Προκόπης Παυλόπουλος: Καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών και εκδίωξη των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ...


Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, καθώς έπειτα από τον εκλογικό θρίαμβο του VMRO, τόσο στις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές, οι «θριαμβευτές» μέσω των επίσημων δηλώσεων τους, κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να σεβαστούν, πολλώ δε να τηρήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που είχε ούτως ή άλλως καταστρατηγηθεί εκατοντάδες φορές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Σκοπίων με απανωτές, σοβαρότατες παραβιάσεις.

Η εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα-Ντάνκοβα στην προεδρία της χώρας (μια γυναίκα για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση) και η πρώτη δήλωση της, δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες αναφορικά με τις προθέσεις της για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η Κυβέρνηση Τσίπρα και χαρακτήρισε ως «ιστορική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω, αυτή είναι η νίκη σας!» και «Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας, είστε οι φορείς της νομιμότητας! Η Μακεδονία είναι περήφανη!», δήλωσε η νέα πρόεδρος.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρη την παρέμβαση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος όχι μόνο είχε προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί στις εκλογές των Σκοπίων, αλλά είχε περιγράψει και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα,

«Υπό τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα οφείλει από τώρα να εξετάσει κάθε προοπτική άμυνάς της αναφορικά με μια μελλοντική ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης των Πρεσπών από την αντισυμβαλλόμενη πλευρά. Στο πεδίο της άμυνας αυτής εμπίπτει, φυσικά, και η προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει αφενός στην καταγγελία ή αποχώρηση από την Συμφωνία των Πρεσπών και, αφετέρου, στην λήξη της ισχύος της ή αναστολή της εφαρμογής της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Προβλέποντας μάλιστα ότι θα τεθεί και ζήτημα ως προς τις επιπτώσεις για την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λόγω του ότι η προσχώρηση αυτή είχε, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της σχετικής συμφωνίας, ως προϋπόθεση την σύναψη και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο τ. ΠτΔ, είναι σαφής και ξεκάθαρος:

«Πρέπει όμως να διευκρινισθεί εν προκειμένω, έστω και συνοπτικώς, ότι η Ελλάδα, ως Κράτος-Μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει ν’ αντιταχθεί, με όλα τα νόμιμα μέσα, μπροστά την προοπτική να μείνει «ανενόχλητη» η γειτονική χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχοντας ουσιαστικά θέσει στο περιθώριο την Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μάλιστα χαρακτηρίζει «ύποπτο» το επιχείρημα περί μείωσης της ισχύος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση αποβολής των Σκοπίων! Θεωρώντας ξεκάθαρα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «η Ελλάδα οφείλει ν’ απαντήσει ότι ουδέποτε αποδέχθηκε ή θ’ αποδεχθεί την, κατά ορισμένες πλευρές και απόψεις βεβαίως, δήθεν ενίσχυση του ΝΑΤΟ εις βάρος των Εθνικών της Θεμάτων και των Εθνικών της Δικαίων, σε τελική δε ανάλυση και εις βάρος του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου»!

Ολόκληρη η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, εδώ. 

olympia.gr