Μικρά χέρια, μεγάλα κέρδη...

Καμπάνια εναντίον της παιδικής εργασίας στην καπνοβιομηχανία.





Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί την κοινή γνώμη να πιέσει ώστε να απαγορευτεί η παιδική εργασία στη διεθνή καπνοβιομηχανία.
Χιλιάδες παιδιά στην Ινδονησία, αρκετά μικρότερα των 8 ετών, βρίσκονται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής πολλών καπνοβιομηχανιών. Τα παιδιά αναγκάζονται να περνούν πολλές ώρες ανάμεσα σε τοξικά φυτοφάρμακα μέχρι τη συγκομιδή του καπνού, που παραδίδεται σε πολυεθνικές και ινδονησιακές εταιρείες.
Κάποιες καπνοβιομηχανίες έχουν κανόνες εναντίον της παιδικής εργασίας αλλά καμία δεν απαγορεύει να εργάζονται στις φυτείες παιδιά μικρότερα των 18 χρονών. Καμία δεν κάνει αρκετά ώστε να ξεριζώσει το πρόβλημα και να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που συνεπάγεται η εργασία ανάμεσα στα καπνά.
tobac%20children
Τα παιδιά πάσχουν από ναυτίες, εμετούς, πονοκεφάλους και ζαλάδες έχουν δηλαδή όλα τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Πολλά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τοξικά φυτοφάρμακα, που σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων αναπαραγωγής, ακόμα και καρκίνου. Συχνά είναι ατυχήματα, όπως να κόβονται με αιχμηρά εργαλεία ή να παρουσιάζουν προβλήματα στη μέση τους, αφού πρέπει να επεξεργάζονται τα καπνά και να τα ανεβάζουν σε σκαλωσιές προκειμένου να στεγνώσουν, χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.
Οι καπνοβιομηχανίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν ότι δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, βάζοντάς τα να εργαστούν στην αλυσίδα παραγωγής τους. Δεν πρέπει να κερδίζουν σε βάρος των παιδιών.
Το παγκόσμιο αίτημα για απαγόρευση της παιδικής εργασίας στην καπνοβιομηχανία απευθύνεται προς τις πολυεθνικές εταιρίες:
Philip Morris International
British American Tobacco
Reynolds American
China National Tobacco
Imperial Tobacco Group
Japan Tobacco International
Alliance One International
Universal Corporation
Και τις Ινδονησιακές εταιρείες:
PT Djarum
PT Gudang Garam Tbk
PT Nojorono Tobacco International
PT. Wismilak Inti Makmur Tbk
Υπογράψτε, αν θέλετε στην καμπάνια του Human Rights Watch ΕΔΩ