Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Το σχέδιο για Grexit από τους Κώστα Λαπαβίτσα και Θόδωρο Μαριόλη...

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η μελέτη για την έξοδο από το ευρώ με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο h οποία εκπονήθηκε από καθηγητές Κώστα Λαπαβίτσα και Θόδωρο Μαριόλη. Από τους εισηγητές τονίστηκε ότι η μετάβαση στο
εθνικό νόμισμα θα γίνει με ισοτιμία 1 προς 1, ωστόσο θα ακολουθήσει υποτίμηση 30% – 50%, με στόχο, όπως ειπώθηκε, την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης.

Η εκτίμηση των συντακτών της μελέτης είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 10%, ενώ υποστήριξαν ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά 23% έως 37% και πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών από 4,5 έως 6 δισ..

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τρία βασικά βήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι τα εξής:

· Άμεση παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους. Σύσταση, στη συνέχεια, επιτροπής λογιστικού και δημοκρατικού ελέγχου του χρέους με τελικό στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους από αυτό. 

· Να πάψει ο δημόσιος κι εθνικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας να είναι υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι ο διοικητής της να πάψει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι.
 

· Δημόσια ιδιοκτησία κι επιβολή επιτρόπου του κράτους στις τράπεζες. Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή νομίσματος) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (χαρακτήρισε το ευρώ εργαλείο υποταγής), ενώ το «παρών» έδωσαν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όπως οι Ν. Βαλαβάνη, Θ. Πετράκος, Δ. Στρατούλης, Α. Κυρίτση, κ.ά.

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.