Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Από την Αμφισβήτηση στη Μελέτη και τη Γνώση...


Δεκάδες εξειδικευμένα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά
περιοδικά τα οποία αφορούν τις κβαντικές τηλεπικοινωνίες μπορούμε να βρούμε στην ιστοσελίδα.    
 https://scholar.google.gr/scholar?https://scholar.google.gr/scholar?start=10&q=quantum+communication+satellite&hl=el&as_sdt=0,5&as_vis=1

Τον περασμένο Ιούνιο αναφερθήκαμε στην νέα υπαρκτή τεχνολογία των «κβαντικών υπολογιστών» η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά και προβλήματα στο νέο πολιτισμικό ρεύμα.


Αναφέραμε ειδικότερα ότι: «Όσο και αν οι οποιεσδήποτε σκοπιμότητες σταματούν την διάδοση των σύγχρονών επιστημονικών ιδεών, η γνώση καλπάζει. Η Κβαντική Φυσική δεν είναι πια μια ενδιαφέρουσα θεωρία αλλά μια πειραματικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα δίνοντας ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που μέλλει να ανατρέψει την δομή του πολιτισμού μας τον «Κβαντικό Υπολογιστή».
Τότε αρκετοί αντέδρασαν και αναφερόμενοι σε κάποιες δημοσιεύσεις προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας η οποία ανέτρεπε τις κλασσικές απόψεις περί ύλης και της μηχανιστικής, Νευτώνειας και Ευκλείδειας υπόστασης του Σύμπαντος.
Σήμερα με μεγάλη χαρά αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της «Ναυτεμπορικής» η οποία αναφέρεται στην εκτόξευση Από την Κίνα του πρώτου «δορυφόρου κβαντικών τηλεπικοινωνιών».  http://www.naftemporiki.gr/story/1138808/ektokseusi-tou-protou-doruforou-kbantikon-tilepikoinonion-apo-tin-kina
Πιστεύω ότι η είδηση αυτή θα συνετίσει τους αμφισβητούντες και θα τους οδηγήσει από την αμφισβήτηση στη μελέτη και τη γνώση ενός κόσμου στον οποίο οι νεότεροι θα ζήσουν και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τον κατανοήσουν για να τον χειριστούν.
Εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου κβαντικών τηλεπικοινωνιών από την Κίνα
 O δορυφόρος QUESS (Quantim Experiments at Space Scale) εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March 2D. Ο 600 κιλών δορυφόρος θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τη Γη μια φορά κάθε 90 λεπτά. Το προσωνύμιό του είναι «Micius», από έναν Κινέζο φιλόσοφο του 5ου π. Χ αιώνα και επιστήμονα, που θεωρείται ως πρωτοπόρος στον χώρο των πειραμάτων οπτικής.
Στη διετή αποστολή του, ο QUESS προορίζεται να σημειώσει σημαντική πρόοδο στον χώρο των απρόσβλητων - όπως θεωρείται - από χάκερ κβαντικών τηλεπικοινωνιών, μέσω της μετάδοσης «κλειδιών» που δεν γίνεται να παραβιαστούν από το διάστημα στη Γη, και να παρέχει νέα στοιχεία πάνω στο πιο περίεργο χαρακτηριστικό της κβαντικής φυσικής: την «κβαντική διεμπλοκή».
Οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες παρέχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια, καθώς ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί να διαχωριστεί ή να αντιγραφεί. Οπότε, είναι αδύνατη η υποκλοπή ή αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών που φέρει.
Με τη βοήθεια του νέου αυτού δορυφόρου, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν την ανταλλαγή κβαντικών κλειδιών μεταξύ του δορυφόρου και επίγειων σταθμών, και να πραγματοποιούν ασφαλείς κβαντικές τηλεπικοινωνίες μεταξύ του Πεκίνου και της πρωτεύουσας της Σιντζιάνγκ, Ουρουμτσί.
Ο QUESS επίσης θα μεταδίδει φωτόνια σε διεμπλοκή σε δύο επίγειους σταθμούς, απόστασης 1.200 χλμ ο ένας από τον άλλο, σε μια κίνηση με σκοπό τα πειράματα με κβαντική διεμπλοκή σε μεγαλύτερη απόσταση, καθώς και δοκιμές κβαντικής τηλεμεταφοράς μεταξύ ενός σταθμού στο Άλι του Θιβέτ και του ίδιου.
«Ο νέος δορυφόρος σηματοδοτεί μια μετάβαση στον ρόλο της Κίνας- από κάποιον που ακολουθεί στην εξέλιξη της κλασικής πληροφορικής σε έναν από τους ηγέτες, που καθοδηγούν το μέλλον των επιτευγμάτων στο ΙΤ» είπε ο Παν Τζιανγουέι, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος QUESS.


Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.