Κάτι τρέχει με το χρέος...

Διμερείς επαφές, αλλά όχι Washington Group. Συγκρατημένη αισιοδοξία για κάποια λύση έως το τέλος του χρόνου, στον απόηχο της δημόσιας διαφωνίας Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους

Στο παρασκήνιο της δημόσιας διαφωνίας Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους , συνεχίζονται από την Πέμπτη διμερείς επαφές για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με τους «ψυχραιμότερους» να εκφράζουν συγκρατημένη ελπίδα για κάποια απτά αποτελέσματα πριν το τέλος του χρόνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί όσο και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν διέψευδαν το βράδυ του Σαββάτου ότι θα συγκληθεί το περίφημο Washington Group για το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά μιλούσαν για πολλές διμερείς επαφές εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία πρόοδο στο θέμα.

Η άτυπη αυτή ομάδα Washington Group στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ,της ΕΕ και της ΕΚΤ εκτιμήθηκε ότι θα τραβούσε τα φώτα δίνοντας σήμα ή για συμφωνία ή για κρίση. Άτομα που γνωρίζουν τον διμερή διάλογο, τόνιζαν ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. 

Ωστόσο στην παρούσα φάση, σε μια παγκόσμια διάσκεψη οι δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν την εικόνα ότι υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι ότι η Commission επιχειρεί να βρει «κοινό τόπο» διαλόγου μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ώστε, αν όχι λύση να υπάρχει συνέχιση του διαλόγου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Ο διάλογος θα πάρει σάρκα και οστά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία θα είναι ευχής έργο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016. Τούτο διότι με την αλλαγή του χρόνου ο διάλογος θα είναι ακόμη ποιο δύσκολος λόγω της προεκλογικής περιόδου σε Ολλανδία και Γερμανία.

Συμβιβαστική λύση

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg την Παρασκευή, εκτός των άλλων τονίζει ότι εκτός από την δημόσια διαφωνία σε άμεση λύση για το ελληνικό χρέος, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει και το ΔΝΤ εντός του προγράμματος αλλά και την λύση να παραπέμπεται στο μέλλον. « Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι κάτι θα πρέπει να δώσει» είπε ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Μάλιστα έκανε την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση ώστε όλοι να βρίσκονται στο τραπέζι αλλά παράλληλα η λύση που θα δοθεί θα ελαφρύνει το χρέος λιγότερο από το αναμενόμενο.

Στην συνέντευξη που έδωσε στην Ουάσιγκτον παρά την πλήρη αντίθεσή του με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Έλληνα υπουργό οικονομικών.

Βεβαίως δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, σε μια άμεση λύση για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας τα ευεργετήματα που έχει η Ελλάδα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 από το ΕΜΣ προς την Ελλάδα αλλά και την μακρά περίοδο χάρητος, που δόθηκε για την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων
Συναντήσεις με Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ


Αυτή την ώρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, συναντώνται με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γκερούν Ντάισελμπλουμ.

Κατά την συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα του ελληνικού προγράμματος από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται την Δευτέρα, τις τεχνικές λεπτομέρειες της δεύτερης αξιολόγησης και φυσικά την πορεία του διαλόγου για το χρέος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση που θα ακολουθήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ όπου θα υπάρξει η ευκαιρία εκτός από τις απαιτήσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα να ακουστεί και η ελληνική θέση σχετικά με το αίτημα για τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ταμείο.

Παράλληλα βέβαια θα δοθεί έμφαση και στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και ειδικά τα εργασιακά όπου επίσης το ΔΝΤ έχει την δική του ατζέντα για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Τάσος Δασόπουλος