Αύξηση
στο δημοσκοπικό ποσοστό της παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στη νέα
μέτρηση της Prorata λίγο πριν τον Αύγουστο του 2025, καταδεικνύοντας
έτσι ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προκάλεσε καμιά αλλαγή στις
πολιτικές επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι βασικότεροι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν κάμψη στα αντίστοιχα ποσοστά τους!
Παρά το σκάνδαλο οι πολίτες δεν «ελκύονται» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κακώς η αντιπολίτευση «επένδυσε» τόσο πολύ σε ένα σκάνδαλο και όχι στο να παρουσιάσει μία ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Γιατί οι πολίτες κάτι τέτοιο θέλουν να δουν επειδή στο παρελθόν πλήρωσαν πολύ ακριβά τις πολιτικές επιλογές που απλώς τους πρότειναν ότι ήθελαν να ακούσουν.
Είναι ένα σκάνδαλο του στιλ «όλοι μαζί τα φάγαμε» και εμπλέκονται διαχρονικά σε αυτό όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και όχι μόνο, όπως ο ίδιος ο Θ.Πάγκαλος είχε παραδεχτεί δημοσίως, με την περιβόητη φράση του «Κάναμε σύσκεψη μεταξύ κλεφτών» όταν αναφέρονταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις επιδοτήσεις!
Συν τοις άλλοις η δράση της Ρουμάνας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους πολίτες και προκαλεί τα εθνικά τους αισθήματα.
Θεωρούν ότι ένας ξένος παράγοντας επεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας.
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23%, μισή μονάδα υψηλότερα από το ποσοστό που ελάμβανε τον Απρίλιο του 2025.
Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,5%, σημειώνοντας μικρή πτώση μισής μονάδας από την προηγούμενη μέτρηση της Prorata!
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας με 10%, τέσσερις μονάδες κάτω από το ποσοστό που της έδιναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα τον Απρίλιο.
Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με ποσοστό 9%, δυόμιση μονάδες κάτω από το 11,5% που συγκέντρωσε στον «Σφυγμό» της Prorata του Απριλίου!
Πέμπτο κόμμα το ΚΚΕ με ποσοστό 8%, επιδεικνύοντας σταθερότητα αφού ακριβώς το ίδιο ποσοστό λάμβανε και στην προηγούμενη μέτρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 7%, μισή μονάδα πάνω την προηγούμενη επίδοσή του. Ακολουθούν ΜέΡΑ25 με 3,5% και Φωνή Λογικής με 3%.
Ακόμη τρία κόμματα μετρήθηκαν κοντά στο όριο του 3%: Το κόμμα Νίκη με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2% και το Κίνημα Δημοκρατίας με 2%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφηκε στο 18,5% του δείγματος:
Ποσοστό 14% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και ακόμη 4% απαντά ότι θα επιλέξει άλλο κόμμα.
Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό της χώρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μακράν πρώτος με ποσοστό 23% και ακολουθούν: Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8%, Κυριάκος Βελόπουλος με 8%, Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, Σωκράτης Φάμελλος με 6% και Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%.
Στο ερώτημα «τι άποψη έχετε για κάθε ένα από τα παρακάτω πολιτικά πρόσωπα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 25% θετικές γνώμες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου 21%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 16%, ο Αλέξης Χαρίτσης 14%, ο Σωκράτης Φάμελλος 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου 12%, ο Στέφανος Κασσελάκης 8% και ο Δημήτρης Νατσιός 7%.
Στο ερώτημα της Prorata «ποιο από τα παρακάτω κόμματα θεωρείτε ότι πιέζει περισσότερο τη ΝΔ με την αντιπολίτευση που της ασκεί», πρώτη απάντηση των πολιτών με ποσοστό 35% είναι «κανένα από τα παραπάνω κόμματα».
Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 21%, η Ελληνική Λύση με 14%, το ΠΑΣΟΚ με 11% και το ΚΚΕ με 6%.
Σχεδόν τρεις στους 4 από τους συμμετέχοντες -ποσοστό 74%- στην έρευνα της Prorata αξιολογούν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.
Ακολουθούν η διαφθορά και τα θέματα διαφάνειας με 46%, το προσφυγικό-μεταναστευτικό με 25%, η υγεία-περίθαλψη με 23%, τα εθνικά θέματα-εξωτερική πολιτική με 20%, ποσοστό που συγκεντρώνει και το πρόβλημα των χαμηλών μισθών-συνθηκών εργασίας.
Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πολίτες εκλήθησαν να απαντήσουν από την Prorata ποιοι θεωρούν ότι έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τον τρόπο που λειτουργούσε ο οργανισμός
Το 91% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εμπλεκόμενοι αγρότες με ποσοστό 87% αμφότεροι.