Μαδούρο: Βάλτε τη «δημοκρατική» σας χάρτα εκεί που ξέρετε!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους συμπολίτες του στο Καράκας να μετάσχουν σε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), τον οποίο κατηγορεί για ανάμιξη σε υποθέσεις της χώρας του.

Η οργή του σοσιαλιστή προέδρου, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, προκλήθηκε από δήλωση του
γενικού γραμματέα του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών του οργανισμού στις αρχές Ιουνίου για να συζητήσουν τη «θεσμική κρίση» στη Βενεζουέλα.
Σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη, ο Αλμάγκρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, επικαλέστηκε τη δημοκρατική Χάρτα του ΟΑΚ, οργάνου που χρησιμοποιείται σε περίπτωση «μεταβολής της συνταγματικής τάξης», κάτι που κατά τη γνώμη του συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Ο Αλμάγκρο αναφέρθηκε στη σοβαρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Η συνεδρίαση θα εξετάσει αν η Βενεζουέλα παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό το περιφερειακό διπλωματικό όργανο.
Σε απάντηση, ο Μαδούρο κάλεσε σήμερα τη σοσιαλιστική νεολαία σε «μεγάλη διαδήλωση κατά του ιμπεριαλισμού και κατά του Αλμάγκρο».
«Ο ισχυρισμός για δικαίωμα παρέμβασης στις υποθέσεις της Βενεζουέλας συνιστά έγκλημα. Καλώ σε κινητοποίηση ενάντια στον παρεμβατισμό», δήλωσε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία ραδιοτηλεοπτική εκπομπή του. Και επιτέθηκε προσωπικά στον Αλμάγκρο: «Η επανάστασή μας θα δικαιωθεί από την Ιστορία, αλλά εσύ Αλμάγκρο, θα καταδικαστείς στον βαθύτερο βάλτο της κόλασης των προδοτών εξαιτίας της Λατινικής Αμερικής».
Νωρίτερα, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, ο Μαδούρο απευθύνθηκε στους ηγέτες του ΟΑΚ. «Βάλτε τη δημοκρατική σας Χάρτα εκεί που μπορείτε. Πρέπει να σέβεστε τη Βενεζουέλα και εκεί δεν θα εφαρμοστεί καμιά χάρτα». Ο Μαδούρο κήρυξε «εθνική εξέγερση εναντίον των διεθνών απειλών». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τον Λουίς Αλμάγκρο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή από τις επιθέσεις «της παρηκμασμένης αυτοκρατορίας και των μαριονετών της».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλμάγκρο επικρίνει τον Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ότι γίνεται «δικτάτορας».
Από την πλευρά της, η χρηματιζόμενη ανοιχτά από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση (όπως έχει δηλώσει ευθέως στην κάμερα η εκπρόσωπος της Μαρία Ματσάδο) στη Βενεζουέλα, η οποία επικρατεί στο κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Αλμάγκρο. «Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΚ δεν μπορεί να αγνοεί τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που διανύουμε» και «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χένρι Ράμος Αλούπ.

tribune