Δεν ιδρώνει το αυτί του Putin - O Trump δεν θα επιβάλει δασμούς στη Ρωσία...

  Δεν ιδρώνει το αυτί του Putin - O Trump δεν θα επιβάλει δασμούς στη Ρωσία – Φόβος για κραχ σε Ενέργεια, αγορές και στο βάθος... ΚίναΟι πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και στις σχέσεις με την Κίνα καθιστούν ένα τέτοιο μέτρο πολιτικά και οικονομικά επισφαλές...

Ιδιαίτερα απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο ο Donald Trump να

προχωρήσει στην επιβολή δασμών 100% κατά της Ρωσίας και των εμπορικών της εταίρων, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.
Οι πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και στις σχέσεις με την Κίνα καθιστούν ένα τέτοιο μέτρο πολιτικά και οικονομικά επισφαλές.
Σύμφωνα με τους NYT, το 2024 οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τα 3 δισ. δολάρια και περιλάμβαναν κυρίως λιπάσματα, χάλυβα και ουράνιο — κρίσιμα αγαθά για βασικές λειτουργίες της αμερικανικής οικονομίας, όπως η πυρηνική ενέργεια.
Αντιθέτως, οι αμερικανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία περιορίστηκαν σε μόλις 500 εκατ. δολάρια, ποσό που χαρακτηρίζεται ως ασήμαντο.
Η επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα όξυνση των ήδη τεταμένων σινο-αμερικανικών σχέσεων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο η Ουάσινγκτον να θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με το Πεκίνο, ειδικά από τη στιγμή που ο Trump έχει κατά καιρούς υποβαθμίσει τη σημασία της ουκρανικής κρίσης για τις ΗΠΑ.

Το άρθρο σημειώνει ακόμη ότι σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, διατηρούν ενεργούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Συνεπώς, η επιβολή δασμών σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία ενδέχεται να πλήξει και τις δικές τους οικονομίες, προκαλώντας τριγμούς στις διεθνείς σχέσεις της Ουάσινγκτον.

Πετρέλαιο

Σύμφωνα με πηγές των New York Times, ο Trump φέρεται να αναγνωρίζει ότι πιθανή μείωση των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας θα μπορούσε να εκτινάξει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, πλήττοντας άμεσα τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό.
Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Edward Fishman εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι η απόπειρα περιορισμού των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας με δασμούς δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμη.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Trump έχει στο παρελθόν εξαγγείλει διάφορες προθεσμίες για την εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες τελικά δεν υλοποιήθηκαν, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των απειλών του.
Στις 14 Ιουλίου, ο Trump δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, υπό τον όρο ότι η Ευρώπη θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της σχετικής βοήθειας.
Παράλληλα, ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για το ουκρανικό εντός 50 ημερών, θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 100% σε ρωσικά προϊόντα και σε εισαγωγές από χώρες που συνεργάζονται με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε συγκρατημένα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, να δηλώνει πως ο Ρώσος ηγέτης θα αξιολογήσει προσωπικά τις δηλώσεις Trump, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί ο Trump με την «περίοδο των 50 ημερών», υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν άλλα χρονοδιαγράμματα, όπως 24 ώρες ή 100 ημέρες.
Ο Lavrov, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ρωσική πλευρά θέλει να κατανοήσει τη συλλογιστική πίσω από τη συγκεκριμένη δήλωση.

Putin αμετακίνητος …

Από τη μεριά του, ο Vladimir Putin εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ukraine, περιμένοντας οι Δυτικοί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους, αδιαφορώντας για τις απειλές του Donald Trump περί αυστηρότερων κυρώσεων.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν τρεις πηγές με γνώση των διεργασιών στο Kremlin, οι εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας ενδέχεται να επεκταθούν περαιτέρω, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, o Putin θεωρεί ότι η οικονομία της Ρωσίας και οι στρατιωτικές της δυνατότητες παραμένουν αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν οποιοδήποτε νέο κύμα δυτικών κυρώσεων, ακόμη και τις σκληρότερες απειλές από τις ΗΠΑ.
Ο Donald Trump, τη Δευτέρα, εξέφρασε έντονη δυσφορία για την άρνηση του Putin να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός και ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Oυκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot. Παράλληλα, απείλησε τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις, εφόσον δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ρωσικές πηγές, ο Putin δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο υπό δυτική πίεση, θεωρώντας πως η Ρωσία έχει αντέξει τις σκληρότερες κυρώσεις που της έχουν ποτέ επιβληθεί. Δεν τον ανησυχούν ούτε οι απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία.
«Ο Putin πιστεύει ότι κανείς δεν έχει συζητήσει σοβαρά μαζί του για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη στην Oυκρανία – ούτε οι Αμερικανοί – οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, ζητώντας ανωνυμία.

Οι όροι Putin για την ειρήνη

Οι όροι που θέτει ο Putin για μια ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνουν:

• Νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το NATO δεν θα επεκταθεί ανατολικά
• Ουδετερότητα της Oυκρανία και περιορισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων
• Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην περιοχή
• Αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας έως τώρα

Παράλληλα, ο Putin δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Oυκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
Ο Volodymyr Zelenskiy, από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Oυκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατακτημένα εδάφη και διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει αν θα ενταχθεί στο NATO.

Πλεονέκτημα στο μέτωπο και νέα εδαφική απειλή

Δύο από τις ρωσικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, καθώς η πολεμική της βιομηχανία υπερβαίνει σε παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών, όπως οβίδες πυροβολικού, τις δυνατότητες της συμμαχίας NATO.
Η Ρωσία ελέγχει ήδη περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας και έχει προελάσει κατά περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του DeepStateMap, χάρτη ανοιχτής πηγής που παρακολουθεί τη σύγκρουση.
«Η όρεξη έρχεται τρώγοντας», είπε χαρακτηριστικά μία πηγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Putin να επιχειρήσει να καταλάβει ακόμα περισσότερα εδάφη αν δεν υπάρξει κατάπαυση πυρός.
Οι άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν την ίδια εκτίμηση.
Σήμερα η Ρωσία ελέγχει:

• Crimea (προσαρτημένη από το 2014)
• Το σύνολο σχεδόν της περιοχής Luhansk
• Άνω του 70% των περιοχών Donetsk, Zaporizhzhia και Kherson
• Τμήματα των περιοχών Kharkiv, Sumy και Dnipropetrovsk

Δημόσια, ο Putin υποστηρίζει ότι οι πέντε πρώτες περιοχές – η Κριμέα και οι τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανία – ανήκουν πλέον στη Ρωσία και απαιτεί πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

www.bankingnews.gr