Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο!

Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο!
Είναι γεγονός ότι η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει την διάθεσή μας, έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας και την ίδια στιγμή προσφέρει την απαραίτητη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. 


Βασισμένοι σε αυτή την παραδοχή μία ομάδα ειδικών επιστημόνων με επικεφαλής τους Bertrand Coue και Jose Carlos Moya, σχεδίασαν ένα σπίτι που.. κινείται!
Ονομάζεται Sunhouse 360 και είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: Μια κατοικία που περιστρέφεται 360 μοίρες ακολουθώντας τον ήλιο! Κάθε 15 λεπτά περιστρέφεται προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ηλιακή ενέργεια που παράγεται. Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο! Καλύπτει μια έκταση 250 τετραγωνικών και η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει στην Ισπανία με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%.
Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο!
“Μπορείς να έχεις ήλιο στην κουζίνα σου όλη μέρα αν το επιθυμείς, μέχρι τη δύση, αλλά και σε όποιο άλλο δωμάτιο θέλεις ανάλογα με τιε ανάγκες σου”, εξηγεί ένας εκ των δημιουργών, ο Jose Carlos Moya. Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο! “Η περιστροφή γίνεται τόσο ήπια που όποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι δεν θα καταλαβαίνει τίποτα, παρά μόνο πως άλλαξε η θέα από το παράθυρο, συμπληρώνει. Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο! Το πρότζεκτ υλοποιείται στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμπέλα κι έτσι κάποια από τα σπίτια θα χρησιμοποιηθούν ως εξοχικά. Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο! Το πρώτο σπίτι που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια κατασκευάστηκε το 1984 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Rolf Disch και συνέλλεγε περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωνε, με το να ακολουθεί τον ήλιο.
Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο!
Αλλά, όπως εξηγεί ο Moya, παρότι υπάρχουν παρόμοιες ιδέες, αυτό το σχέδιο είναι το μόνο με την τεχνολογία ανίχνευσης της καλύτερης θέσης για να λαμβάνει το ηλιακό φως. Το «Πράσινο» σπίτι που… ακολουθεί τον ήλιο! «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφοροποίηση στο δικό μας σχέδιο, το λογισμικό ‘eco rotation’ που επιτρέπει στο σπίτι να αναγνωρίζει τη θερμοκρασία και να αποφασίζει τον προσανατολισμό του», τονίζει.


dinfo.gr