Χωρίς φόρους και αυτοκίνητα, αυτή η εναλλακτική πόλη αντιστέκεται..

Μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, οικονομικά ανεξάρτητη.
Αυτή είναι η " ελεύθερη πόλη" της Christiania  που δημιούργησε μια ομάδα Δανών  σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο  340 στρεμμάτων στην καρδιά της Κοπεγχάγης,

Η αρχή έγινε το 1971 από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν σε ένα  στρατόπεδο για να δημιουργήσουν ένα χώρο για να παίζουν τα παιδιά.  «Τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κοινωνία από το μηδέν», έγραψε τότε ένας αρθρογράφος μιλώντας για ευημερία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.  Το «σύνθημα» έπιασε αμέσως. 

Εκατοντάδες άνθρωποι από όλη τη Δανία, ανταποκρίθηκαν. Χίπις, αναρχικοί, οικολόγοι και πολίτες που δεν άντεχαν άλλο το υψηλό κόστος ζωής, δημιούργησαν την  «ελεύθερη πόλη» της Christiania . 

Οι κάτοικοί της, σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους στο κράτος, δημιούργησαν  δική τους σημαία,  δικό τους νόμισμα, έφτιαξαν μπαρ, καφετέριες, παντοπωλεία, νηπιαγωγείο, ταχυδρομείο, μουσείο, γκαλερί, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, εκκλησία μέχρι και κλαμπ ομοφυλόφιλων. 

Κατασκεύασαν μικρά σπιτάκια  και ζωγράφισαν τα ερειπωμένα κτίρια. Δημιούργησαν ομάδες γιόγκα και θεάτρου και έδωσαν ζωή σε ένα χώρο που ήταν παρατημένος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στην Christiania απαγορεύτηκαν τα αυτοκίνητα, τα σκληρά ναρκωτικά, η βία, η κλοπή, τα όπλα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Πολύχρωμα γκράφιτι στολίζουν τα παλιά κτίρια.

Ενα χρόνο μετά κι αφού στο μεταξύ η αστυνομία είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εκκενώσει την περιοχή οι καταληψίες δέχθηκαν να πληρώνουν για την κατανάλωση ρεύματος και νερού.  Η πολιτεία δέχθηκε τότε να αναγνωρίσει την πόλη τους ως  ένα " κοινωνικό πείραμα". Από το 1994 και μετά οι κάτοικοι της Christiania,  δέχθηκαν να πληρώνουν και ορισμένους φόρους.

Η κυβέρνηση της Δανίας συνέχισε όμως να πολεμά την Christiania  ΄γιατί εκτός των άλλων στην πόλη γινόταν ελεύθερη διακινηση ινδικής κάνναβης. Δεκάδες πάγκοι προσέφεραν ποικιλίες κάνναβης μέσα στην κοινότητα ενώ απέξω η κοινωνία ήταν διχασμένη γι αυτό. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν αρνητικά.

Στο τέλος  της δεκαετίας του 1970,  όταν τέσσερις κάτοικοι της πόλης πέθαναν από υπερβολική δοση ναρκωτικών, οι κάτοικοι ζήτησαν την βοήθεια της αστυνομίας για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών. 

Μόνο που η αστυνομία αντί για τους εμπόρους συνέλαβε τους διακινητές κάνναβης  και κατέστρεψε τις φυτείες τους. 

Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να δράσουν μόνοι τους για να διασφαλίσουν την ηρεμία και την ειρήνη στην κοινότητά τους. Ξεκίνησαν ολονύχτιες περιπολίες  και όποιος από την κοινότητα εντοπιζόταν να κάνει εμπόριο ναρκωτικών έφευγε από την πόλη . Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα....





 

enallaktikos

Με πληροφορίες από : Μixanitouxronou.gr