Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

O νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης σε σπήλαιο του Παρνασσού!


Ο Παρνασσός είναι τόσο επιβλητικός που κόβει την ανάσα. 
 
Πόσοι από εσάς, όμως, γνωρίζετε, ότι στο εσωτερικό του, περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει ένας παγετώνας; Κι όμως, μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου, στη θέση Επτάστομο και σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα υπέροχο σπηλαιοβάραθρο που φιλοξενεί τον παγετώνα, που από πολλούς θεωρείται ο νοτιότερος της Ευρώπης.

Εκεί, μάλιστα, επικρατούν σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας χειμώνα-καλοκαίρι από 0 έως -2 βαθμούς Κελσίου. Το όνομά του οφείλεται στα 7 στόμια-βάραθρα, τα οποία οδηγούν στο εσωτερικό του. Στη βάση του κεντρικού βαράθρου βρίσκεται ο παγετώνας, που είναι μόνιμος!

Τα σπήλαια γενικά έχουν την ιδιότητα να διατηρούν στο εσωτερικό τους τη μέση ετήσια θερμοκρασία της εισόδου τους, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με το υψόμετρο. Όσο ψηλότερη είσοδος τόσο πιο κρύο. Γι’ αυτό και μέσα στο βάραθρο διατηρείται και ο παγετώνας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Η κατάβαση στο βάραθρο είναι πολύ επικίνδυνη και γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένα άτομα ή σπηλαιολόγους. Όσοι καταφέρουν να κατέβουν θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν, καταπληκτικούς καταρράκτες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες από πάγο αλλά και μια λιμνούλα με κρυστάλλινα νερά.


perierga.gr
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.