Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη» (Βίντεο)...


Χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν σήμερα (28/5) στις «πορείες αξιοπρέπειας» με κεντρικό σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη», απορρίπτοντας «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες».
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν προς την
Πουέρτα ντε Σολ, όπου τους διαδηλωτές περίμενε ένα πανό που έγραφε: «για την δημοκρατική εξέγερση των λαών της Ευρώπης, κυριαρχία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη».
Οι πρώτες μεγάλες «πορείες αξιοπρέπειας» πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 22 Μαρτίου του 2014, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Σήμερα, περισσότερες από 125 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για πορείες σε τριάντα περίπου ισπανικές πόλεις από τη Σεβίλλη μέχρι τη Βαρκελώνη, «ώστε οι άνθρωποι να κάνουν φανερή την αγανάκτησή τους» ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.



Στα 81 του χρόνια, ο Fedor Asuar, συνταξιούχος μηχανικός και μέλος του αντικαπιταλιστικού συνδικάτου Εργατικές Επιτροπές, κρατούσε πλακάτ που έγραφε, «παππούδες φτωχοί, παιδιά υποθηκευμένα, εγγόνια άνεργα».
Συμμετείχε στην πορεία «για να υπερασπιστεί τη μικρή του σύνταξή» και κατά «των συνεχών περικοπών στην Παιδεία και την Υγεία».
Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι, όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, θα επιβληθούν νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές του δημοσίου τομέα, τη στιγμή που ένας στους πέντε Ισπανούς ζει στο όριο της φτώχειας (περισσότερο από το 22% του πληθυσμού) με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 8.011 ευρώ.

indicator