Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Κρίσιμη η κατάσταση στο βόρειο Λίβανο

Του Νίκου Στέλγια
  Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σουνίτες και Σιίτες κατοίκους της πόλης.
Σύμφωνα με τα λιβανέζικα ΜΜΕ, η κατάσταση στο βόρειο κομμάτι του
Λιβάνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση.
«Η προηγούμενη νύχτα ήταν η χειρότερη στην ιστορία της Τρίπολης από το τέλος του εμφυλίου πολέμου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση, η οποία επικρατεί στο βόρειο Λίβανο, ο υπηρεσιακός Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Φαϊσάλ Καράμι.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σουνίτες και Σιίτες κατοίκους της πόλης συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα και λαμβάνουν νέες διαστάσεις.

Την προηγούμενη νύχτα, στην Τρίπολη έχασαν την ζωή τους δυο άτομα και τραυματίστηκαν26 κάτοικοι της πόλης. Σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση στο βόρειο κομμάτι του Λιβάνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση.
Στην Τρίπολη, οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν όταν οι Σιίτες κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς απάντησαν στα πυρά των Σουνίτων μαχητών, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου έχει στείλει στην Τρίπολη ειδικές μονάδες του στρατού, οι οποίες μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την έκρυθμη κατάσταση. Πριν από λίγους μήνες, η παρέμβαση του λιβανέζικου στρατού στην Τρίπολη είχε γλυτώσει την χώρα από το χείλος ενός νέου εμφυλίου πολέμου.

Στις επίσημες τοποθετήσεις της, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου αφήνει να εννοηθεί ότι οι δυνατότητες της για τον άμεσο έλεγχο της όλης έκρυθμης κατάστασης στην Τρίπολη είναι περιορισμένες. Το αρχηγείο της λιβανέζικης αστυνομίας αναφέρεται στην όλη κατάσταση με απαισιόδοξο τόνο. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της διεθνής κοινότητας για την νέα κρίση στον Λίβανο, αφήνει για μια ακόμη φορά την γειτονική χώρα απομονωμένη και αντιμέτωπη με την μοίρα της.

Ο Νταβούτογλου δέχεται «φιλικά πυρά»Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στην Τρίπολη. Η έναρξη ενός νέου εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο για τον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και τους συνεργάτες του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy», στην Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου δέχεται φιλικά πυρά από τους κύκλους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Συγκεκριμένα, πολλά μέλη του ΑΚΡ δεν κρύβουν πλέον την απογοήτευση τους για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής γραμμής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην περίπτωση της κρίσης της συρίας. 


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Πηγή
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.