Τουρκία : «Μάζεψαν» άρον - άρον το άθλιο νομοσχέδιο...

Διαβάστε εδώ τι προέβλεπε το επίμαχο νομοσχέδιο. http://ideopigi.blogspot.gr/2016/11/blog-post_75.html

Η ανυποχώρητη, μαζική αντίσταση έφερε αποτέλεσμα!
Ατάκτως υποχώρησε η τουρκική κυβέρνηση μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός χώρας, για το νομοσχέδιο
που έδινε τη δυνατότητα σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων να αποφύγουν την τιμωρία εάν «παντρεύονταν» το θύμα.

Την ανακοίνωση για την απόσυρσή του έκανε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ «θα επαναθεωρήσει» το νόμο ώστε να διαφυλάσσεται η «κοινωνική συναίνεση».

Η κυβέρνηση υποστήριζε πως στόχος του σχεδίου νόμου ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο, απορρίπτοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έδινε «αμνηστία» σε βιαστές.

Χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία είχαν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο – ντροπή.

Πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε επίσης θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Νωρίτερα ο Ερντογάν είπε πως θεωρεί «άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση».

Ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι οι άνδρες οι οποίοι κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών στην Τουρκία θα μπορούν να αποφεύγουν οποιοδήποτε ποινική συνέπεια εάν παντρεύονται το θύμα θα δημιουργήσει ένα κλίμα παντελούς ατιμωρησίας για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη χώρα αυτή, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το σχέδιο νόμου, που περιγράφουν ως έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές και προειδοποιούν ότι εκθέτει τα θύματά τους σε περαιτέρω κακοποίηση.

«Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

«Καλούμε όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης να πράξουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στην Τουρκία θα έχουν καλύτερη προστασία από κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης».