Πόλεμος στο Παρίσι, ειρήνη στη Σαουδική Αραβία...

Πόλεμος στο Παρίσι, ειρήνη στη Σαουδική Αραβία – Δύο δρόμοι - φωτιά κρίνουν την τύχη της Ουκρανίας, ποιον θα πάρει ο Zelensky O Zelensky φαίνεται να στρατεύεται με το Κόμμα του Πολέμου, που επιδιώκει τη συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία - Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Zelensky να πειστεί από τις εξελίξεις να πάρει μέρος διαπραγματεύσεις του Trump.

Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη της Ουκρανίας.
Σε δύο παράλληλα μέτωπα διεξάγονται συζητήσεις, που αφορούν στο μέλλον της πολύπαθης χώρας. 
Στη Σαουδική Αραβία συναντώνται Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, προκειμένου να προετοιμάσουν την επικείμενη συνάντηση Putin - Trump στο Ριάντ περί τα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία.
Στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Δυτικού Κόμματος του Πολέμου συγκαλεί Διάσκεψη αρχηγών - κρατών της Ευρώπης με στόχο τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στις 12/2/2025 με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμο  ο Volodymyr Zelensky βρίσκεται μπροστά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι με δύο επιλογές δράσης.

Δύο επιλογές, δύο δρόμοι για Zelensky

Η πρώτη επιλογή είναι να εμπλακεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να επιτύχει τις καλύτερες συνθήκες για τον τερματισμό του πολέμου και στη συνέχεια να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία.

Η δεύτερη επιλογή είναι να ενδώσει στην πειθώ του δυτικού «Κόμματος του Πολέμου» και να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, κινδυνεύοντας ακόμη και να χάσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ελπίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα καλύψει τουλάχιστον εν μέρει το έλλειμμα.

Το υβριδικό σενάριο

Υπάρχει επίσης ένα «υβριδικό σενάριο» - να συμμετάσχει η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις, αλλά να τις τορπιλίσει εκ των έσω, ώστε να καταλήξουν σε ναυάγιο
Πρόκειται δηλαδή είναι, στην πραγματικότητα, μια παραλλαγή της δεύτερης επιλογής.

Τι δείχνει η ομιλία Zelensky στο Μόναχο

Η ομιλία του Volodymyr Zelensky στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, με τις επιθέσεις του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη δημόσια άρνηση έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, έως ότου η Ουκρανία, οι Αμερικανοί και η ΕΕ αναπτύξουν από κοινού κοινή θέση δημιουργεί την εντύπωση πως το Κίεβο έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να αρνηθεί.
Σημειώνεται ότι και οι Αμερικανοί έχουν ήδη απορρίψει de facto το σχέδιο της κοινής θέσης με την ΕΕ.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Zelensky πηγαίνει στη δεύτερη επιλογή εκείνη του Κόμματος του Πολέμου.
Πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ο Ουκρανός πρόεδρος να μην έχει πάρει ακόμη οριστική απόφαση και να μην έχει εγκαταλείψει οριστικά την πρώτη επιλογή.

Η Σαουδική Αραβία τα κρίνει όλα

Σημαντικός δείκτης για τις μελλοντικές εξελίξεις ως προς την επιλογή στην οποία κατέληξαν οι ουκρανικές αρχές θα είναι η συμμετοχή ή μη εκπροσώπων του Κιέβου στην τριμερή συνάντηση που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Αν και το γραφείο του Zelensky έχει ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη Διάσκεψη, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ποιοι θα πάρουν μέρος, ώστε να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Συνεδριάζει στο Παρίσι υπό τον Macron το Κόμμα του Πολέμου - Η Σύνοδος γίνεται να πειστεί ο Zelensky

Βαρύνουσα σημασία θα έχουν και τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron (ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του δυτικού «κόμματος του πολέμου») στο Παρίσι στις 17/2/2025.
Ίσως αυτό το γεγονός σχεδιάζεται για να δείξει στην Ουκρανία πως η Ευρώπη είναι πρόθυμη να τη βοηθήσει να συνεχίσει να πολεμά ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως γράφει το Strana.
Επί της ουσίας η Σύνοδος των Παρισίων γίνεται, προκειμένου να ενθαρρύνει τον Zelensky να καταλήξει στη δεύτερη επιλογή.
Το έναυσμα στον Macron εξάλλου έδωσε ο ίδιος ο Zelensky, ο οποίος από το Μόναχο κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκεντρωθούν στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα για να τονώσει τη χαμηλή αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων ηγετών, μετά τον εξευτελισμό από τον Trump κάλεσε την Ευρώπη να γίνει τόσο δυνατή «που κανείς να μην μπορεί να της πει όχι».
Ωστόσο, εάν η σύνοδος κορυφής καταλήξει σε αποτυχία και δεν αποφασιστεί τίποτα συγκεκριμένο ή εάν ορισμένοι από τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών δεν παραστούν, αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει άλλο ένα επιχείρημα για το Κίεβο υπέρ της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε ο Trump για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει δύο βασικά μειονεκτήματα που η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη


Η Ουκρανία έχει δύο βασικά μειονεκτήματα που η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις ειρήνης, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov και αυτά είναι: η έλλειψη κυριαρχίας της Ουκρανίας, και η απροθυμία του Κιέβου να απαντά για λογαριασμό του και να δεσμευτεί.
Όσον αφορά στην συνομιλία Putin - Trump ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου τόνισε πως, «τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μιλήσουν για ειρήνη και όχι για πόλεμο».
«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Peskov στον Pavel Zarubin, δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης που καλύπτει τα θέματα του Κρεμλίνου, σε σύντομο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Ο Peskov δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Putin και του Trump έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των σημερινών συνθηκών, προσθέτοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ καθώς μπορούν «να αρθούν όσο γρήγορα επιβλήθηκαν».


www.bankingnews.gr