Nwanyeruwa και ο πόλεμος των γυναικών(ιστορικό του 1929)...

Της Βέρας Σιατερλή.

H Nwanyeruwa ήταν μια γυναίκα από την εθνοτική ομάδα Ίγκμπο της Νιγηρίας, που πυροδότησε έναν σύντομο
πόλεμο ο οποίος θεωρείται συχνά ως η πρώτη μεγάλη αντίσταση κατά των βρετανικών αρχών στη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Στις 18 Νοεμβρίου του 1929, ξέσπασε μια αντιμαχία μεταξύ της Nwanyeruwa και ενός άνδρα που ονομαζόταν Μark Emereuwa, όταν της είπε να «μετρήσει τις κατσίκες, τα πρόβατα και τους ανθρώπους της». Σκοπός του ήταν να υπολογίσει τι από αυτά θα μπορούσε να φορολογηθεί.
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε ως εξής: Τον Απρίλιο του 1927, η βρετανική αποικιακή κυβέρνηση στη Νιγηρία άρχισε να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό της να επιβάλει νόμο άμεσης φορολόγησης. Ο Βρετανός υποδιοικητής της Νιγηρίας ανέθεσε σε έναν άποικο τον W. Ε. Hunt να εξηγήσει στους ανθρώπους στις πέντε επαρχίες στον Ανατολικό Τομέα της χώρας τη νέα διάταξη που αφορούσε τη θεσμοθέτηση φορολόγησης των ιθαγενών. Αυτό θα προετοίμαζε το έδαφος για την εισαγωγή της άμεσης φορολογίας που επρόκειτο να εφαρμοστεί τον Απρίλιο του 1928. Στην προσπάθεια να δημιουργήσουν πολιτικούς θεσμούς αμφισβήτησαν τις τοπικές ιεραρχίες και μονοπώλησαν την εξουσία. Οι Βρετανοί έλαβαν υπόψη τούς πολιτικούς θεσμούς που διευθύνονταν από άντρες Ίγκμπο, ενώ αγνόησαν τους θεσμούς που αφορούσαν τις γυναίκες, αποκλείοντας τις ολοκληρωτικά από την πολιτική εξουσία.
H Nwanyeruwa αντιλήφθηκε ότι η σημασία των ενεργειών αυτών αποσκοπούσε στη φορολόγηση των γυναικών, οι οποίες μέχρι τότε δεν φορολογούνταν. Συζήτησε την κατάσταση με άλλες γυναίκες και οργάνωσαν διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη διάρκεια των δύο μηνών. Ακολούθησε εξέγερση στη βρετανική Νιγηρία, γεγονός που ονομάστηκε Πόλεμος των Γυναικών.
Η εξέγερση ξέσπασε όταν χιλιάδες γυναίκες Ίγκμπο από την περιοχή Bende, Umuahia και άλλα μέρη στην ανατολική Νιγηρία ταξίδεψαν στην πόλη Oloko για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους διορισμένους από τους αποικιοκράτες Νιγηριανούς διοικητές, τους οποίους κατηγόρησαν για τον περιορισμό του ρόλου των γυναικών στην κυβέρνηση.
Η “Γυναικεία εξέγερση της Άμπα” του 1929, όπως ονομάστηκε στα βρετανικά αποικιακά αρχεία, θεωρείται η πιο καίρια στρατηγικά αντιαποικιακή εξέγερση που οργανώθηκε από τις γυναίκες για να εμποδίσουν κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αδικίες.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν γυναίκες από έξι εθνοτικές ομάδες (Ibibio, Andoni, Orgoni, Bonny, Opobo, και Igbo) Οργανώθηκε και καθοδηγήθηκε από τις αγρότισσες των επαρχιών Owerri και Calabar.
Περίπου 25.000 γυναίκες συμμετείχαν σε όλη την περιοχή, διαμαρτυρόμενες τόσο για τις διαφαινόμενες φορολογικές αλλαγές, όσο και για την απεριόριστη δύναμη των εντεταλμένων διοικητών. Στο τέλος, η θέση των γυναικών βελτιώθηκε σημαντικά, με τους Βρετανούς να εγκαταλείπουν τα φορολογικά σχέδιά τους. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων, πολλοί εντεταλμένοι διοικητές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και δεκαέξι δικαστήρια οργανωμένα από τους αποίκους δέχθηκαν επίθεση, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν.
για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε στα Αγγλικά

tomov