνητα τρένα. Ο σταθμός ανεφοδιασμού τους με υδρογόνο βρίσκεται στο Μπρεμερβέρντε.
Η νέα τεχνολογία στα τρένα είναι πιο ακριβή, αλλά και πιο φιλική στο περιβάλλον, καθώς επίσης πιο ήσυχη από πλευράς θορύβου, κάτι πολύ σημαντικό για τις πόλεις που θέλουν να μειώσουν τόσο τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα (λόγω κλιματικής αλλαγής), όσο και την ηχορύπανση.
Η Alstom θα παραδώσει άλλα 14 υδρογονοκίνητα τρένα μηδενικών εκπομπών ρύπων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έως το 2021. Και άλλα γερμανικά κρατίδια έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Τα τρένα είναι εφοδιασμένα με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένο.
Το τρένο Coradia iLint μπορεί να διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα χωρίς να ανεφοδιασθεί με υδρογόνο, μια απόσταση περίπου ίδια με εκείνη των ντιζελοκίνητων τρένων.
Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς, ενδιαφέρονται επίσης για τα τρένα υδρογόνου, έκανε γνωστό η Alstom, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στη Γαλλία η κυβέρνηση θέλει το πρώτο τρένο υδρογόνου να τρέξει στο δίκτυο της χώρας έως το 2022.

------------------------------------------------------------

Το «Ασημένιο Βέλος» επιστρέφει στην Ιταλία μετά τη ΔΕΘ

Δεν μπορεί να κινηθεί στο υπάρχον δίκτυο

Το «Ασημένιο Βέλος» παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ σαν το μέλλον των ελληνικών σιδηροδρόμων... αλλά οι υποδομές ακόμα δεν αντέχουν την υποστήριξή του.
Ετσι, μετά τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Κατερίνη, η υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία επέστρεψε στην Ιταλία. Και δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα επιτρέψει τη δρομολόγησή του στο ελληνικό δίκτυο, αφού υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα.
Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πάντως, διαβεβαιώνει ότι το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.
Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Το τραίνο ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσει δοκιμαστικά δρομολόγια επί του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου. Η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παρουσίαση του συρμού στη ΔΕΘ ελήφθη στο πλαίσιο της επικείμενης αναβάθμισης των υπηρεσιών της εταιρείας, που θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Εξάλλου, οι καινοτομίες και εξαγγελίες μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών είθισται να γίνονται στο πλαίσιο κλαδικών ή γενικών εκθέσεων.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαιώνει άπαντες ότι το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση των δρομολογίων στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του συρμού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει ότι ουδεμία «έκπτωση» πρόκειται να κάνει σε αυτές τις υπηρεσίες, που οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στο πρώτο ταξίδι του «Ασημένιου Βέλους».
Στόχος μας παραμένει να γίνει το τραίνο «Πρώτη Επιλογή» στη μετακίνηση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν.
Την αποχώρηση του «Ασημένιου Βέλους» σχολίασε στο Τwitter και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος:
«Εφυγε σαν βέλος το "Ασημένιο Βέλος" η ιταλική αμαξοστοιχία που αξιοποιήθηκε προπαγανδιστικά από Τσίπρα στη ΔΕΘ. Δεν θα την ξαναδούμε. Είναι ακατάλληλη για τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση. Εικονική πραγματικότητα & στο τρένο. Υπογραφή Τσίπρας».
Πηγή: