Ο Χαλίφα Χάφταρ της Ανατ. Λιβύης (Κυρηναϊκή) χτύπησε τους συμμάχους των Τούρκων στο Σουδάν...

 Σε ανάρτησή του στο Facebook την Πέμπτη 12/06/2025, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης ανέφερε ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ εισέβαλαν στο Σουδάν και, υποστηρίζοντας τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF),

πραγματοποιούν επίθεση εναντίον του στρατού του Σουδάν. Επισήμανε ότι ο στρατός του Σουδάν υποστηρίζεται από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στις σχέσεις του Χάφταρ με την Τουρκία.

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης έγραψε:

«Καλή εξέλιξη για την Ελλάδα στη Λιβύη

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Χ. Χαφτάρ της Λιβύης, εισέβαλαν στο Σουδάν και υποστηρίζοντας τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης πραγματοποιούν επίθεση εναντίον του Στρατού του Σουδάν.

»Ο Στρατός του Σουδάν υποστηρίζεται από την Τουρκία.

»Τίποτα λοιπόν δεν είναι δεδομένο στις σχέσεις Χαφτάρ με την Τουρκία».

Φαίνεται ότι υπάρχουν πρόσφατα επεισόδια στα σύνορα Σουδάν-Λιβύης με εμπλοκή δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, αλλά υπάρχουν αντιφατικές κατηγορίες.

Ο σουδανικός στρατός κατηγορεί τις δυνάμεις του Χάφταρ για επίθεση, ενώ ο Χάφταρ αρνείται και ισχυρίζεται ότι δέχθηκε επίθεση.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη, με περιφερειακές δυνάμεις και κατηγορίες για υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Τον Ιούνιο του 2025, αναφέρθηκαν επεισόδια στα σύνορα Σουδάν-Λιβύης, όπου ο σουδανικός στρατός (SAF) κατηγόρησε δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, σε συνεργασία με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF, για επίθεση σε σημεία των συνόρων.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνήθηκαν την εμπλοκή, ισχυριζόμενες ότι δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις συνδεδεμένες με το SAF.

Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς χρησιμοποιείται για μεταφορά όπλων και βρίσκεται κοντά σε κύριες γραμμές μετώπου του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν.

Υπάρχουν κατηγορίες ότι τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τον Χάφταρ, κάτι που τα ΗΑΕ αρνούνται, ενώ η Αίγυπτος φαίνεται να έχει διπλή στάση, υποστηρίζοντας τόσο το Σουδάν όσο και τον Χάφταρ.

Ανθρωπιστικές συνέπειες

Η κατάσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Αναλυτικά

Η κατάσταση με την εμπλοκή του Χαλίφα Χάφταρ στο Σουδάν αφορά πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα μεταξύ Σουδάν, Λιβύης και Αιγύπτου, με σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς διαστάσεις.

Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον ευρύτερο εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και συνεχίζεται με σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.

Τον Ιούνιο του 2025, συγκεκριμένα στις 10 και 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν επεισόδια στην περιοχή του τριγώνου των συνόρων Σουδάν, Λιβύης και Αιγύπτου.

Ο σουδανικός στρατός (SAF) κατηγόρησε δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον στρατιωτικό ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για επίθεση σε σημεία των συνόρων, σε συνεργασία με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF (Rapid Support Forces).

Η SAF χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «φανερή επιθετικότητα εναντίον του Σουδάν».

Αντίθετα, οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνήθηκαν την εμπλοκή τους, ισχυριζόμενες ότι δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις συνδεδεμένες με το SAF κατά τη διάρκεια μιας νόμιμης επιχείρησης ασφαλείας στα σύνορα.

Σύμφωνα με δήλωση της Γενικής Διοίκησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), οι κατηγορίες αποτελούν «προφανή προσπάθεια εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης του Σουδάν και δημιουργίας ενός εικονικού εξωτερικού εχθρού».

Στρατηγική σημασία της περιοχής

Η περιοχή του τριγώνου των συνόρων είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς χρησιμοποιείται για μεταφορά όπλων και βρίσκεται κοντά στο αλ-Φασίρ, μια κύρια γραμμή μετώπου του εμφυλίου πολέμου.

Η RSF ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε αυτή την στρατηγική ζώνη, ενώ η SAF ανακοίνωσε ότι αναδιπλώθηκε από την περιοχή ως μέρος «άμυνας».

Περιφερειακές διαστάσεις και κατηγορίες

Η κατάσταση περιπλέκεται από τις περιφερειακές συμμαχίες και τις κατηγορίες για εξωτερική υποστήριξη.

Το Σουδάν κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για υποστήριξη του Χάφταρ και παροχή όπλων, κάτι που τα ΗΑΕ αρνούνται.

Αυτές οι κατηγορίες εντάσσονται σε ευρύτερες εντάσεις, καθώς το Σουδάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τα ΗΑΕ τον Μάιο του 2025 μετά από επιθέσεις με drones στο Πορτ Σουδάν, χαρακτηρίζοντας τα ΗΑΕ ως «κράτος επιτιθέμενο».

Παράλληλα, η Αίγυπτος, που είναι στενός σύμμαχος του SAF, φαίνεται να έχει διπλή στάση, καθώς υποστηρίζει και τον Χάφταρ.

Αυτές οι περιφερειακές δυναμικές προσθέτουν πολυπλοκότητα στη σύγκρουση, με την περιοχή να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων.

Εμφύλιος πόλεμος και ανθρωπιστικές συνέπειες

Τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του SAF, υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και της RSF, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κρίση ως την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Η βία κλιμακώνεται ιδιαίτερα στη δυτική Δαρφούρ και το Κορντοφάν, ενώ οι διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης έχουν αποτύχει.

Η SAF ελέγχει το κέντρο, την ανατολή και το βορρά, συμπεριλαμβανομένου του Χαρτούμ, ενώ η RSF και οι σύμμαχοί της ελέγχουν σχεδόν όλη τη Δαρφούρ και μέρη του νότου.

tribune.gr