Η
Ρωσία και η κυβέρνηση Άσαντ προχώρησαν στην δημιουργία κέντρων υποδοχής
προσφύγων, τα οποία θα συνδράμουν τους Σύρους που θέλουν να επιστρέψουν
στην πατρίδα τους από το εξωτερικό. Την ανακοίνωση έκανε το ρωσικό
υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι το Κέντρο θα είναι αρμόδιο για την
υποδοχή, κατανομή και εγκατάσταση των προσφύγων, που επιστρέφουν από
διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ολόκληρη την Συρία έχουν δημιουργηθεί 336.500 σημεία για την υποδοχή προσφύγων. Η ανακοίνωση της δημιουργίας του Κέντρου για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων γίνεται δύο ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, όπου Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν διεξοδικά την κατάσταση στην Συρία και απ’ ότι δείχνουν οι εξελίξεις συμφώνησαν στην δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο συριακός στρατός ανακατέλαβε από τους αντάρτες σχεδόν ολόκληρη την νοτιοδυτική Συρία και κυρίως την περιοχή της Ντεράα που συνορεύει με την Ιορδανία, ενώ για άρχισε επιχειρήσεις και στην συριακή πλευρά των υψιπέδων του Γκολάν. Επιχειρήσεις ξεκίνησε κατά θυλάκων ανταρτών ξεκίνησε ο συριακός στρατός και στην επαρχία Κουνέιτρα.
Το πρωί από τους βομβαρδισμούς στην νότια Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άμαχοι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν τα πλήγματα έγιναν από την συριακή ή την ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή επρόκειτο για εκτοπισμένους που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο, αφού έφυγαν για να σωθούν από τις εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της Συρίας.
Συμφωνία και στην Ιντίμπλ
Εντωμεταξύ ήδη εφαρμόζεται από χθες και στην Ιντίμπλ η συμφωνία που επετεύχθη, με την παρέμβαση της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι κάτοικοι των κυβερνητικών χωριών Φούα και Καφράγια, των δύο τελευταίων κοινοτήτων της Συρίας που παρέμεναν υπό πολιορκία, θα εκκενώσουν την περιοχή. Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Δαμασκού απελευθερώνει εκατοντάδες φυλακισμένους, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.Σημειώνεται ότι τα δύο φιλοκυβερνητικά χωριά Φούα και Καφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, βρίσκονταν υπό πολιορκία εδώ και τρία χρόνια από τους αντάρτες και τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ένα πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Με την συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως σιίτες, θα εγκαταλείψουν την επαρχία της Ιντίμπλ και θα μεταφερθούν σε περιοχές που ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση. Ως πιθανότερος προορισμός τους έχει αναφερθεί η γειτονική επαρχία του Χαλεπιού.
Δεν καταγράφει Σύρους αιτούντες άσυλο η Τουρκία
Την Τρίτη δεκάδες άμαχοι στην νότια Συρία περπάτησαν από τους καταυλισμούς στα Υψίπεδα του Γκολάν έως τον κοντινό μεθοριακό φράκτη του Ισραήλ, όπου έλαβαν προειδοποιήσεις από τους Ισραηλινούς φρουρούς να γυρίσουν πίσω. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί πρόσφυγες, όπως και η Ιορδανία, στην οποία βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 650.000 Σύροι.Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Τουρκία έχουν σταματήσει να καταγράφουν νέους αιτούντες άσυλο από την Συρία, πλην κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων, όπως αναφέρουν Σύροι και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφαρμόζεται στην Κωνσταντινούπολη και στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη το Παρατηρητήριο εξέφρασε φόβους ότι αυτή η αναστολή καταγραφής αιτούντων ασύλου μπορεί να οδηγήσει σε « παράνομες απελάσεις» και «αναγκαστικές επιστροφές». Ανέφερε ωστόσο ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν από τα μέσα Ιουνίου, ότι προχώρησαν στην αναστολή καταγραφής Σύρων. Τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε πάντως, ότι η χώρα εξακολουθεί να δέχεται πρόσφυγες από την Συρία και δεν τους απελαύνει. Ανέφερε ακόμη ότι «ορισμένοι Σύροι αποφασίζουν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχει ελευθερώσει η Τουρκία» στην βόρεια Συρία!
Ανθρωπιστικές οργανώσεις χτυπούν καμπανάκι για αυτήν την νέα τακτική των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε μια τέτοια εξέλιξη. Παραλλήλως επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει, όσους βρουν δίοδο, να επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη και επικαλούνται την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την συγκράτηση προσφύγων στα εδάφη της.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την χώρα τους από το 2011 και μετά.
Πηγή: