Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Η Γερμανία θα απολογηθεί για τη γενοκτονία στη Ναμίμπια αλλά δεν πληρώνει αποζημιώσεις...

Η Γερμανία θα απολογηθεί στη Ναμίμπια για τη γενοκτονία
που διέπραξε εναντίον των ιθαγενών στη χώρα πριν από ένα αιώνα, την εποχή της αποικιοκρατίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Βερολίνο δεν πρόκειται να πληρώσει αποζημιώσεις καθώς θεωρεί ότι η οικονομική βοήθεια που προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη χώρα είναι αρκετή. 

 Η Εκπρόσωπος είπε ότι ετοιμάζεται μια κοινή δήλωση με την Κυβέρνηση της Ναμίμπια, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα. 

 Η Ναμίμπια ή Νοτιοδυτική Αφρική, όπως ονομαζόταν, ήταν γερμανική αποικία μεταξύ 1884 με 1915. Το 1904 ξέσπασε επανάσταση καθώς οι αποικιοκράτες οικειοποιούνταν περιουσίες και έκλεβαν τις γυναίκες. 

Οι ιθαγενείς έσφαξαν 123 Γερμανούς στρατιώτες μέσα σε λίγες ημέρες τον Ιανουάριου του 1904. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των αποικιοκρατών με τον Στρατηγό Lothar von Trotha να υπογράφει διάταγμα εξόντωσης των ιθαγενών, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι πλείστοι απεβίωσαν από ασιτία. Κάποιοι αποκεφαλίστηκαν και τα κεφάλια τους στάληκαν στο Βερολίνο για `επιστημονικά πειράματα`.

 Ο πληθυσμός των ιθαγενών το 1904 ήταν 80,000 ενώ όταν οι αποικιοκράτες αποσύρθηκαν από τη χώρα έμειναν μόνο 15,000. 


ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

 mignatiou 
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.