Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ...



Η Ελλάδα δεν είναι ένα αστικό εθνικό κράτος, αλλά ένα ιστορικό εθνικό κράτος.


Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τα κράτη της Δ. Ευρώπης, δεν δημιουργήθηκε ως αστικό εθνικό κράτος, μέσα από
την αστική βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή τη νίκη των αστών επί των φεουδαρχών και τη συνένωση των διαφόρων φέουδων και κρατιδίων σε μια μεγάλη ενοποιημένη αγορά που την βάφτισαν εθνική ενότητα.

Η σύγχρονη Ελλάδα δημιουργήθηκε μέσα από έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα απελευθέρωσης του γένους των Ελλήνων από τους Οθωμανούς. Ταυτόχρονα, ο πυρήνας του ελληνισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια κατοικεί στην ίδια τη σημερινή περίπου επικράτεια.

Εκείνο λοιπόν που μας συνδέει με αυτόν τον τόπο των προγόνων μας, είναι το ιστορικό δέσιμό μας με τον συγκεκριμένο εδαφικό χώρο που ζούμε επί αιώνες και όχι η συναίσθηση της ανάγκης μιας εθνικής αγοράς.

Δεν έχουμε πρόβλημα (για παράδειγμα) γιατί η Αλβανία ή τα Σκόπια ή η Βουλγαρία κ.λ.π δεν είναι ελληνικό έδαφος, δηλαδή δεν είμαστε εθνικιστές, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα χωρίς τα ιστορικά νησιά μας, τη  Θράκη, τη Μακεδονία, την Κρήτη κ.λ.π.

Έτσι, τυχόν εθνικός ακρωτηριασμός, έστω και ενός μικρού εδαφικού τμήματος, θα μας προκαλέσει ισχυρό ψυχολογικό σοκ και ισχυρό ψυχολογικό πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερα από εκείνα προκλήθηκαν με την Μικρασιατική καταστροφή και τα οποία θα ζητήσουν να βρουν διέξοδο σε πολύ σκληρές τιμωρίες, που μπροστά τους αυτές που έγιναν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, θα είναι πταίσματα.



hassapis-peter