Η κατάσταση στη νότια Συρία εκτραχύνεται, καθώς το Ισραήλ
εξαπολύει πλήγματα κατά αρμάτων, ενώ το έδαφος φλέγεται από συγκρούσεις
μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων, Βεδουίνων και πολιτοφυλακών Δρούζων.
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν αυτοκινητοπομπή του
[τζιχαντιστικού] συριακού Υπουργείου Άμυνας στα ανατολικά προάστια της Νταράα.Η αυτοκινητοπομπή κατευθυνόταν προς τις εμπόλεμες ζώνες της επαρχίας Σουέιντα για να αντιμετωπίσει την κοινότητα των Δρούζων.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 14, ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέσεις αρμάτων στη Συρία, αφού εντόπισε, όπως ανέφερε, κινήσεις τεθωρακισμένων οχημάτων προς περιοχή κατοικούμενη από Δρούζους.
Εικόνα από βίντεο που αναρτήθηκε στο «Χ» και δείχνει ένα τανκ του τζιχαντιστικού συριακού στρατού να κινείται ενάντια στους Δρούζους.
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι drones και μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν τα άρματα και την ευρύτερη περιοχή σε μια προσπάθεια να «απομονώσουν την περιοχή από εχθρικούς παράγοντες».
Μαζικές σφαγές Δρούζων από ισλαμιστές έχουν αναφερθεί, με τους τελευταίους να τους αποκαλούν σε βίντεο «γουρούνια Δρούζους».
Παράλληλα, στρατιώτες-μουτζαχεντίν του στρατού του τζιχαντιστή μεταβατικού προέδρου Αλ-Γκολάνι συνελήφθησαν τη Δευτέρα 14/07 το πρωί από Δρούζους σε φυλάκιο της κοινότητας.
Η κοινότητα των Δρούζων στη Σουέιντα εξέφρασε ικανοποίηση μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που στόχευσε θέσεις τζιχαντιστών στα περίχωρα της πόλης.
Έντονες μάχες και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν στην περιοχή Θάλα, δυτικά της Σουέιντα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «Εξέγερσης των Χαλιφών».
Οι συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων πολιτοφυλάκων και ατάκτων μαχητών βεδουίνικων φυλών στην επαρχία Σουέιντα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 37 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και περίπου 50 βαριά τραυματίες, μετά από ληστεία στις 11 Ιουλίου 2025 στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Σουέιντα, που πυροδότησε εθνοθρησκευτική βία.
Ένας Δρούζος έμπορος λαχανικών δέχτηκε επίθεση, υπέστη εθνοθρησκευτικές προσβολές και κρατήθηκε όμηρος από Βεδουίνους δράστες, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτοφυλακών Δρούζων.
Οι μάχες, με επίκεντρο την περιοχή Αλ-Μακούς, περιλάμβαναν χρήση όλμων, εκτόπισαν κατοίκους από χωριά όπως το Αλ-Τίρε, ενώ σπίτια πυρπολήθηκαν.
Το [τζιχαντιστικό] συριακό Υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε δυνάμεις για την αποκατάσταση της τάξης, αλλά οι εντάσεις παραμένουν.
Το Associated Press μεταδίδει:
ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Συρία – Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14/07 ότι έπληξε στρατιωτικά άρματα στη νότια Συρία, εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, φυλών Βεδουίνων και πολιτοφυλακών Δρούζων στην περιοχή.
Οι συγκρούσεις μεταξύ τοπικών πολιτοφυλακών και φυλών στην επαρχία Σουέιντα έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Τη Δευτέρα 14/07, κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν για να αποκαταστήσουν την τάξη ήρθαν αντιμέτωπες με τοπικές ένοπλες ομάδες.
Σύμφωνα με το συριακό [υπό τζιχαντιστικό έλεγχο] Υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.
ο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε τουλάχιστον 50 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα επέμβει στη Συρία για να προστατεύσει τη θρησκευτική μειονότητα των Δρούζων. Περίπου το ήμισυ του ενός (1) εκατομμυρίου Δρούζων παγκοσμίως ζει στη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν κυρίως στον Λίβανο και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το 1981.
Στο Ισραήλ, οι Δρούζοι θεωρούνται πιστή μειονότητα και συχνά υπηρετούν στον στρατό.
Μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ Άσαντ τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ παρακολουθεί με καχυποψία τους νέους ηγέτες της Συρίας, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί ισλαμιστές μουτζαχεντίν (μαχητές) κοντά στα σύνορά του.
Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα μια αποστρατικοποιημένη ζώνη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στα σύνορα με τα Υψίπεδα του Γκολάν και έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μεταξύ ένοπλων ομάδων Δρούζων και Σουνιτών Βεδουίνων, με ορισμένα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων να υποστηρίζουν ενεργά τους Βεδουίνους.
Ο εκπρόσωπος του [υπό τζιχαντιστικό έλεγχο] Υπουργείου Εσωτερικών, Νουρεντίν αλ-Μπάμπα, δήλωσε στο κρατικό κανάλι Αλ-Ιχμπαρίγια ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στη Σουέιντα νωρίς το πρωί για να αποκαταστήσουν την τάξη.
«Υπήρξαν συγκρούσεις με παράνομες ένοπλες ομάδες, αλλά οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν θύματα μεταξύ των αμάχων», τόνισε.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι συγκρούσεις πυροδοτήθηκαν από απαγωγές μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεκίνησαν όταν μέλη μιας φυλής Βεδουίνων έστησαν σημείο ελέγχου, επιτέθηκαν και λήστεψαν έναν νεαρό Δρούζο.
Ο Ράμι Αμπντουραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ανέφερε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε με την απαγωγή και ληστεία ενός Δρούζου πωλητή λαχανικών, οδηγώντας σε ανταποδοτικές επιθέσεις και απαγωγές.
Τα [υπό τζιχαντιστικό έλεγχο] υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών της Συρίας ανέπτυξαν δυνάμεις στην περιοχή για να επαναφέρουν την τάξη.
Το [υπό τζιχαντιστικό έλεγχο] Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση «επικίνδυνη κλιμάκωση», αποδίδοντάς την στην απουσία επίσημων θεσμών, που οδήγησε σε χάος, επιδείνωση της ασφάλειας και αδυναμία της τοπικής κοινότητας να ελέγξει την κατάσταση, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία.
Οι Δρούζοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες Αρχές της Δαμασκού μετά τη φυγή του Άσαντ, κατά τη διάρκεια μιας ανταρτικής επίθεσης από σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες.
Φέτος, ομάδες Δρούζων στη Σουέιντα συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας της νέας κυβέρνησης.
Οι Δρούζοι, μια θρησκευτική μειονότητα που προέκυψε τον 10ο αιώνα από τον Ισμαηλισμό, ζουν κυρίως στη Σουέιντα και σε προάστια της Δαμασκού, όπως η Τζαραμάνα και η Ασραφίγιατ Σαχνάγια.
Κατά τη διάρκεια του 14χρονου εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ανέπτυξαν δικές τους πολιτοφυλακές. Μετά την πτώση του Άσαντ, διάφορες φατρίες Δρούζων διαφωνούν για το αν θα ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15.28: Σύμφωνα με το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης της Σουέιντα, ο απολογισμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις μεταξύ των Δρούζων και των φυλετικών δυνάμεων, καθώς και των κυβερνητικών δυνάμεων, έχει ανέλθει σε 190, ενώ τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα.
Ιστορικό πλαίσιο:
Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, η Σουέιντα αποτελεί εστία εντάσεων μεταξύ των Δρούζων και της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
Οι Δρούζοι, που διατήρησαν σχετική ουδετερότητα κατά τον συριακό εμφύλιο, έχουν ιστορικά αντισταθεί σε εξωτερικό έλεγχο, στάση που ενισχύθηκε μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2018, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 240 ανθρώπους.
Η τρέχουσα αναταραχή ακολουθεί έναν χρόνο διαδηλώσεων στην πλατεία Αλ-Καράμα της Σουέιντα, που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023, αρχικά κατά των οικονομικών πολιτικών του Άσαντ και αργότερα με αίτημα την απομάκρυνσή του και την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ για πολιτική μετάβαση.
Εντάσεις με την HTS και μειονότητες: Η τζιχαντιστική μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Άχμεντ αλ-Σάρα (Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι) αδυνατεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων της Συρίας, όπως οι Δρούζοι, οι Αλαουίτες και οι Χριστιανοί.
Περιστατικά όπως η πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνορθόδοξη πόλη Σουκαϋλαμπίγια και επιθέσεις σε ιερούς τόπους Αλαουιτών έχουν πυροδοτήσει εθνοθρησκευτικές εντάσεις, με την HTS να κατηγορείται συχνά ότι δεν περιορίζει τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία εντός των τάξεών της, όπως η Σαράγια Ανσάρ αλ-Σούννα, που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό τον Ιούνιο του 2025.
Περιφερειακή δυναμική: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που στοχεύουν τζιχαντιστικές οργανώσεις, αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την προστασία των Δρούζων, με τους οποίους διατηρεί δεσμούς λόγω του πληθυσμού Δρούζων στο Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι
Οι Δρούζοι είναι μια εθνοθρησκευτική ομάδα που κατοικεί κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.
Η θρησκεία τους, γνωστή ως Δρουζισμός, αποτελεί έναν μονοθεϊστικό κλάδο που προέκυψε τον 11ο αιώνα από τον Ισμαηλισμό, μια παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ, αλλά ενσωματώνει στοιχεία από τον Γνωστικισμό, τον Νεοπλατωνισμό, την αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Φιλοσοφία και άλλες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις.
Οι Δρούζοι θεωρούν τον εαυτό τους ξεχωριστή θρησκευτική κοινότητα, με μοναδικές πεποιθήσεις που περιλαμβάνουν την πίστη στην μετενσάρκωση και την ύπαρξη μιας μυστικής, εσωτερικής διδασκαλίας που περιορίζεται στους μυημένους.
Η κοινότητά τους είναι στενά δεμένη, με έντονη έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την αυτονομία.
Χάρτης της περιοχής. Με χρώμα μωβ ανοιχτό τα συριακά εδάφη που ελέγχουν οι Δρούζοι.
Στη Συρία, οι Δρούζοι συγκεντρώνονται κυρίως στην επαρχία Σουέιντα, ενώ στο Ισραήλ κατοικούν στα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία.
Ιστορικά, έχουν διατηρήσει ουδετερότητα σε πολλές συγκρούσεις, όπως στον συριακό εμφύλιο, αντιστεκόμενοι σε εξωτερικούς ελέγχους και υπερασπιζόμενοι την αυτονομία τους.
Η κοινότητά τους είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα και την αντίσταση σε εξωτερικές πιέσεις, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους Δρούζους του Ισραήλ, γεγονός που επηρεάζει και τις περιφερειακές δυναμικές, όπως φαίνεται από τις ισραηλινές ενέργειες για την προστασία τους έναντι τζιχαντιστικών απειλών.