Μια κυβέρνηση ΚΚΕ δεν θα είναι Κ.Ε.Π.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς αν η αλλαγή πορείας που προτείνει το ΚΚΕ θα γίνει με κοινοβουλευτικά μέσα ή με ανατροπή του συστήματος, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν μας δώσει ο λαός ποσοστά, βεβαίως θα κάνουμε κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης κοινωνικής διεργασίας στην οποία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα είναι μπροστά. «Η κυβέρνηση ΚΚΕ δεν θα είναι Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:
«Δεν θέτουμε ως όρο για τη Λαϊκή Συμμαχία τη συμφωνία με το σύνολο του προγράμματος του ΚΚΕ», ωστόσο «η Συμμαχία θα πρέπει να έχει κοινή βάση και συμφωνία για την κατεύθυνσή της», καθώς «δεν μπορείς σήμερα να πας πίσω από την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο διαχωρισμός «αριστερός-δεξιός» έχει γίνει «λάστιχο» και σημείωσε πως πρέπει «ο λαός να μην διαχωριστεί με βάση αυτά, ούτε με βάση τα υπέρ ή κατά της Μέρκελ ή 'μνημονιακός'-'αντιμνημονιακός'», τονίζοντας ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ προτείνει τη συνολική αλλαγή πορείας.
Για το ενδεχόμενο συνεργασιών είπε ότι «δεν υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να συνεργασθεί το ΚΚΕ», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «γίνεται η χειρότερη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει».

Το ΚΚΕ με το 19ο συνέδριό του επεξεργάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας, που αφορά την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τους θεσμούς, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη.
Χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ναζιστικό απόβρασμα και τσιράκι του συστήματος» και σημείωσε: «Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή έχουν και ατομική ευθύνη, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή καλλιεργείται από το ίδιο το σύστημα -ακόμα και η αρνητική προβολή της γίνεται από ορισμένα ΜΜΕ με τέτοιο τρόπο που τη στηρίζει-, ενώ μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι που υιοθέτησαν κάποια συνθήματα της 'πλατείας' διευκόλυναν την αντιδραστική συνθηματολογία».
Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε εκφράσει την ανησυχία του, καθώς διέρρεε ότι ενσωματώνει αποφάσεις της ΕΕ που ανοίγουν τον δρόμο για την ποινικοποίηση πολιτικών απόψεων.
Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων απέναντι στο νομοσχέδιο, είπε ότι η ΝΔ έχει στο μυαλό της και το γεγονός ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της διαρρέει, «όπως δείχνουν οι μετρήσεις», προς τη Χρυσή Αυγή. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέλουν να κάνουν διακριτή την παρουσία τους» είπε. Ωστόσο εκτίμησε ότι «υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση», ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την καταψήφισή του, μετά είπε να το φέρουν και τώρα λέει πως ενδεχομένως να καταθέσει δικό του σχέδιο».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν μελετήσει την πρόταση.
Ο γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την απόφαση για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων «απαράδεκτη», είπε ότι αποτελεί συνέχεια του δόγματος «νόμος και τάξη» και επισήμανε: «Πάνε να χτυπήσουν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου».
Ερωτηθείς τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο καταμερισμός δουλειάς γίνεται από το Συνέδριο και την ΚΕ», τόνισε ότι η υπερψήφιση των Θέσεων και του Προγράμματος του κόμματος από το Συνέδριο «μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτητικές συνθήκες».
Αναφερόμενος στην Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε τη συμβολή της στην πορεία του ΚΚΕ «ανεξίτηλη και αναγνωρισμένη και εκτός Ελλάδας, στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα», και συμπλήρωσε ότι η κ. Παπαρήγα «είναι παρούσα και θα συνεχίσει να συμβάλλει».


Πηγή: