Οι τεχνικές «καμουφλάζ» των παιδοφίλων(!!!) στο Ίντερνετ:
Μια σειρά από ψηφιακές τεχνικές, γνωστές ως «masking» και «breadcrumbing» χρησιμοποιούν παιδόφιλοι(!!!) στο Ίντερνετ για να κρύψουν παράνομο υλικό από «κανονικούς» χρήστες- ενώ παράλληλα επιτρέπουν σε άλλους, γνώστες των συγκεκριμένων μεθόδων να βρουν τις επίμαχες εικόνες και βίντεο, ακολουθώντας κάποιες κρυμμένες οδηγίες και ενδείξεις.
Η συγκεκριμένη τάση αποτελεί το αντικείμενο τη ετήσιας αναφοράς του Internet Watch Foundation (IWF), όπου παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με το πώς «φιλοξενούνται», διανέμονται και εντοπίζονται τέτοιες εικόνες και βίντεο στο Ίντερνετ.
Στην ουσία, πρόκειται για μεθόδους που χρησιμοποιούνται από κυβερνοεγκληματίες για την απόκρυψη παράνομου υλικού σε κοινή θέα.
«Αν μπείτε στο site άμεσα, βλέπετε νόμιμο υλικό» λέει στον Independent η Σάρα Σμιθ, τεχνική ερευνήτρια του IWF. «Αν ακολουθήσεις το “μονοπάτι” μέσω links από άλλες σελίδες, τότε ξεκλειδώνουν οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Αποθηκεύεται στον browser, και βάζει ένα cookie στον browser ώστε να μπορεί να δει τη διαδρομή που ακολούθησες για να μπεις στο site. Όταν το έχεις ακολουθήσει, τότε μπορείς να δεις τις εικόνες».
Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να κρύβεται πίσω από φαινομενικά «αθώα» blogs, ειδησεογραφικές σελίδες ή ακόμα και ψεύτικες σελίδες σφάλματος (404).
Το IWF ανακάλυψε πρώτα αυτή την προσέγγιση το 2011, και αναφέρει πως κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό και την απομάκρυνση αυτού του υλικού- ενώ η χρήση της αυξάνεται.
Το 2016, περίπου 1.572 σελίδες βρέθηκε να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να κρύβουν εικόνες κακοποίησης παιδιών, μια αύξηση της τάξης του 112% σε σχέση με το 2015.
Όπως σημειώνει η Σμιθ, όταν γίνεται σχετική αναφορά, χρήστες/ ερευνητές μπαίνουν στη σελίδα για να βρουν το περιεχόμενο αυτό, ώστε να το αξιολογήσουν και να το κατεβάσουν, αλλά δεν το βλέπουν κατευθείαν, οπότε και το υλικό παραμένει online περισσότερο.
Η πλειονότητα των σελίδων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων βρίσκεται στην Ευρώπη (60%) με τη βόρεια Αμερική να ακολουθεί (37%)- κάτι που φαίνεται να οφείλεται στο ότι εκεί οι μεγάλοι πάροχοι διατηρούν τα data centres τους.
Επίσης, το IWF σημειώνει πως «cyberlockers» ή υπηρεσίες remote file sharing και εικόνες image hosting χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από άλλες online υπηρεσίες για την αποθήκευση και συγκάλυψη παράνομου υλικού, που παρακολουθείται από παιδόφιλους.
«Ένας δευτερεύων λόγος για τον οποίο πιστεύουμε πως εγκληματίες χρησιμοποιούν το masking και το breadcrumbing είναι ότι αυτές οι ιστοσελίδες είναι στην ουσία εμπορικές επιχειρήσεις» λέει η Σμιθ.
«Διαθέτουν εμπορικά το υλικό, και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν επηρεάζει και σχετιζόμενο υλικό από νόμιμους παρόχους».
Παράλληλα, τονίζει πως οι εγκληματίες που διανέμουν τέτοιο υλικό τείνουν να συζητούν τις δραστηριότητές τους σχετικά ανοιχτά σε forums στο dark web, που παρέχει ανωνυμία, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος αυτού του περιεχομένου είναι διαθέσιμος στο «ανοιχτό»web, και προσβάσιμος μέσω «κανονικών» web browsers, όπως το Google Chrome και το Safari.
Επίσης, σύμφωνα με την αναφορά του IWF, χρησιμοποιούνται κώδικες και λέξεις-κλειδιά από τους παιδόφιλους. «Στο IWF έχουμε μια λίστα όρων αναζητήσεων.
Κάποιες είναι πολύ άμεσες, άλλες εξαιρετικά εξειδικευμένες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τέτοιου υλικού online» λέει, προσθέτοντας πως ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους κώδικες, που έχουν χαρακτήρα μεταφοράς, να φτάσουν στο σημείο να χρησιμοποιούνται ευρύτερα.
huffingtonpost.gr
Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...