Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Τραγικά ευρήματα σε δημοσκόπηση για τα βασανιστήρια...

Μεγάλη δημοσκόπηση σε 16 χώρες. Τα βασανιστήρια είναι σήμερα πολύ πιο ανεκτά σε σχέση με το 1999.

Μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής
Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δείχνει πως σχεδόν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως αποδέχεται τη καταφυγή σε βασανιστήρια στη διάρκεια συγκρούσεων, μια καθαρή αύξηση του ποσοστού αυτού σε διάστημα σχεδόν 20 χρόνων.
Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες και στην οποία απάντησαν περισσότερα από 17.000 άτομα, αποκαλύπτει επίσης ότι η πλειονότητα πιστεύει πως οι συγκρούσεις πρέπει να πλαισιωθούν από διεθνείς κανόνες, με την απαγόρευση κυρίως των επιθέσεων εναντίον κατοικημένων περιοχών ή των νοσοκομείων και του ιατρικού προσωπικού.
Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 48% των ερωτηθέντων καταδικάζουν την υποβολή σε βασανιστήρια εχθρικών μαχητών προκειμένου να αποκτηθούν σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες, ενώ το 36% δηλώνουν πως πρέπει να επιτραπούν και το 16% δεν εκφράζει γνώμη.
Σε μια παρόμοια έρευνα που διεξήχθη το 1999, το 66% ήταν κατά των βασανιστηρίων, έναντι 28% για το οποίο ήταν αποδεκτά και 6% που δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώμη.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ωστόσο ότι πρέπει να επαναβεβαιώσουμε με δύναμη έναν θεμελιώδη κανόνα: τα βασανιστήρια σε όλες τους τις μορφές απαγορεύονται», εκτίμησε ο Πίτερ Μάουρερ, πρόεδρος της ΔΕΕΣ σε γραπτή δήλωσή του.
«Ακόμη και στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, κάθε πρόσωπο πρέπει να έχει ανθρώπινη μεταχείριση», επέμεινε.
Η έρευνα –η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ από τη ΔΕΕΣ– διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο φέτος σε 10 χώρες όπου σημειώνονται συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων στο Ιράκ, στη Νιγηρία και στο Νότιο Σουδάν, καθώς και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα, στη Ρωσία, στη Βρετανία και στη Γαλλία- και στην Ελβετία.
Στις χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, το 78% του πληθυσμού αντιτίθεται στις μάχες σε κατοικημένες περιοχές, ενώ μόνο το 50% είναι αντίθετο με αυτές μεταξύ των πολιτών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Αντίθετα, την υποβολή σε βασανιστήρια ενός εχθρού προκειμένου να αποκτηθούν πληροφορίες θα ανεχόταν το 70% των Νιγηριανών, το 50% των Ισραηλινών και το 46% των Αμερικανών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Αν βρήκατε το θέμα ενδιαφέρον , κοινοποιείστε το, διαδώστε το...
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 komentar:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.