Πρώτο γκάλοπ στα Σκόπια: Το 54,1% λέει όχι στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ...

Tην ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ αισιοδοξεί ότι οι Σκοπιανοί θα πουν «ναι» σε ποσοστό 75-80% στη συμφωνία των Πρεσπών, στο Δημοψήφισμα που ετοιμάζει για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, το πρώτο γκάλοπ δείχνει αντίστροφη εικόνα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προτίθεται να προτάξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ερώτημα που θα θέσει στους πολίτες -απόφαση με την οποία διαφωνεί απολύτως ο αρχηγός τού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO.

Στη δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Vision και μεταδίδει το πρακτορείο mkd.mk, το 54,1% δηλώνει αντίθετο με τη συμφωνία, ενώ το 45,9% τάσσεται υπέρ. Ακόμη και όταν το ερώτημα είναι «αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με το νέο όνομα», το 52,1% απαντά «όχι» και το 47,9% «ναι».
Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται από την απορριπτική διάθεση τής μεγάλης πλειοψηφίας των Σλάβων (74,5%), ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι Αλβανοί (το 94,7% λέει «ναι» στη συμφωνία).
Η εικόνα δεν αλλάζει ούτε όταν το ερώτημα είναι «αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με το νέο όνομα». Οι Σλάβοι απαντούν «όχι» σε ποσοστό 71,5%.

Γενικά, οι πολίτες είναι διχασμένοι στο αν θα φέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 49,6% απαντά «ναι»  και το 41,5% «όχι».
Οι Αλβανοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό 85,8%.
Το 47,8% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα, το 27,5%  λέει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 24% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61%.

Πηγή: