Η Von der Leyen κόβει τις επιδοτήσεις των αγροτών, δίνει τα λεφτά στον Zelensky...

 Τους τελειώνει – Η Von der Leyen κόβει τις επιδοτήσεις των αγροτών, δίνει τα λεφτά στον Zelensky – Αύξηση 30% στα τρόφιμαΤους τελειώνει – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περικόψει δραματικά τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες της ΕΕ, μειώνοντας τον αγροτικό προϋπολογισμό κατά πάνω από 20%.
Ενώ οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα χρήματα αυτά ανακατευθύνονται προς στρατιωτικές δαπάνες, με

ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία.
Μια κίνηση που οι ίδιοι οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν προδοσία και κήρυξη πολέμου κατά της αγροτικής κοινότητας της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, παρουσίασε την Τετάρτη σχέδια για μείωση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ από τα 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα μόλις 300 δισεκατομμύρια ευρώ μετά το 2027, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναθεώρησης του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης.
Πρόκειται για μια ονομαστική μείωση άνω του 20% — πριν καν υπολογιστεί ο πληθωρισμός.
Η von der Leyen, παρουσιάζοντας την πρόταση προϋπολογισμού, αρνήθηκε ότι οι αγρότες θα χάσουν χρήματα και υπογράμμισε τη χρηματοδότηση που θα είναι διαθέσιμη για τις αγροτικές κοινότητες μέσω άλλων προγραμμάτων δαπανών.

«Η γεωργία θα ενισχυθεί. Αυτό που έχουμε διασφαλίσει είναι οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Αυτό είναι ένα κομμάτι που είναι ξεκάθαρα διασφαλισμένο και εγγυημένο».
Άφησε όμως τον Επίτροπο Γεωργίας, Christoph Hansen, να υπερασπιστεί τις περικοπές —τις οποίες ο ίδιος πάλευε για μήνες να αποτρέψει πίσω από κλειστές πόρτες.
«Στα χρήματα που καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών, δεν υπάρχει καμία περικοπή», επέμεινε όταν δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι τα δισεκατομμύρια που "λείπουν" υπάρχουν σε άλλα σημεία του προϋπολογισμού.
Μιλώντας νωρίτερα σε μια οργισμένη Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Hansen είπε ότι το ποσό των 300 δισ. ευρώ δεν είναι ανώτατο όριο, αλλά κατώτατο — το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δαπανήσουν τα κράτη μέλη για τη γεωργία στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.

Το ποσό αυτό, τόνισε, θα είναι νομικά κατοχυρωμένο και προστατευμένο από μεταφορά σε άλλες προτεραιότητες, όπως η άμυνα ή η ανταγωνιστικότητα.
«Καμία άλλη πολιτική δεν έχει τέτοιο επίπεδο προστασίας», δήλωσε στους ευρωβουλευτές.
«Αυτό εγγυάται σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους αγρότες».

Ξεσηκωμός, στους δρόμους της Ρώμης και των Βρυξελλών οι αγρότες: Θέλουμε καλές σχέσεις με Trump και Putin, η Ursula μάς «δίκασε»

Οι αγρότες δεν πείθονται. Ενώ ο Hansen προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα στο Κοινοβούλιο, εκατοντάδες αγρότες διαδήλωναν έξω από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Καλωσορίσατε στη Φοντερλάνδη» — ένα ειρωνικό σχόλιο προς τη φον ντερ Λάιεν, την οποία βλέπουν ως προδότρια του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα.
«Ξηλώνουν 70 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας», εξοργίστηκε ο Massimiliano Giansanti, επικεφαλής της Copa, της ισχυρής αγροτικής ένωσης της ΕΕ, αναφερόμενος στις μεταπολεμικές ρίζες της ΚΑΠ.
Για πολλούς αγρότες της Ευρώπης, η ΚΑΠ δεν είναι απλώς ένα σύστημα επιδοτήσεων — είναι κληρονομικό δικαίωμα.
«Θέλουν να κηρύξουν πόλεμο στους αγρότες. Εντάξει, είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο Giansanti.
Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν τρακτέρ, μόνο σημαίες, συνθήματα και ένα τραγούδι που είχε δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης με θέμα τις αγροτικές επιδοτήσεις, το οποίο ακουγόταν δυνατά καθώς οι διαδηλωτές βάδιζαν από το Κοινοβούλιο προς το Μπερλεμόν, την έδρα της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, Ιταλοί αγρότες, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παραίτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, von der Leyen, κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Οι διαμαρτυρίες τους επικεντρώνονται στην αποτυχημένη γεωργική πολιτική των Βρυξελλών.
Η Coldiretti, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών και ομάδα άσκησης πίεσης στην Ιταλία, οργάνωσε τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προκαλέσει δέκα φορές μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία της ΕΕ από τις απειλές των ΗΠΑ για δασμολογικούς περιορισμούς.
Οι διαδηλωτές λένε ότι η ηγεσία στις Βρυξέλλες χτίζει «μια δική της αυτοκρατορία», αγνοώντας τα κράτη μέλη και τους πολίτες τους, αναφέρει το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Origo.
Οι αγρότες λένε επίσης ότι ενώ κατηγορούσαν την von der Leyen ότι δημιούργησε τη δική της «Vonderland», κρατούσαν φωτογραφίες της von der Leyen, μαζί με πανό που την ανακήρυτταν υπεύθυνη για την κατάρρευση της ευρωπαϊκής γεωργίας και παραγωγής τροφίμων, ενώ παράλληλα αγνοούσαν τα δημοκρατικά δικαιώματα των κρατών μελών, των κυβερνήσεών τους και των πολιτών τους.
Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν όχι μόνο στη Ρώμη, αλλά και στις Βρυξέλλες, λίγα βήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Καλώς ήρθατε στη Vonderland.Αυτή δεν είναι Ευρώπη», έγραφε ένα τεράστιο πανό με την εικόνα της VdL κρεμασμένη στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων της Farm Europe.
Screenshot-2025-07-17-at-6.38.13-AM.png
Ένας ομιλητής στις διαδηλώσεις, ο Έτορε Παντίνι, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «καταπατά τους Ευρωπαίους αγρότες και τη δημοκρατία, ταπεινώνει τα κράτη μέλη και αγνοεί τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών και το μέλλον της ηπείρου».
Michal-Kolodziejczak.jpg
Κατηγόρησε περαιτέρω τις Βρυξέλλες ότι χρησιμοποιούν γεωργικά κεφάλαια για όπλα και ότι ανοίγουν την ευρωπαϊκή αγορά σε προϊόντα κακής ποιότητας, κυρίως κινεζικά.
Κατηγόρησε μάλιστα την von der Leyen για την απειλή του Προέδρου Trump για δασμό 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, λέγοντας ότι η κίνησή του ήταν αποτέλεσμα της «ανικανότητάς» της, αναφέροντας μάλιστα πώς οι ευρωπαίοι αγρότες θέλουν καλές σχέσεις και με τον Trump και με τον Putin.

Τι κόβεται πραγματικά

Η υπεράσπιση του Hansen βασίζεται σε έναν αμφιλεγόμενο διαχωρισμό.
Είπε στους ευρωβουλευτές ότι δεν καταλήγει όλο το τρέχον ποσό των 386,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ απευθείας στις τσέπες των αγροτών.
Από αυτό το ποσό, περίπου 291,1 δισ. ευρώ προορίζονται για εισοδηματική και τομεακή στήριξη, ενώ άλλα 95,5 δισ. ευρώ είναι για τη στήριξη προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειονότητα των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη καταλήγει τελικά στους αγρότες, μέσω της επενδυτικής στήριξης, της χρηματοδότησης για φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές και της πρόσθετης στήριξης σε όσους εργάζονται σε απαιτητικές φυσικές περιοχές, όπως τα βουνά.
Η Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί τις βασικές αγροτικές και αγροσυνεταιριστικές ενώσεις της ΕΕ, χαρακτήρισε την ημέρα «Μαύρη Τετάρτη για τη γεωργία στην Ευρώπη».
Σε μια σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε την von der Leyen ότι ετοίμαζε μυστικά μια «ριζική, μονομερή και κυνική» μείωση, ενώ ταυτόχρονα τήρησε τα προσχήματα του διαλόγου.
«Ξέρουμε ακριβώς ποιοι θα πληγούν περισσότερο — οι οικογενειακές φάρμες, ο ακρογωνιαίος λίθος του μοντέλου μας», ανέφερε η οργάνωση.
Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα άσκησαν έντονη κριτική.
«Μην προσπαθείτε να μας πουλήσετε μια μείωση της ΚΑΠ κατά 25% ως επιτυχία», είπε ο Herbert Dorfmann, βετεράνος αγώνων για τον αγροτικό προϋπολογισμό από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ίδιο πολιτικό οικογένειο με την von der Leyen.
Ο συνάδελφός του Ιταλός βουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Dario Nardella, ήταν εξίσου αιχμηρός: «Ίσως να έχω παρεξηγήσει, αλλά 300 δισ. ευρώ δεν είναι παραπάνω από 386 δισ. ευρώ. Πώς είναι αυτή επιτυχία;»
Ο Hansen αντέδρασε, επιμένοντας ότι τα κράτη μέλη μπορούν πάντα να αυξήσουν τα εθνικά τους αγροτικά κονδύλια, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις που έχουν έλλειμμα θα βρουν τα επιπλέον χρήματα.
«Μας έχουν δεμένους», είπε ο Álvaro, αγρότης από την Τολέδο που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, συνοψίζοντας το κλίμα στη γραμμή της διαμαρτυρίας.
«Εύχομαι να μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς επιδοτήσεις, αλλά τις χρειαζόμαστε.
Η ισπανική ύπαιθρος και η ευρωπαϊκή γεωργία καταστρέφονται από εδώ».
Μέχρι το απόγευμα, οι αγρότες μάζεψαν τις σημαίες τους και έφυγαν σπίτι.
Αλλά ο πολιτικός αγώνας για τον αγροτικό προϋπολογισμό της Ευρώπης μόλις ξεκίνησε.

Αντιδράσεις από τα κράτη μέλη

Η Γερμανία, σε ευθυγράμμιση με τη στάση αρκετών άλλων κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, αντέδρασε άμεσα στο σχέδιο της Επιτροπής, εκφράζοντας τη σαφή διαφωνία της λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωσή του.
«Μια συνολική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι αδιανόητη τη στιγμή που όλα τα κράτη-μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Stephan Cornelius, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του καγκελαρίου Friedrich Merz, από το Βερολίνο.
«Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή την πρόταση της Επιτροπής».
Παράλληλα, ο Cornelius απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις.
«Δεν υποστηρίζουμε τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρήσουμε τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση της Επιτροπής και να επικεντρώσουμε τον προϋπολογισμό σε νέες, ουσιαστικές προτεραιότητες.
Αυτή είναι η σωστή στρατηγική για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη στο μέλλον».
Ο καγκελάριος Merz έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι από τη γερμανική σκοπιά, το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών, αλλά η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
«Χρειάζεται αναδιάταξη των προτεραιοτήτων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ο ηγέτης των συντηρητικών.
«Δεν γίνεται να ανατίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες στην ΕΕ χωρίς να συνοδεύονται από εξορθολογισμό των δαπανών… και αυτή είναι η δύσκολη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας».

Αγροτική καταστροφή στην Ευρώπη: Σοκ από την πλήρη διακοπή ρωσικών λιπασμάτων – Έρχεται έκρηξη τιμών στα τρόφιμα έως 30%

Παράλληλα, η πλήρης διακοπή της χρήσης ρωσικών λιπασμάτων από την Ευρώπη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, προειδοποίησε ο Andrei Guriev, επικεφαλής του Ρωσικού Συνδέσμου Παραγωγών Λιπασμάτων (RAPU), κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τον Guriev, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των λιπασμάτων κατά 20-30%, επικαλούμενος το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι δασμοί έχουν ήδη προκαλέσει αντίστοιχες αυξήσεις.
Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν περίπου 17 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων ετησίως, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από ρωσικά ορυκτά λιπάσματα.
Η άρνηση εισαγωγής ενός τόσο μεγάλου όγκου – και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη έχει ήδη από τις υψηλότερες τιμές λιπασμάτων παγκοσμίως – αναμένεται να επιδεινώσει δραστικά την κατάσταση.
Η προβλεπόμενη αύξηση τιμών θα ωθήσει τους Ευρωπαίους αγρότες είτε να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είτε να στραφούν σε κρατικές επιδοτήσεις για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται τον Guriev.
Όπως ανέφερε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση για πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων προς την Ευρώπη έχει ήδη ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά λιπάσματα χαρακτηρίζονται συχνά ως ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.
Η απόφαση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στις τιμές των λιπασμάτων, αλλά και στο συνολικό κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση των παγκόσμιων ροών προμήθειας και εύρεση εναλλακτικών πηγών. Όλα αυτά τα επιπλέον κόστη αναπόφευκτα θα μετακυλιστούν στους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται από υψηλά κόστη παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνέπειες ενός τόσο ριζικού βήματος, όπως η πλήρης διακοπή των ρωσικών λιπασμάτων, θα είναι πολύπλευρες:
Πρώτον, η αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Ευρώπη είναι σχεδόν βέβαιη. Η αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων – ενός κρίσιμου παράγοντα για τη γεωργική παραγωγή – θα οδηγήσει σε άνοδο του κόστους των καλλιεργειών και, κατ’ επέκταση, σε υψηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Δεύτερον, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών στη διεθνή αγορά θα μειωθεί. Καθώς το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα δεχθούν πιέσεις από αγρότες σε περιοχές όπου τα λιπάσματα και οι μεταφορές παραμένουν φθηνότερα. Αυτό ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές και να ενισχύσει τις εισαγωγές, δημιουργώντας εμπορικές ανισορροπίες.
Τρίτον, είναι πιθανό να αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από άλλους προμηθευτές. Η άρνηση αγοράς ρωσικών λιπασμάτων δεν σημαίνει ότι η ανάγκη για αυτά παύει να υφίσταται. Αντιθέτως, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να στραφεί σε νέες αγορές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές εξαρτήσεις με απρόβλεπτους κινδύνους σε περίπτωση γεωπολιτικών εντάσεων ή διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τέταρτον, υπάρχουν και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η αντικατάσταση των ρωσικών λιπασμάτων με εναλλακτικές, λιγότερο «πράσινες» επιλογές, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και να έρθει σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ.
Συνολικά, η στρατηγική επιλογή της ΕΕ να αποδεσμευτεί πλήρως από τα ρωσικά λιπάσματα ενδέχεται να έχει σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που θα γίνουν αισθητές σε όλο το εύρος του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα.

Κοινός δανεισμός €400 δισ.

Στο μεταξύ, εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων, ύψους 400 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινό δανεισμό πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Βloomberg.
Το νέο μέσο για την περίοδο 2028-2034 θα παρέχει δάνεια σε χώρες ώστε να μπορούν να αντιδρούν ταχύτερα σε δυσμενή γεγονότα, ανέφεραν οι πηγές μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τα κράτη μέλη ότι θα δανειστούν χρήματα εκ μέρους τους για να συγκεντρώσουν χρήματα επί τούτου, ανέφεραν.
Η ταχύτητα απαιτείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν ο κορωνοϊός ή η ενεργειακή κρίση, οι οποίες έχουν πλήξει την οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Το ταμείο πιθανώς θα αποδειχθεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές των δημοσιονομικών σχεδίων της ΕΕ, καθώς ορισμένες χώρες αντιτίθενται στις κοινές υποχρεώσεις, τις οποίες θεωρούν ως επιδότηση δημοσιονομικά λιγότερο συνετών χωρών.
Ο προϋπολογισμός των 2 τρισ. δολαρίων της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034 ήταν μεγαλύτερος απ' ό,τι ανέμεναν πολλοί και προκάλεσε έντονη κριτική από τη Γερμανία, η οποία τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Σε μια πρώτη συζήτηση με τους απεσταλμένους της ΕΕ το βράδυ της Τετάρτης, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι ο νέος μηχανισμός θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτός από ορισμένα κράτη μέλη. Τόνισαν ότι το εργαλείο θα διανείμει τα χρήματα χρησιμοποιώντας δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

www.bankingnews.gr